Pass-άρουν φτώχεια και προσλαμβάνουν golden boys

 

Επιδότηση της ακρίβειας με pass παντός τύπου επιλέγει η κυβέρνηση ως λύση στην ανεξέλεγκτη οικονομική κρίση που προκαλεί το κύμα ανατιμήσεων

Του Δημήτρη Κωστάκου

Επιδότηση της ακρίβειας με pass παντός τύπου και… αυτοσυγκράτηση για την τσέπη μας, επιλέγει η κυβέρνηση ως λύση στην ανεξέλεγκτη οικονομική κρίση που προκαλεί το κύμα ανατιμήσεων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάλεσε τους πολίτες να κρατούν μικρό καλάθι εν όψει της ΔΕΘ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στην εισοδηματική ενίσχυση των νοικοκυριών, υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία τις περιορισμένες αντοχές της εθνικής οικονομίας.

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά προ ημερών ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, «δεν εμφανιζόμαστε ως πολιτικοί Άγιοι Βασίληδες, να μοιράζουμε χρήματα».

Ωστόσο, οι περιορισμοί αυτοί δεν ισχύουν για τα golden boys της κυβέρνησης, τα οποία πρέπει να αμείβονται υπέρογκα προκειμένου να… πειστούν να απασχοληθούν στο Δημόσιο και στη συνέχεια να αμείβονται προκλητικά για να μην μας… εγκαταλείψουν.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση συλλέγει ψίχουλα για το πόπολο, τα οποία χορηγεί με τυμπανοκρουσίες και υπό προϋποθέσεις.

Για παράδειγμα, μια προσεκτική ανάγνωση σε ορισμένα μέτρα που περιλαμβάνει το υπό προώθηση ασφαλιστικό νομοσχέδιο, οδηγεί σε χρήσιμα συμπεράσματα, καθώς υπάρχουν πολλές «σκοτεινές γωνίες».

Οι εμπνευστές και οι συντάκτες του σ/ν, έλαβαν μέτρα για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε βρόγχο για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες μετά από 12 χρόνια οικονομικής και υγειονομικής κρίσης.

Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, περιλαμβάνει:

  • Ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με έως 24 δόσεις αντί των 12 που ισχύει σήμερα. Ωστόσο, όπως προβλέπεται και για τα χρέη προς την εφορία, από την 13η έως και την 24η δόση το επιτόκιο αυξάνεται στο 6,8% αντί του 5,3% που ισχύει για τις 12 δόσεις.
  • Παραγραφή των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία στην δεκαετία αντί της εικοσαετίας, η οποία έχει παράγει αποτελέσματα αλλά και συνέπειες:
  • Αφορά μόνο σε χρέη τα οποία δεν έχουν καταλογιστεί στον ασφαλισμένο και αναζητηθεί από το ΚΕΑΟ.

Η παραγραφή, δύναται να διακοπεί

Οι μισθωτοί, δεν χάνουν χρόνο ασφάλισης εφόσον αυτός δεν είναι αμφισβητούμενος. Σε περίπτωση που ο ασφαλιστικός χρόνος αποτελεί αντικείμενο δικαστικής διεκδίκησης, δεν έχει διευκρινιστεί το αν τελικά διατηρείται υπέρ του εργαζόμενου.

Οι επαγγελματίες, θα πρέπει να συνυπολογίσουν ότι με την παραγραφή χρεών θα έχουν και ανάλογη μείωση της σύνταξης. Για υψηλότερη σύνταξη θα πρέπει να καταβάλλουν μέρος ή και το σύνολο της οφειλής.

Σε ό,τι αφορά στις αυξήσεις στους μισθούς, οι εργαζόμενοι έχουν υποβληθεί εδώ και μήνες στο μαρτύριο της σταγόνας, ενώ η πλειονότητα των συνταξιούχων δεν πρόκειται να δει καμία ουσιαστική αύξηση (ή καμία απολύτως) εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς, η οποία θα απορροφά κάθε αύξηση έως ότου μηδενιστεί.

Πόσο ζυγισμένα. Τι τάξη, τι αλφαδιά…

Και αφού ασχοληθήκαμε με την τσαλακωμένη κουρτίνα στο δωμάτιο, ας τσεκάρουμε τι γίνεται με… τον ελέφαντα που βρίσκεται σε αυτό.

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση που πήρε ΦΕΚ, ο Άγιος Βασίλης υπάρχει και μάλιστα φοράει κοστούμι, καθώς οι νέες αποδοχές του Διοικητή και των Υποδιοικητών του ΕΦΚΑ αυξάνονται ιλιγγιωδώς αγγίζοντας ή και ξεπερνώντας τις 7.000 από μικτά τον μήνα από 4.000 ευρώ που είναι σήμερα!

Και πόσοι θα λαμβάνουν μισθούς αυτής της τάξεως ή ακόμη και 3.000 ευρώ; Θα πέσει έξω το κράτος;

Το νέο οργανόγραμμα προβλέπει πέραν του Διοικητή και των υποδιοικητών, 13 γενικές διευθύνσεις, 63 διευθύνσεις ,12 υποδιευθύνσεις 291 τμήματα και φυσικά την Μονάδα Εσωτερικών Ερευνών με τον δικό της επικεφαλής.

Πότε θα διατεθεί η επιταγή ακρίβειας και το επόμενο pass, είπαμε;


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου