Το ιδιωτικό χρέος ως προεκλογικό εργαλείο

 

Του Παύλου Δερμενάκη

Καθώς οδεύουμε προς τις εκλογές ένα ακόμα θέμα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και σχετίζεται με την περιουσία τους, ουσιαστικά με τη ζωή τους, γίνεται αντικείμενο δημαγωγικής πολιτικής εκμετάλλευσης από το πολιτικό σύστημα. Πρόκειται για το θέμα των πλειστηριασμών και γενικότερα των συσσωρευμένων οφειλών των πολιτών που δεν αφορούν μόνο τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες.

Ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος

Τα κόκκινα δάνεια είτε ανήκουν στις τράπεζες είτε στα funds, δάνεια που δεν εξυπηρετούνται ή εξυπηρετούνται μερικώς και με αμφίβολες προοπτικές για την αποπληρωμή τους στο μέλλον, ανέρχονται προσεγγιστικά σε 110 δισ. ευρώ. Αποτελούν όμως λιγότερο από το μισό του ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους καθώς σε αυτά προστίθενται 113 δισ. ευρώ που είναι οι οφειλές προς την Εφορία (ΔΟΥ), 28 δισ. ευρώ που είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΦΚΑ) και άλλες αγνώστου ύψους ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Σύνολο τουλάχιστον 251 δισ. ευρώ ή 131% του ΑΕΠ. Αυτές οι οφειλές με δεδομένη τη λεηλασία των εισοδημάτων των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης από το 2010 και μετά, λόγω των μνημονιακών πολιτικών, αποτελούν «θηλιά στο λαιμό» για τους πολίτες. Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας για την προστασία έστω της κύριας (πρώτης) κατοικίας τους με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένη στους πλειστηριασμούς.

Η παρούσα απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο λαός είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ψήφισαν και εφαρμόζουν τα κυβερνητικά κόμματα της περιόδου 2010-2023. Σήμερα όλα τους συνοψίζονται σε Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Το θέμα του ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους ήταν πάντοτε ένα καλό «εργαλείο» υποσχέσεων για τους αντιπολιτευόμενους και «καυτή πατάτα» για τους εκάστοτε κυβερνώντες. Καθώς όλοι μαζί μας οδήγησαν στο αδιέξοδο με μοναδική «λύση» τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς προσπαθούν το τελευταίο διάστημα να αναζητήσουν «λύσεις» που θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν το εκλογικό τους προφίλ. Τα σκήπτρα σε αυτή την προσπάθεια τα έχει η κυβέρνηση με τις προτάσεις που παρουσιάζει αυτές τις μέρες, αφήνοντας εκτός συζήτησης το γεγονός ότι δεν υπάρχει προστασία για τους πολίτες. Η αξιωματική αντιπολίτευση ανεβάζει τους τόνους με τις προτάσεις-υποσχέσεις της για την επόμενη μέρα που θα γίνει κυβέρνηση, αγνοώντας ότι το σημερινό θεσμικό πλαίσιο στο οποίο έχει καταργηθεί η προστασία των ιδιωτών οφειλετών είναι δικό της έργο, όπως και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με τις προτάσεις του έχοντας ξεχάσει ότι στην εποχή των μνημονίων μας έβαλε κερδίζοντας τις εκλογές το 2009 με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» και ότι ο βασικός νόμος με τον οποίο κάνουν «παιγνίδι» τα funds είναι δικό του έργο από την εποχή Σημίτη (2003).

Δίπλα στο άθλιο πολιτικό σύστημα που «παίζει» με τη λαϊκή περιουσία υπάρχουν οι διάφοροι «έμποροι ελπίδας» με τη μορφή των νομικών αναλύσεων (δημοσιογραφούντες και νομικοί) προκειμένου να κερδίσουν και αυτοί με τη σειρά τους ό,τι μπορούν. Εδώ να σημειώσουμε ότι όλο μαζί το πολιτικό σύστημα έκανε ότι ήταν αναγκαίο για να μην υπάρχει σήμερα ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και την προστασία του λαού. Σε αυτό εκτός από τα κυβερνητικά κόμματα, που φρόντισαν το καθένα στην εποχή του να διαμορφώσουν ένα θεσμικό πλαίσιο απαγόρευσης της λαϊκής κινητοποίησης (η παρεμπόδιση πλειστηριασμών είναι ιδιώνυμο αδίκημα με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ), συμπεριλαμβάνεται και το ΚΚΕ που «ανακάλυψε» το πρόβλημα την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση και φροντίζει σε ό,τι κάνει να γίνεται εντός των «γραμμών» του για να είναι ξεκάθαρη η καταγραφή του ως «δύναμη λαϊκής αντίστασης».

Η λύση είναι μία: «Σεισάχθεια» με ξεκάθαρο τρόπο σε σχέση με τη μείωση των εισοδημάτων. Όλα τα υπόλοιπα είναι «νερό στο μύλο» των funds και της κερδοσκοπίας και προεκλογικά παιγνιδάκια σε βάρος μας

Έργα και ημέρες του πολιτικού συστήματος

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη θητεία της: α) Ολοκλήρωσε το έργο του ΣΥΡΙΖΑ με την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας του νόμου «Κατσέλη», β) έφτιαξε το νέο «πτωχευτικό» νόμο που δεν προβλέπει καμία προστασία για τους δανειολήπτες, γ) δεν έχει προχωρήσει έστω στη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος της. Να αγοράζει ένας συγκεκριμένος κερδοσκοπικός φορέας τα σπίτια των ευάλωτων νοικοκυριών και να τους τα νοικιάζει για να μην ξεσπιτώνονται, δ) δεν ενεργοποίησε ποτέ, όπως και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τη διάταξη του νόμου που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, για να «χρυσώσει το χάπι» των αλλαγών στο ν. «Κατσέλη» το Δεκέμβρη 2015, για την επιδότηση του ποσού που εκδικάζουν (όταν αυτό συμβαίνει στις ελάχιστες πλέον φορές, λιγότερες από 10% των περιπτώσεων) τα δικαστήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ε) άφησε να λειτουργούν ασύδοτα τα funds σε βάρος των δανειοληπτών και όταν παρουσιάστηκε το νομικό πρόβλημα με τις αρμοδιότητές τους (δυνατότητα κατασχέσεων και πλειστηριασμών) ετοιμάστηκε να νομοθετήσει υπέρ τους και σταμάτησε μπροστά στη λαϊκή κατακραυγή όταν ένα «δικό της παιδί», ο «βουλευτής» Πάτσης, «βγήκε στα μανταλάκια» για τα έργα του ως μέλος της «συμμορίας» των funds, στ) έστειλε, με τη μη συμμετοχή της, το θέμα της αρμοδιότητας των funds στον Άρειο Πάγο που σε ελάχιστο χρόνο (εκδικάστηκε 26/1/2023 και η απόφαση βγήκε την 16/2/2023, διαδικασία που αποτελεί τον ορισμό της ταχύτητας για την «ελληνική δικαιοσύνη»…) αποφάνθηκε ότι τα funds «μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν», όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει ο εκλεκτός της κυβέρνησης κεντρικός τραπεζίτης κ. Στουρνάρας από τον παρελθόντα Νοέμβριο! και ζ) άφησε να συσσωρεύονται δισεκατομμύρια χρέη στις ΔΟΥ και τον ΕΦΚΑ και να ανατοκίζονται.

Την τρέχουσα περίοδο, εν όψει των εκλογών, ο άκρως νεοφιλελεύθερος Μητσοτάκης και ΣΙΑ, ως κυβέρνηση αποφάσισαν να παραπλανήσουν, για μία ακόμα φορά, τους ψηφοφόρους. Έτσι άρχισαν συζητήσεις για την βελτίωση της διαδικασίας προστασίας της πρώτης κατοικίας και εξήγγειλαν την ρύθμιση των οφειλών προς ΔΟΥ και ΕΦΚΑ με 36-120 δόσεις. Είναι δείγμα της προχωρημένης σαπίλας τους πολιτικού συστήματος να εξαγγέλλουν τέτοια μέτρα παραμονές των εκλογών. Μετά τις εκλογές ξέρουμε όλοι τι θα γίνει. Οι πλειστηριασμοί θα τρέξουν με «ρυθμούς Αρείου Πάγου» και 700.000 ακίνητα που έχουν περάσει στην αρμοδιότητα των funds θα βρεθούν να αλλάζουν χέρια. Μια διαδικασία που αποτελεί τον ορισμό της λεηλασίας για τους «κόπους μιας ζωής».

Όμως και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τα μαντάτα δεν είναι διαφορετικά. Αυτοί που έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης «θα» καταθέσουν πρόταση! Τώρα είχαν έμπνευση καθώς ψάχνουν ψήφους λόγω εκλογών. Να δούμε τι θα λέει. Μέχρι στιγμής η πρότασή τους λέει να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί μέχρι τις εκλογές. Μετά αυτοί ως κυβέρνηση θα φτιάξουν τα πράγματα. Όπως ακριβώς τα έφτιαξαν και το 2015, όχι μόνο τον Γενάρη (κατάργηση μνημονίων με ένα νόμο, ένα άρθρο) αλλά και τον Σεπτέμβρη με τις νέες εκλογές που υποσχέθηκαν βελτίωση του τρίτου μνημονίου και κατάργησαν κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, θέσπισαν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και έκαναν ιδιώνυμο αδίκημα την παρεμπόδισή τους. Το στίγμα τους πάντως είναι δεδομένο. Το ανέφερε ο κ. Τσίπρας στην πρόσφατη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha: «Προσέξτε, σε καμία ευνομούμενη πολιτεία δεν απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί, παρά μονάχα σε έκτακτες περιπτώσεις.» Συνεπώς η δοκιμασμένη πρακτική τους συνοψίζεται στη λαϊκή ρήση «ρώτα τον θείο μου τον ψεύτη να σου πει την αλήθεια»…

Η λαϊκή απάντηση στο όλο θέμα πρέπει να είναι ξεκάθαρη: Ο λαός δεν μπορεί να πληρώσει οφειλές που δημιουργήθηκαν με άλλα εισοδήματα και άλλες προοπτικές, όταν αυτά άλλαξαν άμεσα ή έμμεσα με αποφάσεις του πολιτικού συστήματος καθ’ υπόδειξη των δανειστών. Συνεπώς η λύση είναι μία: «Σεισάχθεια» με ξεκάθαρο τρόπο σε σχέση με τη μείωση των εισοδημάτων. Όλα τα υπόλοιπα είναι «νερό στο μύλο» των funds και της κερδοσκοπίας και προεκλογικά παιγνιδάκια σε βάρος μας.

Πηγή: edromos.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου