Ακρίβεια: Καταναλωτές στα πρόθυρα νευρικής κρίσης λόγω νέου πληθωριστικού άλματος

 

Της Αντριάνας Βασιλά

Με ιλιγγιώδη ταχύτητα τρέχει ο πληθωρισμός στη χώρα μας πλήττοντας την αγοραστική δύναμη μισθωτών και συνταξιούχων. Οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά καταγράφονται ακόμη και 50% πάνω από τις τιμές πώλησης του περασμένου καλοκαιριού.

Τα είδη πρώτης ανάγκης παίρνουν συνεχείς αυξήσεις το τελευταίο διάστημα και έρχονται να προστεθούν ως ένας ακόμη βραχνάς στα νοικοκυριά που παράλληλα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα, όπως η βενζίνη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, ένα καλάθι με είδη πρώτης ανάγκης τον Μάρτιο του 2021 κόστιζε 300 ευρώ. Τα ίδια προϊόντα τον Μάρτιο του 2022 κόστιζαν 390 ευρώ. Το κόστος για το ίδιο καλάθι προϊόντων εκτινάχθηκε τον Ιούνιο του 2022 στα 450 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΚΑ η αύξηση σε πολλά προϊόντα αγγίζει ακόμη και το 50%.

● Τα φασόλια γίγαντες από 3,20 ευρώ έφτασαν τα 4,70 ευρώ.

● Η τονοσαλάτα από 6,35 ευρώ πήγε στα 10,28 ευρώ.

● Η καπνιστή γαλοπούλα από τα 12,39 ευρώ στα 15,87 ευρώ.

● Το κατσίκι από 8,05 ευρώ πήγε στα 9,99 ευρώ το κιλό.

● Το μοσχάρι (εισαγωγής) από 6,25 ευρώ ανέβηκε στα 8,29 ευρώ το κιλό.

● Το χοιρινό από 3,75 ευρώ στα 4,25 ευρώ το κιλό.

Σε αδιέξοδο βρίσκονται και οι οδηγοί από τις τιμές των καυσίμων με τις μετακινήσεις να ροκανίζουν τα οικογενειακά εισοδήματα.

Η βενζίνη κινείται σταθερά στα 2 ευρώ και 40 λεπτά το λίτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ και το πετρέλαιο κίνησης παραμένει πάνω από τα 2 ευρώ παρά την επιδότηση στην αντλία που παρατάθηκε μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Την ίδια στιγμή, το ράλι του πληθωρισμού καταρρίπτει κάθε εκτίμηση για την ακρίβεια στη χώρα μας.

Επιπλέον η αύξηση στη τιμή του φυσικού αερίου ξεπέρασε το 150% και στο πετρέλαιο θέρμανσης το 56%.

Εκτίναξη 13%

Ήδη τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή (1.7) η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat) δείχνουν ότι ο πληθωρισμός για την Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 12% τον Ιούνιο από 10,5% τον Μάιο και 9,1% τον Απρίλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει τον εθνικό δείκτη τιμών επίσημα στις 8 Ιουλίου, θα ξεπερνά το 13%!

Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα είχε να καταγράψει πληθωρισμό της τάξης του 12% από τον Δεκέμβριο του 1993, κάτι το οποίο συνιστά υψηλό σχεδόν 29 ετών.

Τα νέα αυτά στοιχεία του πληθωρισμού, που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, θα δείξουν νέα ένταση του φαινομένου, καθώς μέσα στον Ιούνιο υπήρξε ράλι στα καύσιμα, στο φυσικό αέριο και στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, που με τη σειρά τους παρασύρουν μια σειρά προϊόντων αλλά και υπηρεσιών.

Τα δυσάρεστα όμως δεν σταματούν εδώ αφού ακόμη και στην έκθεσή της για τη νομισματική της πολιτική η Τράπεζα της Ελλάδος αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στο 3,2% (1,8% στο δυσμενές σενάριο) και αναμένει ο πληθωρισμός στο σύνολο της τρέχουσας χρονιάς να διαμορφωθεί στο 7,6%.

Επισημαίνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πως ο πληθωρισμός θα ανέβει φέτος στο 5,6% έναντι αρχικής πρόβλεψης 0,8% στον προϋπολογισμό, με σταδιακή αποκλιμάκωση στο 1,6% το 2023 και στο 1,7% το 2024 και το 2025.

Είναι φανερό ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αποκτά μία νέα δυναμική πέραν της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, κυρίως των μισθωτών και των συνταξιούχων, αφού πλέον πλήττει και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας και οικονομίας γενικότερα. Και αυτό γιατί η διαφορά με τον μέσο πληθωρισμό της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα τις πιο αναπτυγμένες οικονομίες της αυξάνεται σε σταθερή βάση και σημαντικά.

Και τελειωμό δεν έχει

Ακόμη όμως δυσμενέστερα είναι τα νέα για το προσεχές διάστημα όπου αναμένεται νέο κύμα ανατιμήσεων σε μη αλκοολούχα ποτά, πτηνοτροφικά προϊόντα, στο κρέας, σε γαλακτοκομικά, έλαια, οπωροκηπευτικά, σνακ, ενώ σε άλλα βασικά καταναλωτικά προϊόντα εκτός τροφίμων ακριβότερα προβλέπεται να πωλούνται τα οικιακά καθαριστικά, τα είδη προσωπικής φροντίδας και τα χαρτικά.

Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις σημειώνονται ήδη στο κοτόπουλο, με την αύξηση της μέσης τιμής στις 30 Ιουνίου σε σύγκριση με την 1η Μαρτίου να φτάνει το 41%.

Στη λίστα των μεγαλύτερων ανατιμήσεων ακολουθούν τα προϊόντα που επηρεάζονται άμεσα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ήτοι το αλεύρι και το ηλιέλαιο. Συγκεκριμένα, η τιμή για ένα κιλό επώνυμο αλεύρι στις 30 Ιουνίου είχε φτάσει στα 1,7 ευρώ, αυξημένη κατά 33% έναντι της τιμής που πωλούνταν το ίδιο προϊόν την 1η Μαρτίου. Η αύξηση που καταγράφει το ηλιέλαιο το ίδιο διάστημα ανέρχεται σε 29,3%.

Την ίδια ώρα άνοδο κατά 26% παρουσιάζουν τα μήλα (προφανώς λόγω εποχής), ενώ αύξηση 24% σημειώνουν τα αυγά. Η αύξηση στο αραβοσιτέλαιο φθάνει στο 20%, στο τυρί φέτα 13,1%, στο ψωμί για τοστ 10,2%, στο γιαούρτι 7,5%, στις πατάτες 6,9%, στο ελαιόλαδο 6,1% και στις μπανάνες 5,5%.

Τα νοικοκυριά στρέφονται στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας παρά το γεγονός ότι ακριβαίνουν περισσότερο από τα επώνυμα, καθώς και σε αυτή την περίπτωση παραμένουν φθηνότερα. Οι κύριες κατηγορίες με αύξηση των πωλήσεων ιδιωτικής ετικέτας εξακολουθούν να είναι τρόφιμα (όσπρια, ζυμαρικά κ.ά.) αλλά και τα προϊόντα οικιακής φροντίδας (χαρτί κουζίνας, καθαριστικά κ.ά.).

Ακριβή μου ενέργεια

Η λίστα της ακρίβειας μάλιστα αναμένεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο όσο κλιμακώνεται η ενεργειακή κρίση και αυξάνονται ραγδαία τα κόστη παραγωγής και μεταφοράς των προϊόντων.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι ανατιμήσεις δεν πρόκειται να «κοπάσουν» καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενη αποκλιμάκωση των τιμών αναμένεται από το φθινόπωρο και υπό την προϋπόθεση μάλιστα ότι δεν θα υπάρξει κάποια νέα έκτακτη περίσταση που θα επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση.

Τα κύματα ανατιμήσεων διαδέχονται το ένα το άλλο και οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων είναι σε πολλές περιπτώσεις μεγαλύτερες του ετήσιου πληθωρισμού. Παράλληλα αυξήσεις αναμένονται και στις υπηρεσίες, με κομβικής σημασίας να θεωρούνται αυτές των ακτοπλοϊκών σε μία περίοδο που αυξάνεται σημαντικά η ζήτηση.

Οι αυξήσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες ή θα γίνουν θα είναι της τάξεως του 5% έως και 8%, απόρροια του αυξημένου κόστους των καυσίμων. Να σημειωθεί ότι η νέα σημαντική αύξηση έρχεται να προστεθεί στις προγενέστερες αγγίζοντας συνολικά το 40% από την αρχή του έτους.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα επηρεάσει σε έναν βαθμό τις μετακινήσεις, κυρίως των Ελλήνων ταξιδιωτών.

Παράλληλα, καταγράφεται σημαντική αύξηση του κόστους λειτουργίας για τις τουριστικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να αναμένεται αύξηση τιμών των υπηρεσιών τους, λίγο πάνω από τα επίπεδα του τρέχοντος πληθωρισμού, για την αντιμετώπιση αυξημένου κόστους ενέργειας και πρώτων υλών κ.λπ. Ωστόσο οι τάσεις αύξησης των τιμών εμφανίζονται πιο ήπιες σε καταλύματα και τουριστικά γραφεία, λόγω «κλειδωμένων» συμφωνιών.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου