Κλυδωνίζεται η καρέκλα του Μητσοτάκη

 

Του Δημήτρη Χρήστου

Η παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή για το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς η ζήτησε «να αποκαλυφθεί ποιοι και με ποια δικαιολογία έδωσαν εντολή για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη» υπογραμμίζοντας ότι: «Το απόρρητο να υποταχθεί στο δημόσιο συμφέρον». Και αυτό διότι, αν η απόλυση του διοικητή της ΕΥΠ και η παραίτηση του ανιψιού αρκούσε, δεν θα χρειαζόταν να παρέμβει.

Εξ άλλου η υπογράμμιση Καραμανλή πως: «Είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοί και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοί και πώς το ενέκριναν», απορρίπτοντας έτσι την δικαιολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη, πως ως πρωθυπουργός και άμεσα προϊστάμενος της ΕΥΠ, δεν γνώριζε. Είναι σαφές σε ποιόν απευθύνεται και πιά είναι η γνώμη του για αυτόν από τον επίλογο της ομιλίας του στην Κρήτη με μια μαντινάδα: «Άλλο το να’ σαι αετός και άλλο να τον κάνεις. Άλλο το να θωρείς κορφές και άλλο να τις φτάνεις»!

Ποια ήταν η αντίδραση Μητσοτάκη; Δια κυβερνητικών πηγών (!) απάντησε πως: «Από την πρώτη στιγμή που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήρθε στο φως η υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη να δοθούν πλήρεις (!) απαντήσεις, με σεβασμό των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο (!) και του κανονισμού της Βουλής». Και όπως μάθαμε λίγο μετά από τις ακροάσεις της Πέμπτης στη Βουλή, Κοντολέων και Δημητριάδης και η εισαγγελέας Βίκυ Βλάχου, αρνήθηκαν να απαντήσουν και να δώσουν στοιχεία για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, λόγω απορρήτου!

Μα υπάρχει απόρρητο ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής; Ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών απάντησε ότι δεν μπορεί να γίνεται επίκληση απορρήτου ενώπιον της Βουλής. Τελείως αδιάφορο για τον “πρίγκηπα” του Μαξίμου που δεν ήξερε, αλλά υποσχέθηκε να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση. Αδιάφορη και βεβαίωση του νέου διοικητή της ΕΥΠ που αποκάλυψε πως ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις “νόμιμες επισυνδέσεις”.

Αντίδραση που είχε προβλέψει ο Καραμανλής όταν στην ομιλία του από την Κρήτη τόνισε: «Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών».

Χυδαίες επιθέσεις και απειλές

Σε ανάρτησή του ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Καραμανλή Ευάγγελος Αντώναρος αποκάλυψε ότι: «Έπεσαν στο κενό παρασκηνιακές προσπάθειες του Μαξίμου να πεισθεί ο Κώστας Καραμανλής να εκδώσει “ανασκευή” των δηλώσεων του για τις παρακολουθήσεις. Ο Μητσοτάκης δεν τόλμησε βέβαια να του τηλεφωνήσει ο ίδιος. Αλλά οι ενδιάμεσοι, σε πολλά επίπεδα, φάγανε πόρτα. Έχουν δρομολογηθεί ήδη διαδικασίες»

Για αυτό ακολούθησαν αισχρές επιθέσεις κατά του πρώην πρωθυπουργού. Ο εκδότης των “Παραπολιτικών” Γιάννης Κουρτάκης σε ανάρτησή του σημείωσε με απαξιωτική χροιά: «Ουδείς πρέπει να παραβλέπει τη διαχρονική σχέση του Καραμανλή με τον ρωσικό παράγοντα. Και σίγουρα δεν τον παραβλέπουν εκείνοι που γνωρίζουν. Τα υπόλοιπα είναι για να περνά ο καιρός με μαντινάδες και παϊδάκι (!) και να συντηρείται ο Τσιπροκαραμανλισμός»!

Ιδού λοιπόν οι εθνικοί λόγοι που θα έπρεπε να παρακολουθείται και ο Κώστας Καραμανλής. Ή μήπως τον παρακολουθούσαν; Προς βοήθεια έσπευσε και ο Ανδρέας Λοβέρδος να συμπληρώσει: «Το μέτωπο Τσίπρα-Καραμανλικών το πλήρωσε ακριβά η χώρα. Πάρα πολλοί (!) πολίτες μου τηλεφωνούν ανήσυχοι. Τους καθησυχάζω. Η ιστορία αυτή δεν πρόκειται να επαναληφθεί ούτε ως φάρσα».

Τα ερωτήματα που προκύπτουν

Και το κυρίαρχο ερώτημα είναι: Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να παραμείνει στη θέση του, όταν στο εσωτερικό της χώρας του, τόσο από τον πολιτικό όσο και από το νομικό κόσμο, αμφισβητείτε έντονα, με συστάσεις να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί;

Μπορεί πλέον να σταθεί με αξιοπρέπεια και σεβασμό στη διεθνή σκηνή όταν το σύνολο των μεγάλων διεθνών εφημερίδων, στην οποία προστέθηκε και το γερμανικό πολιτικό περιοδικό Spiegel, έχει άρθρο με τίτλο “Το μονοπάτι της Ελλάδας προς τον αυταρχισμό”;
 
Θα εξακολουθήσουν να τον στηρίζουν όλοι οι χορηγοί όταν έχει αρχίσει να γίνεται επικίνδυνος και για τα δικά τους συμφέροντα; Μπορεί να διασπάει τη ΝΔ φτιάχνοντας δικό του κόμμα; Πόσοι θα τον ακολουθήσουν, όταν η εξουσία θα έχει γίνει άπιαστο όνειρο; Έχει την αξιοπρέπεια να αποφύγει όλα αυτά παραιτούμενος; Στο μόνο ερώτημα που υπάρχει απάντηση είναι αυτό. Δεν έχει την αξιοπρέπεια και άλλα πολλά που χαρακτηρίζουν έναν πολιτικό ηγέτη. Διαχειριστής του πλιάτσικου ήταν και πάει, τέλειωσε. Άλλωστε μέσα στην κορύφωση του σκανδάλου δεν δίστασε να ιδιωτικοποιήσει πλήρως τη διαχείριση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, λες και εκτελεί συμβόλαιο!

Πηγή: SLpress

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου