Τι πραγματικά θα προσφέρει στους εργαζόμενους η «ψηφιακή κάρτα εργασίας» και πρέπει οι συνταξιούχοι να ελπίζουν σε αυξήσεις των συντάξεων τους;
Του Δημήτρη Κωστάκου
Ο Ρωμαίος συγγραφέας Γάιος Πετρώνιος, ήταν σαφής: Μundus vult decipi, ergo decipiatur: «Ο κόσμος θέλει να εξαπατηθεί, άσ’ τον λοιπόν να εξαπατηθεί».
Σε αυτή τη ρήση βασίζεται η «κοινωνική πολιτική» της κυβέρνησης, η οποία υπό την βαριά σκιά της εντεινόμενης κρίσης επιχειρεί να σώσει πολιτικά (και εκλογικά) ό,τι σώζεται.
Όμως, σφάλει. Γιατί η οικονομική και εργασιακή καθημερινότητα είναι αμείλικτη, ο χρόνος πυκνός και τσακίζουν μέσα σε λίγες ώρες τις υποσχέσεις- καθρεφτάκια για ιθαγενείς.
Η εποχή της κοινωνικής αθωότητας έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και οι… ιθαγενείς δεν περνούν ώρες μπροστά στον άβακα προκειμένου να υπολογίσουν πως το άθροισμα των μηδενικών οδηγεί σε αύξηση ύψους 14%.
Η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, βυθίζεται σε πέλαγος από βίντεο, διαφάνειες, δελτία τύπου και πομπώδεις ανακοινώσεις. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουλίου θα γίνουν τα πρώτα (νηπιακά) βήματα εφαρμογής της πολυθρύλητης «ψηφιακής κάρτας εργασίας».
Ενός μέτρου που θεσμοθετήθηκε με το «νόμο Χατζηδάκη» και η πλήρης εφαρμογή του θα σύρεται για πολλούς μήνες ακόμη.
Το ζήτημα, όμως, δεν είναι πότε θα εφαρμοστεί πλήρως το νέο σύστημα, αλλά τι πραγματικά θα προσφέρει στους εργαζόμενους:
Απολύτως ΤΙΠΟΤΑ!
Πρόκειται για άλλο ένα σύστημα ψηφιακής γραφειοκρατίας, στο πλαίσιο του οποίου κάθε εργαζόμενος, κάθε ένας από εμάς, θα μπορεί να ενημερωθεί για τα… εργασιακά χάλια του σε πραγματικό χρόνο.
Ο εργοδότης, θα δηλώνει ό,τι θέλει (όπως συμβαίνει και σήμερα), θα βασίζεται στο εργοδοτικό νομικό οπλοστάσιο που του εξασφάλισε η κυβέρνηση (όπως και σήμερα), θα ασκεί πιέσεις στον εργαζόμενο (ναι, όπως και σήμερα), θα ελέγχεται δειγματοληπτικά (είναι μονότονο, αλλά όπως και σήμερα), δεν θα υπάρξει καμία ασφαλιστική δικλείδα (όπως και σήμερα) και αν αντιδράσει σε όσα έχει δηλώσει ο εργοδότης θα πάρει τον μακρύ δρόμο για τα ΚΕΠΑ του ΟΑΕΔ (μαντέψτε: όπως και σήμερα).
Θα μπορεί, όμως, με «ένα κλικ» στο κινητό του, να βλέπει τι αποφάσισε ο εργοδότης του για τον ίδιο.
Δηλαδή, θα μείνει με το… κινητό στο χέρι.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, θωπεύει εκλογικά τους συνταξιούχους και τους υπόσχεται αυξήσεις συντάξεων από το 2023. Δηλαδή, επιχειρεί να πείσει τους συνταξιούχους οι οποίοι -σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση και συνδικαλιστές- έχασαν 120 δις € κατά την περίοδο 2010-2021 και δέχονται το βάρος του κύματος ακρίβειας από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ότι θα πρέπει να ελπίζουν σε… κάποια αύξηση εντός του επόμενου έτους.
Όμως, ούτε αυτό θα πάει καλά.
Σύμφωνα με τον «νόμο Κατρούγκαλου», αυτόν που η σημερινή κυβέρνηση θα καταργούσε και τελικά όχι μόνο διατήρησε, αλλά αλλοίωσε επί τα χείρω με… εγκυκλίους, υπάρχει ο εισοδηματικός «κόφτης» της προσωπικής διαφοράς.
Δηλαδή, η διαφορά του ποσού που λαμβάνει σήμερα ο συνταξιούχος και αυτού (του χαμηλότερου) που θα δικαιούτο κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του «νόμου Κατρούγκαλου».
Από το ύψος της προσωπικής διαφοράς, λοιπόν, θα κριθεί εάν οι αυξήσεις θα είναι πραγματικές, ή λογιστικές. Από τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει στο υπουργείο Εργασίας, προκύπτει ότι σε ποσοστό άνω του 40%, που μπορεί να φτάσει έως και το 50%, οι συνταξιούχοι θα τύχουν μόνο λογιστικής αύξησης.
Κάποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν μικρό μέρος της αύξησης, μετά τον συμψηφισμό με την προσωπική διαφορά.
Ορισμένοι θα δουν ολόκληρη την αύξηση, η οποία όμως εξαιτίας του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού, δεν θα καλύπτει ούτε κατ’ ελάχιστο την απώλεια εισοδήματος και αγοραστικής δύναμης που θα έχουν υποστεί όλους αυτούς τους μήνες.
Ποιος, λοιπόν, θέλει να εξαπατηθεί;
Η δήλωση συμμετοχών, άρχισε.
Βιαστείτε!
Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου