Η Χαλκίδα φταίει για όλα…

 

Πανικόβλητη υποχώρηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εμπλοκή με το Ιράν

Στο προηγούμενο φύλλο αναφερθήκαμε εκτενώς στην υπόθεση της παράνομης κατάσχεσης ιρανικού πετρελαίου από τις ελληνικές αρχές, κατ’ εντολή και για λογαριασμό των ΗΠΑ*. Μια υπόθεση ακραίου εξευτελισμού της Ελλάδας, κατά παράβαση όχι μόνο κάθε ισχύουσας ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας αλλά και της πλέον στοιχειώδους κοινής λογικής. Μια υπόθεση που κατέληξε στα γνωστά «αντίποινα», με την παρακράτηση δύο ελληνικών τάνκερ από τις αρχές του Ιράν…

Ήταν πράγματι πρωτοφανές το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προέβη σε καραμπινάτη πειρατεία στο τάνκερ Lana δίχως να έχει την παραμικρή δικαιολογία, πέρα από την ιταμή απαίτηση της Ουάσιγκτον όχι μόνο να κλέψουμε το ιρανικό πετρέλαιο, αλλά και να της το παραδώσουμε! Άραγε οι κυβερνώντες, μπροστά στην αγωνιώδη επιθυμία τους να δείξουν στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» πόσο… ευλύγιστοι είναι, δεν σκέφτηκαν τις επιπτώσεις της παρανομίας τους; Μικρή σημασία έχει. Διότι τους πήρε κάτι εβδομάδες (και δύο ελληνικά τάνκερ ακινητοποιημένα σε ιρανικό λιμένα) για να συνειδητοποιήσουν τις συνέπειες.

Οι «δεύτερες σκέψεις» που, έστω και αργά, επικράτησαν. έγιναν φανερές από την αρχή της εβδομάδας, όταν οι ελληνικές αρχές με κουτοπόνηρο τρόπο «διεξήγαγαν έλεγχο» επί του τάνκερ Ice Energy (το οποίο είχε ήδη φορτώσει το μισό κλεμμένο ιρανικό πετρέλαιο και ετοιμαζόταν να σαλπάρει για τις ΗΠΑ) και βρήκαν «παρατυπίες». Οπότε και δεν επέτρεψαν τον απόπλου του. Αμέσως μετά οι… ανώτερες δικαστικές αρχές της Χαλκίδας «διαπίστωσαν» ότι τελικά η κατάσχεση του ιρανικού πετρελαίου για λογαριασμό των ΗΠΑ (κατ’ εντολή… συναδέλφου τους, επίσης Χαλκιδαίου) είναι παράνομη. Να δείτε που στο τέλος μπορεί να την πληρώσει ο Χαλκιδαίος πρωτοδίκης – μια εξυπηρέτηση είπε να κάνει ο άνθρωπος, και θα του βγει ξινή!

Πέραν των αστειοτήτων, και παρόλο που η ζημιά στο κύρος της Ελλάδας και στην ελληνική ναυτιλία έχει ήδη γίνει, και τη χρεώνεται ακέραια η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι λίαν ευέλικτοι «θεσμοί» του ελληνικού κράτους: Ας τελειώνει το γρηγορότερο δυνατόν, και οριστικά, η ασχήμια από ελληνικής πλευράς, ώστε να απελευθερωθούν και τα δύο ελληνικά τάνκερ που κρατούνται από το Ιράν, και να πάψει η ταλαιπωρία των ναυτικών μας και η αγωνία των οικογενειών τους. Μετά η κυβέρνηση της ελληνικής νεοαποικίας θα έχει όλο τον χρόνο να πληρώνει πρόστιμα και αποζημιώσεις (κανονικά πρέπει να τα χρεωθούν προσωπικά όλοι οι εμπλεκόμενοι, με πρώτους τον κ. Μητσοτάκη και τους «αρμόδιους» υπουργούς του), αλλά και να εξηγήσει στους υπερατλαντικούς αρχιπειρατές γιατί απέτυχε να ικανοποιήσει τις ορέξεις τους.

Ε.Φ.

Πηγή: edromos.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου