Φυσάει… φτώχεια: Χειμώνας με σχεδόν επτά στους δέκα εκτός αντοχών

 

Το εργασιακό και κοινωνικό μοντέλο της κυβέρνησης, χρεοκόπησε. Ανοίγει ο νέος κύκλος των κινητοποιήσεων από τα συνδικάτα στη Θεσσαλονίκη.

Του Δημήτρη Κωστάκου

Συνθήκες διάβρωσης του κοινωνικού ιστού και φτωχοποίησης μεγάλου μέρους των πολιτών, καταγράφει έρευνα της εταιρείας ALCO για λογαριασμό της  ΓΣΕΕ, αποδεικνύοντας ότι το εργασιακό και κοινωνικό μοντέλο της κυβέρνησης, χρεοκόπησε.

Οι ανατιμήσεις αγαθών και υπηρεσιών μετατρέπονται στη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της οικονομικής πίεσης, τα κυβερνητικά μέτρα των επιδομάτων αποδεικνύονται εξαιρετικά ανεπαρκή, ενώ οι νομοθετικές πρωτοβουλίες στα εργασιακά σε συνδυασμό με τα μνημονιακά μέτρα που ευλαβικά τηρούνται, οδήγησαν στον ακρωτηριασμό βιοτικού επιπέδου και δικαιωμάτων.

Ήδη, πριν από την έλευση του δύσκολου χειμώνα, τον οποίο ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε (απείλησε;) ότι «θα περάσουμε μαζί», το 71% των ερωτηθέντων απαντά ότι η άνοδος των τιμών, έχει οδηγήσει σε περικοπή των δαπανών για αρκετά είδη διατροφής.

Σχεδόν επτά στους δέκα εκφράζουν την πεποίθηση ότι δεν θα ανταπεξέλθουν ή πως δύσκολα θα μπορέσουν να τα ανταποκριθούν εντός του κλίματος ακρίβειας.

Οκτώ στους 10 δηλώνουν ότι δεν είχαν καμία αύξηση του μισθού τους από την 1η Ιανουαρίου του 2022, καθώς η περιορισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού, δεν διατρέχει τη μισθολογική πυραμίδα.

Περισσότεροι από έξι στους 10 θεωρούν πως η αύξηση του μισθού τους, είναι το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού επιπέδου από τις ανατιμήσεις στα είδη διατροφής και ενέργειας, σε σχέση με τα επιδόματα, στα οποία επιμένει η κυβέρνηση.

Σχεδόν τρεις στους δέκα (28%) εκ των ερωτηθέντων που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα δηλώνουν ότι δουλεύουν 5 με 6 ώρες παραπάνω την εβδομάδα, ενώ ένας στους δύο δεν πληρώνεται την υπερωριακή απασχόληση. Προφανώς, ο νόμος Χατζηδάκη για την «προστασία της εργασίας», κατά την εφαρμογή του είχε περισσότερες συνέπειες αντί για αποτελέσματα….

Σε ό,τι αφορά στη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (65%) δηλώνει ότι θα πρέπει να γίνεται μέσω των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και όχι με απόφαση της κυβέρνησης.


Ο δρόμος προς την Γενική Απεργία

Εντωμεταξύ από σήμερα, ανοίγει ο νέος κύκλος των κινητοποιήσεων από τα συνδικάτα. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καλούν σε συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου, ενώ το ΠΑΜΕ την ίδια ώρα στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στην Αθήνα, θα πραγματοποιήσουν το ΠΑΜΕ και εργατικά σωματεία την Τρίτη 13 του μηνός, στις 7 το απόγευμα.

Θα ακολουθήσει, στις 15 Σεπτεμβρίου (7μμ), συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών, στο Σύνταγμα, από το ΠΑΜΕ.

Την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη, θα συνεδριάσουν τα συλλογικά όργανα της ΓΣΕΕ προκειμένου να αποφασίσουν την πραγματοποίηση Γενικής Απεργίας μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου