Μάνα, απέλυσα τον… εργοδότη – Αποζημίωση να πάρεις (και ζακέτα)

 

Του Δημήτρη Κωστάκου

Όταν το αφήγημα της καριέρας μετατρέπεται σε καθημερινή αμφίβολη επιβίωση, όταν η στήριξη των εργαζομένων αποδεικνύεται επιχείρημα για τη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων, όταν η πλειονότητα των συνδικάτων βρίσκεται σε καμπή, τότε η μοναδική διέξοδος για τον εργαζόμενο, είναι να… απολύσει τον εργοδότη!

Το κύμα της «Μεγάλης Παραίτησης» των εργαζομένων, το οποίο εμφανίστηκε μετά την έναρξη της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, διεθνώς, ξεσπά και στην ελληνική αγορά εργασίας, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Randstad.

Στη χώρα μας, μετά από τουλάχιστον μια δεκαετία οικονομικής κρίσης, υγειονομικής κρίσης και με το κύμα ανατιμήσεων σε πλήρη εξέλιξη, τα βασικά στοιχεία των 12 τελευταίων μηνών, αναφορικά με τις αποδοχές και τις παροχές προς τους εργαζόμενους, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Το 74% των εργαζομένων, δεν έχει λάβει αύξηση αποδοχών.
  • Το 85% των εργαζομένων, δεν έχει λάβει αυξημένες παροχές (χορήγηση ετήσιας άδειας, υγειονομική περίθαλψη, σύνταξη, κ.λπ.)
  • Το 88% των εργαζομένων, δεν έχει λάβει αυξημένη στήριξη για τις οικογένειες και τα εξαρτώμενα μέλη (στήριξη για τη φροντίδα των παιδιών, γονική άδεια, άδεια φροντίδας), ενώ το
  • το 79% των εργαζομένων δεν έχει αυξημένες ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης ή ανάπτυξης.
Ζωή ή επιβίωση;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μία αναδυόμενη τάση, ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές, συνδέει την προσωπική με την επαγγελματική ζωή, με το 59% του δείγματος να θέτει ως βασική του προτεραιότητα την προσωπική του ζωή έναντι της επαγγελματικής.

Μάλιστα, το 40% θα επέλεγε να μην εργαστεί καθόλου σε περίπτωση που οι οικονομικές του αποδοχές δεν αποτελούσαν τροχοπέδη για την προσωπική του διαβίωση (48% παγκοσμίως)

Το φωνάζουν και οι τοίχοι στα Εξάρχεια: «Ζωή, όχι επιβίωση»…

Το 95% των εργαζομένων δήλωσε ότι η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής είναι πολύ σημαντική τόσο στην τρέχουσα όσο και στη μελλοντική του απασχόληση.

Το 46% των ερωτηθέντων, δήλωσε ότι θα προτιμούσε να παραιτηθεί από την εργασία του, αν αυτή στεκόταν εμπόδιο στο να απολαύσει τη ζωή του και το 28% των εργαζομένων θα προτιμούσε να παραμείνει χωρίς εργασία παρά να είναι δυσαρεστημένο σε μια θέση εργασίας (έναντι 33% παγκοσμίως).

 

Το 37% των Gen Z** και το 34% των Millennials* δηλώνουν πρόθυμοι να αποχωρήσουν σε περίπτωση που η εργασία επηρέαζε αρνητικά την προσωπική τους ζωή, ενώ το 39% της Gen Z και το 42% των Millennials έχουν αποχωρήσει από την εργασία τους στο παρελθόν, λόγω απώλειας της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Ίσως, η στάση αυτή εξηγεί το φαινόμενο των 55.000 θέσεων οι οποίες έμειναν κενές στον τουρισμό, με τους περισσότερους ενδιαφερόμενους που τελικά αρνήθηκαν την προσφορά εργασίας, να είναι νέοι…

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο τουρισμό και τον επισιτισμό η εργοδοτική παραβατικότητα βρίσκεται «στο κόκκινο», με την έναρξη της τουριστικής σεζόν.

Όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις εντοπίστηκαν να παρανομούν με αδήλωτους εργαζόμενους και υπέρβαση  του νόμιμου ωραρίου, ενώ δεκάδες είναι καθημερινά οι καταγγελίες για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Μόλις προχθές στη Μύκονο κατά τη διάρκεια ελέγχων της Τουριστικής αστυνομίας σε έξι επιχειρήσεις και βρέθηκαν να παρανομούν οι πέντε από αυτές!

Παράλληλα, σύμφωνα με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο, βρίσκεται σε έξαρση το φαινόμενο προσλήψεων προσωπικού σε ξενοδοχεία μέσω γραφείων ευρέσεως εργασίας («δουλεμπορικά», τα χαρακτηρίζουν), ώστε να αποφεύγουν την εφαρμογή της Κλαδικής Σύμβασης και να αμείβουν το προσωπικό αυτό με τον κατώτατο μισθό.

* Millennials, (Γενιά Y), προηγείται της γενιάς Z. Ερευνητές χρησιμοποιούν τις αρχές της δεκαετίας του 1980 ως τα αρχικά χρόνια γέννησης και τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000 ως τελευταία έτη γέννησης, με το 1981 έως το 1996 να είναι ευρέως αποδεκτό καθορισμένο εύρος για τη γενιά αυτή.

* * Generation Z (Γενιά Ζ), είναι η δημογραφική ομάδα που διαδέχεται τη “Γενιά Υ” (Millennials). Δημογράφοι και ερευνητές θέτουν ως αφετηρία της γενιάς αυτής, τις γεννήσεις στα μέσα με τέλη της δεκαετίας του 1990 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2010.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου