Προετοιμάζουν φιέστα στα κατεχόμενα για τον Ερντογάν με νέα τετελεσμένα: Φτάνει στη μαύρη ''επέτειο'' του ψευδοκράτους

 
Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγιπ Ερντογάν χαιρετα τους …υπηκόους του. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία

Του Κώστα Βενιζέλου

Η παρουσία  στα κατεχόμενα του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα πανηγύρια που στήνονται με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, στις 15 Νοεμβρίου,  θα συνδυαστεί με νέες κινήσεις επιβολής τετελεσμένων της συνεχιζόμενης κατοχής.

Αυτό, άλλωστε, επιδιώκει πάντα ο Ερντογάν. Κι αυτή τη φορά ενόψει και των προεδρικών εκλογών στη χώρα του, που χρονικά τοποθετούνται τον Ιούνιο του 2023, αυτό μπορεί να θεωρείται «επιβεβλημένο».  Πέραν από το κόψιμο κορδελών, τέλεσης δηλαδή εγκαινίων, ο Ερντογάν θα επιδιώξει, θέλει, να υπάρξουν και βήματα, που να αφορούν τους ευρύτερους σχεδιασμούς του στην Κύπρο και την περιοχή.

Τι μπορεί να είναι αυτές οι κινήσεις; Θα αφορούν την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου; Τους υδρογονάνθρακες; Την περαιτέρω ενίσχυση του ΑΤΤΙΛΑ; Είναι, ενδεχομένως, σχετικά νωρίς να προβεί κανείς σε μια ασφαλή πρόβλεψη.

Ο εγκάθετος της Άγκυρας, Ερσίν Τατάρ, έχει εξαγγείλει το επόμενο βήμα στο Βαρώσι. Είπε συγκεκριμένα: «Το επόμενο στάδιο στο Βαρώσι μπορεί να είναι το άνοιγμα ορισμένων δημόσιων κτιρίων. Τον δεύτερο χρόνο των εγκαινίων του στις 8 Οκτωβρίου 2022, στις 12:00 ακριβώς, θα δώσουμε δώρο στον πρώτο που θα έρθει και θα το γιορτάσουμε με μια συναυλία. Η πιο όμορφη παραλία στον κόσμο. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Βρίσκω ηρεμία, προσπαθώ να έρχομαι συχνά».

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στην πολιτική για τον εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της κατεχόμενης πόλης. Αυτή την τακτική , του βήμα προς βήμα εποικισμό της περιοχή, την υιοθετεί από την αρχή και έχει σχέση και με την προσέγγιση της Άγκυρας ότι έτσι θα περιοριστούν και οι όποιες αντιδράσεις, κυρίως από ΟΗΕ και Ε.Ε. Αντιδράσεις, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν είναι έντονες, ώστε να επηρεασθεί η Άγκυρα. Αλλά φαίνεται πως η κατοχική δύναμη λαμβάνει υπόψη αυτή την παράμετρο,  χωρίς ωστόσο να επηρεάζει αυτή, την πορεία εφαρμογής των σχεδιασμών της.

  • Είναι προφανές πως μέχρι και την άφιξη Ερντογάν στα κατεχόμενα θα γίνουν βήματα.

Μέσα στη μεγάλη εικόνα των δεδομένων, που διαμορφώνεται από τουρκικής πλευράς είναι και το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Χθες η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» δημοσίευσε δηλώσεις του «υπουργού εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτογρούλογου, ο οποίος  δήλωσε ότι αν η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν συνάψει συμφωνία με το ψευδοκράτος, θα πρέπει να αποχωρήσει από τα δύο στρατόπεδά της στα κατεχόμενα. Υπενθύμισε δε πως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία διαθέτει δύο στρατόπεδα στα κατεχόμενα και ένα σημείο επαφής, έλαβε άδεια από την ε/κ πλευρά για να εκτελεί τα καθήκοντά της στην Κύπρο. «Η φιλοξενία τελείωσε, ή υπογράφουν μια στρατιωτική συμφωνία με την ‘’τδβκ’’ ή θα αποχωρήσουν επίσης από την ‘’τδβκ’’».

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, πάντως, διά του εκπροσώπου της. Αλίμ Σιντίκ, ανέφερε πως η Δύναμη δεν έχει λάβει καμία επίσημη ειδοποίηση από τους Τουρκοκύπριους σε σχέση με το αίτημά τους για σύναψη συμφωνίας με αυτούς, αν και γνωρίζει για το σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε από την τ/κ πλευρά στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

Η τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ επιβεβαιώνει πως έχουν ενώπιον τους το αίτημα για χωριστή συμφωνία και τούτο έγινε με την κατάθεση προσχεδίου στη Νέα Υόρκη, αλλά δεν γνωρίζουν οτιδήποτε για την προθεσμία, που λένε οι Τούρκοι ότι έχουν θέσει. Σημασία έχει ότι το προσχέδιο κατατέθηκε και τα Ηνωμένα Έθνη το παρέλαβαν ενώ γνωρίζουν πως με ψευδοκράτη δεν συζητούν.

Πηγή: hellasjournal.com

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου