Ο… γλοιώδης κ. Γενς Στόλτενμπεργκ και η πολιτική του κατευνασμού: Ότι θέλει η Άγκυρα το προσφέρει απλόχερα ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ

 
Sweden’s Prime Minister Magdalena Andersson (R) and NATO Secretary General Jens Stoltenberg hold a meeting inside a traditional rowboat at Harpsund, the country retreat of the Swedish prime ministers, in Sweden, 13 June 2022. EPA, Henrik Montgomery, TT SWEDEN OUT

Του Κώστα Βενιζέλου

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δεν σταματά να καλοπιάνει την κατοχική Τουρκία. Επιμένει στην πολιτική του κατευνασμού, γι΄ αυτό και θα παραμείνει στην ιστορίας της Συμμαχίας ως πιο… γλοιώδης Γ.Γ., ο οποίος θα αποχωρούσε  απαρατήρητος εάν δεν εισέβαλε η Ρωσία στην Ουκρανία.

Εάν δεν ήταν η εισβολή στη Ουκρανία, το ΝΑΤΟ θα έμενε σε κώμα, όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. «Αυτό που ζούμε είναι ο εγκεφαλικός θάνατος του ΝΑΤΟ», είχε πει ο Μακρόν, το Νοέμβριο του 2019.

Την εικόνα αυτή, που ήταν και μια πραγματικότητα, ήλθε να ανατρέψει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που με τις ενέργειες του οδήγησε σε «συσπείρωση» της Συμμαχίας ενώ άνοιξε το δρόμο για ενίσχυσή της.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε δηλώσεις του προ ημερών στη Φιλανδία, που μαζί με τη Σουηδία έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη στη Συμμαχία, ανέφερε πως οι  ανησυχίες ασφάλειας της Τουρκίας και η αντίθεση της, στις αιτήσεις ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι αποδεκτές!

Ο Στόλτενμπεργκ επισκέφτηκε τον πρόεδρο της χώρας, Σάουλι Νιινίστο και ενώπιον του δικαιολόγησε το κράτος, που μπλόκαρε την αίτησή του. Δήλωσε συγκεκριμένα, ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι κανένας άλλος νατοϊκός σύμμαχος δεν έχει υποφέρει περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία, και έτσι, οι ανησυχίες της είναι αναγκαίο να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Με τέτοιες δηλώσεις η κατοχική Τουρκία αποθρασύνεται και γίνεται πιο επιθετική και επεκτατική. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δεν έχει κόστος. Ούτε και έχει καμία αναστολή να στηρίξει την Τουρκία, που θεωρείται μεν ισχυρός εταίρος, με μεγάλο στρατό, ωστόσο, είναι κράτος, ο οποίος δημιουργεί συνεχώς προβλήματα. Συνιστά δύναμη αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτή η δύναμη, η κατοχική θέτει αξιώσεις για να συναινέσει να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ η Φιλανδία και η Σουηδία. Την ίδια ώρα, έχει αναφερθεί και δεν διαψεύστηκε ότι στη λίστα των απαιτήσεων είναι και η Κύπρος.

Η πληροφορία η οποία δημοσιεύθηκε σε βρετανική εφημερίδα, την Express.co.uk, φέρει την Κύπρο στα ανταλλάγματα που ζητεί η κατοχική Τουρκία. Και το… έργο αυτό το έχουμε παρακολουθήσει πολλές φορές στο παρελθόν.

Η εφημερίδα επικαλείται τουρκικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να βάλει στο τραπέζι ζήτημα αναγνώρισης του ψευδοκράτους ως μέρος των διαπραγματεύσεων για να επιτραπεί στη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική συμμαχία.

Η Express.co.uk αναφέρει στο δημοσίευμά της ότι «πηγή κοντά στον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ επιβεβαίωσε ότι ο τελευταίος τηλεφώνησε στον πρόεδρο Ερντογάν για να ζητήσει να τεθεί στο τραπέζι το καθεστώς της επίσημα μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας στις συνομιλίες για το ΝΑΤΟ». Υποστήριξε δε ότι ο Τατάρ πήρε θετική απάντηση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Είτε είναι στο ανατολίτικο παζάρι η Κύπρος είτε όχι είναι προφανές πως οι ισχυροί παίκτες της Συμμαχίας και ο Γ.Γ. της, σπεύδουν να ικανοποιήσουν την κατοχική δύναμη.

Πηγή: hellasjournal.com

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου