Ο πληθωρισμός ''δαγκώνει'' – Έπονται χρεοκοπίες και ανεργία…

 

Του Δημήτρη Χρήστου

Ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στις οικονομίες της Δύσης, ως αποτέλεσμα της αντίστοιχης αύξησης των τιμών στην ενέργεια, δεν τιθασεύεται. Ο δε πόλεμος ανάμεσα από τη μία πλευρά την Ουκρανία, τις ΗΠΑ και τους νατοϊκούς κι από την άλλη την Ρωσία, κλιμακώνεται. Υπάρχει ακόμα και η απειλή πυρηνικής σύγκρουσης. Σ’ αυτό το τοπίο, η Ευρώπη εμφανίζεται αδύναμη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στους πολίτες της. Και δεν μιλάμε για ένα χειμώνα, αυτόν που έρχεται, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο θα διαρκέσει ο ψυχρός και θερμός πόλεμος. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο έκανε νέο ρεκόρ και έφτασε στο 12,1%, με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο να φτάνει στο 10%. Όμως, ο πληθωρισμός δεν είναι ίδιος για όλους. Με βάση τα εισοδήματα και τις δαπάνες του 2021, τα φτωχά νοικοκυριά δαπάνησαν πάνω από το 1/3 του μηνιαίου προϋπολογισμού τους (34,8% του εισοδήματος) για την αγορά τροφίμων, όταν το αντίστοιχο ποσοστό του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού ήταν 13,9%. Τον Απρίλιο, η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού –σύμφωνα με την τότε έρευνα της ΓΣΕΕ– ήταν ίση με 18% έναντι 14,7% τον Μάρτιο. 

Ο μέσος μισθός του ιδιωτικού τομέα απώλεσε τον Απρίλιο το 9,9% της αγοραστικής του δύναμης και ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης το 28%. Πολλαπλάσια ήταν η επίδραση του πληθωρισμού τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, τον Ιούλιο χάθηκε πάνω από το 19% της αγοραστικής δύναμης των αμειβόμενων με τον κατώτατο μισθό και το 29,2% της αγοραστικής δύναμης για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση. 

“Κόψτε το λαιμό σας” λέει το Βερολίνο

Αυτή η κρίση, ναι μεν αφορά την διαβίωση των νοικοκυριών, κυρίως της Ευρώπης που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς θέρμανση τον χειμώνα, αλλά είναι πολύ πιο επικίνδυνη, καθώς απειλεί την ομαλή λειτουργία της οικονομίας και κατά συνέπεια, της εργασίας εκατομμυρίων ανθρώπων. Πολλές βιομηχανικές μονάδες είναι αντιμέτωπες με αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω ακριβής ενέργειας αλλά και έλλειψης πρώτων υλών, με συνέπεια τα δικά τους προϊόντα να χάνουν πολύτιμο μερίδιο αγοράς. Κι αυτό πολλαπλασιάζεται από την αντίστοιχη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος για καταναλωτικές δαπάνες σε όλους τους τομείς.

Και όπως είχαμε σημειώσει στο προηγούμενο άρθρο, υφίσταται πραγματικός κίνδυνος επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι βιομηχανίες μεγάλης ενεργειακής έντασης, να μετεγκατασταθούν οριστικά εκτός Ευρώπης, όπως προειδοποίησε ο Business Europe, ο οργανισμός που αντιπροσωπεύει τους ευρωπαίους εργοδότες. Και ποια μέτρα σκοπεύουν να λάβουν οι Ευρωπαίοι; Ακόμα σκέπτονται, όταν η Γερμανία να ανακοινώνει στους άλλους, ότι μπορεί μόνη της και βάλει στη δική της αγορά 200 δισ. ευρώ! Ουσιαστικά λέει στους εταίρους της “κάντε το κουμάντο σας, ή κόψτε το λαιμό σας”. Και με εξαίρεση την Ιβηρική που δεν έχει εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και έβαλε πλαφόν στις τιμές του, οι υπόλοιποι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Η δε Γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνεχίζει να κωλυσιεργεί. Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα της ομιλίας του απερχόμενου πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι στη σύνοδο της Πράγας, ο οποίος είπε οργισμένος: «Συζητάμε για το φυσικό αέριο εδώ και επτά μήνες. Έχουμε ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια από τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων για να τροφοδοτήσουμε τον πόλεμο κατά της Μόσχας και ακόμα δεν έχουμε λύσει τίποτα»!

Η Ελλάδα της αφασίας…

Και ενώ όλοι τρέχουν και δεν φτάνουν, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ουσιαστικά δεν παίρνει κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και της ενεργειακής ακρίβειας. Η Γαλλία για παράδειγμα κρατικοποίησε την εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας. Εδώ επέτρεψαν στα “γαλάζια” golden boys που φυτεύτηκαν στην υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ να κερδοσκοπούν, συντελώντας στην απογείωση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, εκτοξεύοντας τα κέρδη των παρόχων.

Το γεγονός ότι σοκάρονται οι καταναλωτές από τις υπέρογκες χρεώσεις δεν φαίνεται να τους απασχολεί. Οι υπερβολικές χρεώσεις, όμως, προκαλούν χρεοκοπίες. Σύμφωνα με τον σύνδεσμο Αρτοποιών, για παράδειγμα, πάνω από 2.000 αρτοποιεία ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο, μη μπορώντας να ανταποκριθούν στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Και ακόμα δεν έχει μπει ο σκληρός χειμώνας…

Πηγή: SLpress

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου