«Κοινωνική στέγη» : Αγχόνη σε… τιμή ευκαιρίας

 

Μισό δισ. ευρώ θα δώσει το κράτος στις τράπεζες για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Τόση έγνοια και την ίδια ώρα… οι πλειστηριασμοί συνεχίζονται!

Του Δημήτρη Κωστάκου

… Και ξαφνικά οι νέοι και χαμηλόμισθοι δέχθηκαν επίθεση ευαισθησίας και στήριξης από την κυβέρνηση, η οποία έβαλε πείσμα να τους βρει φθηνή στέγη! Με τέτοια τάξη, τέτοια αλφαδιά, οι αρμόδιοι καλούν 5.000 νέους να προσέλθουν από τη Δευτέρα στα τραπεζικά υποκαταστήματα, προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις για χαμηλότοκα δάνεια, «τώρα, που γυρίζει».

Μισό δισ. ευρώ θα δώσει το κράτος στις τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Τόση έγνοια.

Σχεδόν όλες οι τράπεζες δηλώνουν παρούσες:

ΕΘΝΙΚΗ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ
EUROBANK
ALPHA BANK
ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ
ATTICA BANK
και οι συνεταιριστικές τράπεζες Χανίων, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Καρδίτσας.

Την ίδια ώρα, οι πλειστηριασμοί εργατικών κατοικιών του πρώην ΟΕΚ δεν έχουν τέλος.

Όπως καταγγέλλει η «Αδέσμευτη Φωνή Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ» άλλη μια εργατική κατοικία έχει προγραμματιστεί να πλειστηριαστεί στις 3 Μαΐου.

Πρόκειται για κατοικία εμβαδού 85 τ.μ στον οικισμό του ΟΕΚ ΑΙΓΙΟ ΙΙΙ, Άγιος Αθανάσιος. Και πάλι επισπεύδων είναι το fund DoValue για λογαριασμό της Τράπεζας Eurobank για οφειλή μόλις 16.434 ευρώ.

Είναι η τέταρτη εργατική κατοικία του ΟΕΚ που πλειστηριάζεται εδώ και δύο μήνες. Παρότι η παρανομία έχει τύχει μεγάλης δημοσιότητας δυστυχώς η Δ.ΥΠ.Α. ως καθολικός διάδοχος του ΟΕΚ, δεν έχει προχωρήσει στην παραμικρή ενέργεια.

Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, είναι αυταπόδεικτο ότι οι οικιστές του ΟΕΚ είναι δικαιούχοι Κρατικής Προστασίας για την Στέγαση τους, ιδιαίτερα ευάλωτα νοικοκυριά και γι’ αυτό νομοθετήθηκαν ειδικές προστατευτικές διατάξεις οι οποίες ισχύουν έως σήμερα, συγκεκριμένα : τα Ν.Δ 2963/1954, άρθρο 20, Α.Ν 163/67 άρθρο 12, και Ν.Δ 910/1971 άρθρο 1, παρ.3 σύμφωνα με το οποίο «δεν επιτρέπεται κατάσχεσις επί των από του ΟΕΚ κατασκευαζόμενων και παραχωρούμενων εργατικών κατοικιών, μέχρι την αποπληρωμή του τιμήματος του ΟΕΚ».
Σκίτσο της Μενεξέ Καμ από την Τουρκία

Πρώην ΟΕΚ, ο οποίος εντάχθηκε στον τέως ΟΑΕΔ, ο οποίος έδωσε τη θέση του στη ΔΥΠΑ, η οποία αποτελεί τον κορμό του νέου προγράμματος κοινωνικής κατοικίας…

Το νέο πρόγραμμα, το οποίο απέχει παρασάγγας από οτιδήποτε μπορεί να έχει σχέση με κοινωνική ευαισθησία, παγιδεύει χαμηλόμισθους στα δίχτυα των τραπεζών με το πρόσχημα της κρατικής συμμετοχής και ενίσχυσης, σε περίοδο πληθωριστικής κρίσης.

Στο… ρετιρέ της δυστυχίας, λοιπόν, η ζωή θα κυλάει ως εξής:  

  • Ένας χαμηλόμισθος με ετήσιο εισόδημα της τάξεως των 10.000 ευρώ (κάτι περισσότερο από 830 ευρώ το μήνα), ο οποίος ίσως να μην διανοείται να εμπλακεί σε καθεστώς δανεισμού, θα κληθεί να πληρώνει για 30 χρόνια μηνιαία δόση 342 ευρώ και να ζει με κάτι παραπάνω από 490 ευρώ κάθε μήνα.
  • Ένας τρίτεκνος ή πολύτεκνος, αντιστοίχως, με δόση 277 ευρώ θα πρέπει να επιτύχει το…θαύμα της επιβίωσης με 556 ευρώ το μήνα για 30 χρόνια!
Ακόμα κι αν μας πλημμυρίσει η κυβερνητική αισιοδοξία (με τη δική μας τσέπη), τα ψιλά γράμματα που στερούν χοντρά ποσά δεν περιορίζονται στα νομικά κείμενα της δανειοδότησης, αλλά βρίσκονται ακόμη και στις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Τι προκύπτει από αυτές;

– Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν από τις τράπεζες, χωρίς έξοδα φακέλου ή προσωπική εγγύηση τρίτου, αλλά με τις επιβαρύνσεις νομικού και τεχνικού ελέγχου.

–  Το δάνειο που θα χορηγηθεί εντός εξαμήνου από την αίτηση, έχει επιτόκιο. Χρηματοδοτείται κατά 75% από τη ΔΥΠΑ και για το ποσοστό αυτού του δανείου δεν οφείλεται τόκος, ενώ το υπόλοιπο 25% χορηγείται από τις τράπεζες και επιβαρύνει -έστω και σε μικρότερο βαθμό- τον ενδιαφερόμενο.

– Ο τόκος καλύπτεται εξ ολοκλήρου από την ΔΥΠΑ, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι είναι τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι.

– Το ποσό που θα χορηγηθεί, δεν μπορεί να ξεπερνά τις 150.000 ευρώ, ενώ το κόστος της κατοικίας τις 200.000 ευρώ. Ωστόσο, η όποια διαφορά μεταξύ του ποσού του δανείου και της αξίας της κατοικίας επιβαρύνει τον ενδιαφερόμενο.

– Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής της δόσης δανείου για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών, η τράπεζα χαρακτηρίζει τον δανειολήπτη μη συνεργάσιμο κι εφόσον δεν καταβάλει τη δόση έπειτα κι από 90 ημέρες συνεχούς υπερημερίας, καταγγέλλει τη σύμβαση.

– Η σύμβαση μεταξύ τράπεζας και ενδιαφερομένου περιλαμβάνει εγγραφή υποθήκης ή προσημείωσης υποθήκης επί του ακινήτου που θα διασφαλίζει το δάνειο.  

– Οι τράπεζες, εντός 60 ημερών, αξιολογούν την πιστοληπτική ικανότητα του αιτούντος με βάση τους σχετικούς εσωτερικούς τους κανονισμούς και αποφασίζουν για την προέγκριση ή όχι του δανείου.

Για περάστε, παρακαλώ….

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου