ΛΑΡΚΟ – Ωμή παραδοχή για τις απολύσεις στην τροπολογία: «Η μεταβίβαση της επιχείρησης πρέπει να γίνει χωρίς μεταβίβαση των εργαζομένων» σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ

 

Αποκαλυπτική είναι η τροπολογία που κατατέθηκε από την κυβέρνηση και επιδιώκεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη, με στόχο να μπει λουκέτο και να πεταχτούν στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την απαράδεκτη τροπολογία, πρώτον περιλαμβάνεται η κυνική παραδοχή ότι οι απολύσεις γίνονται για να περάσει η επιχείρηση «καθαρή» από εργαζόμενους στους επόμενους επενδυτές και δεύτερον ότι αυτό το έγκλημα αποτελεί εφαρμογή σχετικών αποφάσεων της ΕΕ από το 2014!


Πιο συγκεκριμένα, στην 1η παράγραφο της τροπολογίας αναφέρεται ότι ο «ειδικός διαχειριστής», που έχει ορίσει η κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρώσει το έγκλημα «δύναται να προβεί σε καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων εξηρτημένης εργασίας των εργαζομένων στην εταιρία», δηλαδή δίνει το πράσινο φως για να απολυθεί όλο το προσωπικό!

Όμως το πιο εξοργιστικό και ταυτόχρονα αποκαλυπτικό σημείο της τροπολογίας είναι το αιτιολογικό σκεπτικό, σύμφωνα με το οποίο, η ρύθμιση αυτή προωθείται για «να ολοκληρωθεί επιτυχώς η Β’ φάση των παράλληλων διαγωνιστικών διαδικασιών που διενεργούνται από την Ειδική Διαχείριση και από το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. για τη μίσθωση και μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων», δηλαδή οι απολύσεις είναι μία από τις προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί το ξεπούλημα.


Παρακάτω στην ίδια τροπολογία αποκαλύπτεται με τον πιο κυνικό τρόπο ότι το ξεσπίτωμα και οι απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων γίνονται σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ, και πιο συγκεκριμένα απόφαση που έχει πάρει από το 2014, και η οποία μέχρι σήμερα με τον αποφασιστικό αγώνα των εργαζομένων έχει μείνει στα χαρτιά.

Αναφέρεται συγκεκριμένα στην τροπολογία – έγκλημα της κυβέρνησης: «Μία εκ των προϋποθέσεων που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων σε πλειοδότη επενδυτή που θα προκύψει από τις διαγωνιστικές διαδικασίες, να γίνει χωρίς μεταβίβαση των εργαζομένων»!

Υπενθυμίζεται ότι μέσω της τροπολογίας στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τέλος Αυγούστου να έχει ξεμπερδέψει με τους εργαζόμενους, πετώντας τους στο δρόμο, και δίνοντάς τους ένα «τυράκι» με μηνιαίες και δίμηνες συμβάσεις, κι αυτό όχι για όλους, και μάλιστα με ορίζοντα μέχρι το τέλος του 2022.  

Από 902.gr


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου