Πανελλαδικές 2022: «Παιδιά μας...»

 

«Αναμένοντας την έναρξη των Πανελληνίων εξετάσεων, θα ήθελα απευθυνόμενη στους απανταχού υποψηφίους που πρόκειται να διαγωνιστούν να πω δυο λόγια...»

Της Χαράς Ιωαννίδου *

Παιδιά μας,

Σας συγχαίρω για την προσπάθειά σας, για τους κόπους σας, για τα ξενύχτια που κάνατε διαβάζοντας, για την υπομονή και την επιμονή σας!

Μπράβο σας, που δεν τα παρατήσατε!

Μπράβο, για την θέληση σας!

Μπράβο, για την προσήλωση που δείξατε στον στόχο σας!

Χίλια μπράβο και στους γονείς σας, που στάθηκαν αρωγοί στο πλάι σας, που έδωσαν και αυτοί μαζί σας τον δικό τους αγώνα καρτερικά!

Κάπου εδώ, σ’ αυτό εδώ το σημείο, σηματοδοτείται ένα τέλος που ουσιαστικά αποτελεί μίαν αρχή. Εδώ γράφεται το τελευταίο κεφάλαιο για το όμορφο αυτό ταξίδι της σχολικής σας ζωής, το οποίο, όμως, αποτελεί και το εφαλτήριο της ενήλικης ζωής, αλλά και της φοιτητικής - για κάποιους - με την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Μην ξεχνάτε, όμως, ότι οι εξετάσεις αυτές δεν αποτελούν παρά μόνο το πρώτο βήμα της διεκδίκησης των ονείρων σας, τον πρώτο αγώνα, την πρώτη μάχη...

Στη μάχη αυτή, όπως κάθε χρόνο, κάποιοι θα κερδίσουν και κάποιοι μπορεί να χάσουν... Χωρίς αυτό να αποδεικνύει την απαξίωση των προσπαθειών τους και της προσωπικότητάς τους.

Ο καθένας από εσάς είναι διαφορετικός και δυστυχώς στο ισχύον εκπαιδευτικό σύστημα καλείται να κριθεί από μία στιγμή, που μπορεί είτε να αγχώθηκε είτε να παρερμήνευσε μία εκφώνηση...

Η αξία ενός ανθρώπου, αγαπημένα μου παιδιά, δεν προσδιορίζεται ούτε από τις επιτυχίες του σε εξετάσεις, ούτε από το ευυπόληπτο επάγγελμά του, ούτε από την οικονομική του επιφάνεια...

Η αξία ενός ανθρώπου έγκειται στην ηθική, στις αξίες, στις αρχές με τις οποίες έχει γαλουχηθεί και πορεύεται στην ζωή του!

Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι ένας δρόμος για την επίτευξη των ονείρων σας, αλλά δεν είναι ο μοναδικός!

Καλή επιτυχία σε όλους σας!

Διώχνουμε το άγχος, είμαστε αισιόδοξοι!

Αντιμετωπίζουμε αυτήν τη διαδικασία με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αυτοπεποίθηση!

Εύχομαι ολόψυχα στον κάθε έναν από εσάς το μέλλον που ονειρεύεται... το μέλλον που  του αξίζει!

ΣΚΙΣΤΕ!

* Χαρά Ιωαννίδου, Φιλόλογος/ Σύμβουλος ψυχικής υγείας

Πηγή: alfavita.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου