Απορρίπτεται από την Δύση το Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο

 

Του Σταμάτη Κυριάκη

Η Τουρκία βρίσκεται στην σημαντικότερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας.

Από την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία ανάμεσα στην Ρωσία και στο ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί στο μέγιστο βαθμό τόσο η θέση της Τουρκίας στον κόσμο που αναδύεται όσο και η πορεία της Ελλάδας.

Ουσιαστικά τα βασικότερα, κρισιμότερα και υπαρξιακού χαρακτήρα για την γειτονική χώρα μέτωπα είναι τρία.

Αρχικά το μη ενεργό, προς το παρόν, μέτωπο της Αρμενίας.

Είναι ελάχιστα γνωστό ότι η βορειοανατολική πλευρά της Τουρκίας που συνορεύει με την Αρμενία έχει παραχωρηθεί στην Τουρκία από την Ρωσία μετά την Ρωσική Επανάσταση με συμβόλαιο που ανανεώνεται κάθε 26 χρόνια. Το συμβόλαιο αυτό έχει λήξει και δεν έχει ανανεωθεί ακόμα από την Ρωσία.

Σήμερα κανένας δεν μιλάει για αυτό αλλά αν στο μέλλον η Τουρκία κινηθεί οριστικά προς την Δύση κανένας δεν εγγυάται ότι η Ρωσία δεν θα το θυμηθεί.

Το δεύτερο μέτωπο βρίσκεται στα νότια σύνορα της τόσο στο έδαφος της όσο και στην Συρία και το Ιράκ όπου θα πρέπει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με τους Κούρδους. Εδώ αντιμετωπίζει τόσο τους Ρώσους όσο και τις ΗΠΑ.

Το τρίτο μέτωπο είναι η πρόσβαση της Τουρκίας στις υπό εκμετάλλευση ενεργειακές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου. Εδώ αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ και την Γαλλία με μακρύ χέρι την Ελλάδα.

Η ένταση των τελευταίων μηνών μπορεί να παρουσιάζεται σαν διαμάχη μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας αλλά ουσιαστικά είναι διαμάχη μεταξύ της Τουρκίας και της Δύσης συνολικά.

Η Τουρκία απαιτεί μερίδιο από τα αποθέματα πετρελαίου χρησιμοποιώντας το Τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο δεν αναγνωρίζουν ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Γαλλία (δια της ΕΕ).

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε προχτές: «Σημειώνουμε ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. Θα σας παραπέμψουμε στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης για το αποτέλεσμα των πρόσφατων συζητήσεων. Καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

 Συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ λέγοντας: «Τρίτες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να παρέμβουν στη συμφωνία».

Ενώ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο τονίζει σε γραπτή ανακοίνωσή του: «Το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα (legal consequences) για τρίτα κράτη».

Είναι φανερό ότι η Τουρκία δεν θα καταφέρει να αποκτήσει νόμιμα δικαιώματα στην εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο αν δεν ευθυγραμμιστεί πλήρως με την Δύση στην μάχη που αυτή διεξάγει ενάντια στο Ανατολικό μπλοκ (Ρωσία, Κίνα, Ιράν και Ινδία).

Η Ελληνοτουρκική διαμάχη για τα νησιά του Αιγαίου, την εργαλειοποίηση των μεταναστών και την Ανατολική Θράκη είναι μοχλοί πίεσης προς την Δύση προκειμένου η Τουρκία να διαπραγματευτεί την ζωτικής σημασίας πρόσβαση της στην ενέργεια.

Η εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ αλλά και τα υπόλοιπα ενεργά μέτωπα στην παγκόσμια αντιπαράθεση (Άπω Ανατολή, Ιράν κλπ.) θα κρίνουν τελικά την οριστική θέση της Τουρκίας στο κόσμο και τις μελλοντικές επιπτώσεις στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση τόσο η θέση της Τουρκίας όσο και η θέση της Ελλάδας δεν θα είναι ιδιαίτερα βολικές…

Πηγή: kommon.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου