Νέες ΑΠΕ: Αναγκαιότητα για τη χώρα ή απαίτηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και των ενεργειακών ομίλων;

 

ΑΔΜΗΕ: «Η επιπλέον εγκατάσταση ΑΠΕ όχι μόνο δεν προσθέτει τίποτα στο ηλεκτρικό σύστημα αλλά δημιουργεί συνθήκες ενός γενικευμένου Blackout»

Του Στέφανου Πράσσου *

Πρωτοφανή έξαρση παρουσιάζουν και το τελευταίο διάστημα οι εγκαταστάσεις βιομηχανικών ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες – μεγάλα Φωτοβολταϊκά και Μικρά υδροηλεκτρικά) σε όλη τη Χώρα. Ανάστατοι οι κάτοικοι στις περιοχές όπου βρίσκονται σε εξέλιξη αυτές οι εγκαταστάσεις προσπαθούν να τις αποτρέψουν με κάθε μορφή αγώνα (κινηματικό –δικαστικό κλπ) αλλά βρίσκουν απέναντί τους το Κράτος και τις δυνάμεις καταστολής.

Στη Δυτική Μακεδονία, παρότι υπάρχει ήδη τεράστια εγκατεστημένη ισχύς αυτών των τεχνολογιών, οι κάτοικοι έχουν τρομοκρατηθεί αφού κάθε μέρα μαθαίνουν πως βρίσκονται σε εξέλιξη νέες τεράστιες εγκαταστάσεις ΑΠΕ, βιομηχανικού τύπου, στην περιοχή τους. Προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 ακόμα και Εθνικά Πάρκα δεν εξαιρούνται από την «επενδυτική» μανία των «πράσινων» καταπατητών.[1] Μόνο στο όρος Άσκιο έχουν περατωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη έργα β.ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες και Φωτοβολταϊκά) ισχύος άνω των 2.000 MW!

Η ΔΕΗ, η οποία εγκατέλειψε τα πρώην ορυχεία, παρά τις συμβατικές της υποχρεώσεις για αποκατάσταση και ανάπλαση των εδαφών, κατέστρεψε ήδη το μοναδικό δάσος που προήλθε από ανάπλαση εδαφών για να εγκαταστήσει Φωτοβολταϊκά. Ταυτόχρονα η ΔΕΗ, σε συνεργασία με τη Γερμανική πολυεθνική RWE, πρωτοστατεί στην εγκατάσταση ακόμα δυο γιγάντιων Φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής ισχύος 2.200 MW στις εκτάσεις των ανενεργών και εγκαταλειμμένων λιγνιτωρυχείων. Και σαν να μη φθάνουν όλα αυτά καθημερινά μαθαίνουμε ότι ετοιμάζονται κι άλλες τεράστιες εγκαταστάσεις β.ΑΠΕ στα βουνά μας: Στο Άσκιο, στο Βέρμιο, στα Πιέρια, στον Τίταρο, στο Μπούρινο, στο Βίτσι, στο Μάλι-Μάδι, στο Γράμμο κ.α.

Βεβαίως υπάρχει απέναντί τους ένα ρωμαλέο κίνημα από κατοίκους, γεωργούς, κτηνοτρόφους και συνδικάτα που όσο πάει μαζικοποιείται και γιγαντώνεται και ελπίζουμε πως δεν θα επιτρέψει στους νέους «κονκισταδόρες» να υλοποιήσουν τα καταστροφικά τους σχέδια.

Χρειάζεται η Χώρα μας άλλες ΑΠΕ;

Όμως πέρα από τις, αναγνωρισμένες από όλους πλέον, ζημιές που προκαλούν αυτές οι εγκαταστάσεις στη βιοποικιλότητα, στα νερά, στο περιβάλλον γενικότερα αλλά και στον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία) ένα ακόμα σοβαρό ερώτημα που μπαίνει πλέον επιτακτικά και αναζητεί υπεύθυνες απαντήσεις: Είναι απαραίτητες όλες αυτές οι νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα της Χώρας; Δεν καλύπτουν τις ανάγκες τις Χώρας σε ηλεκτρισμό οι ΑΠΕ που έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό, με βάση τα στοιχεία που δίνουν οι υπεύθυνοι διαχειριστές των δικτύων και άλλοι φορείς της Ηλεκτρικής Ενέργειας, είναι:

Η ισχύς των εγκατεστημένων ΑΠΕ (συνδεδεμένες στο δίκτυο, ολοκληρωμένες χωρίς σύνδεση και αυτές που είναι στο στάδιο της κατασκευής) υπερκαλύπτουν κατά 8,5 φορές την σημερινή κατανάλωση ηλεκτρισμού της Χώρας μας!!! Η επιπλέον εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ όχι μόνο δεν προσθέτει τίποτα στο ηλεκτρικό σύστημα αλλά όσο περισσότερες θα συνδέονται τόσο περισσότερο θα δημιουργούν συνθήκες ενός γενικευμένου Blackout

Ποιος το λέει αυτό;

Ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ κ. Ιωάννης Μάργαρης «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» ενός ολικού Blackout από την υψηλή διείσδυση των μεταβλητών ΑΠΕ (μ.ΑΠΕ) που αφορά την ηλιακή και αιολική ενέργεια. [2]

Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει κορεσμός των δικτύων και η υψηλή διείσδυση των μ.ΑΠΕ (έφτασε κάποια στιγμή στο 100% της κατανάλωσης) δεν αφήνει ηλεκτρικό χώρο για τις σταθερές πηγές ενέργειας που είναι απαραίτητες στην ευστάθεια του Ηλεκτρικού συστήματος. Αυτό πιο απλά σημαίνει ότι αν οι μονάδες βάσης (λιγνιτικές και φυσικού αερίου) δεν είναι μέσα στο δίκτυο, έστω κα με το «τεχνικά ελάχιστο» όριο και ο ηλεκτρικός χώρος έχει καλυφθεί από μ.ΑΠΕ γίνεται κάτι περισσότερο από ορατός ο κίνδυνος ενός ολικού Blackout αμέσως μόλις υπάρξει απότομη απώλεια ισχύος από μ.ΑΠΕ. Αυτή η απώλεια είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει μόλις σταματήσει να φυσάει ή εμφανιστούν στον ουρανό τα πρώτα συννεφάκια επειδή οι μονάδες βάσης δεν θα λειτουργούν και χρειάζονται αρκετό χρόνο για να μπουν σε λειτουργία.
Εικόνα 2. Από την ιστοσελίδα in -30/3/2023

Ο Τραγέλαφος:

Επειδή όμως υπάρχουν πιέσεις από τους λεγόμενους «επενδυτές» των ΑΠΕ και την Ευρωπαϊκή Βιομηχανία κατασκευής αυτών των τεχνολογιών προτείνουν και θεσμοθετούν την μείωση της παραγωγής των ήδη συνδεδεμένων ΑΠΕ κατά 5% ώστε να υπάρξει «χώρος» στα δίκτυα για νέες συνδέσεις…..

«Η θέσπιση περικοπών στην έγχυση ενέργειας συνιστά την πιο άμεση «διέξοδο» στο «αδιέξοδο» που δημιουργεί ο κορεσμός του δικτύου τόσο σε επίπεδο δικτύων ΑΔΜΗΕ όσο και σε επίπεδο δικτύων ΔΕΔΔΗΕ»…. «Μια ορισμένη περικοπή της παραγωγής σταθμών ΑΠΕ και αποθήκευσης, της τάξης του 5%, αποτελεί μια λύση που μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, επιτρέποντας έως και διπλάσιες, των σημερινών δεδομένων, ΑΠΕ να συνδεθούν στο δίκτυο. [3]
Εικόνα 3. Από το energypress 16/11/2022

Υπάρχει λογική; Θεσμοθετούν τη μείωση της παραγωγής των ήδη συνδεδεμένων ΑΠΕ για να μπουν στο σύστημα και νέες ΑΠΕ. Δηλαδή συνεχίζουν την καταστροφή των βουνών και των κάμπων, δημιουργούν τεράστια προβλήματα στον Πρωτογενή τομέα χωρίς να έχουν τα απαραίτητα δίκτυα και χωρίς να υπάρχει καμία ανάγκη για επιπλέον παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ. [4]

Η «σχιζοφρένεια» των ΑΠΕ και της «απελευθερωμένης» Η/Ε με αριθμούς:

 Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ σήμερα υπάρχουν συνδεμένες στο Δίκτυο ΑΠΕ ισχύος 11.000 MW.
 Είναι τελειωμένες ή μισοτελειωμένες (στο στάδιο κατασκευής) ΑΠΕ ισχύος 24.000 MW αλλά δεν μπορούν να συνδεθούν λόγω έλλειψης «ηλεκτρικού Χώρου». [2]
 Οι άδειες παραγωγού της ΡΑΕ για ΑΠΕ ξεπερνάν σε ισχύ τα 200.000 MW!
 Το υπάρχον δίκτυο και οι υποδομές τα οποία είναι ήδη κορεσμένα μπορούν να δεχτούν το πολύ ακόμα 3.000 MW Η/Ε.
 Εκτός από τις ΑΠΕ υπάρχουν ακόμα 14.000 MW, εγκατεστημένη ισχύς από σταθερές πηγές (λιγνιτικές μονάδες, φυσικού αερίου και υδροηλεκτρικές) και έχουν αδειοδοτηθεί νέες μονάδες φυσικού αερίου ισχύος 6.000 MW.
 Το σημερινά δίκτυα μεταφοράς και διανομής μπορούν να υποδεχτούν, το ανώτερο, ηλεκτρική ενέργεια 17.000 MW!
 Αν και όταν γίνουν νέες υποδομές, νέα δίκτυα, υποσταθμοί κλπ. που σύμφωνα με τους διαχειριστές υπολογίζεται (αν αρχίσουν…) να τελειώσουν το 2030 τότε θα μπορούν να μεταφέρουν Η/Ε 28.000 MW… Μόνο που αν συνεχίσουν με αυτό το ρυθμό το 2030 θα έχουμε εγκατεστημένη Ισχύ 150.000 MW!
 Η κατανάλωση ρεύματος στην Ελλάδα μειώνεται σταθερά από το 2010 και το τελευταίο διάστημα βρίσκεται κάτω από 4.000 MW μ.ο μαζί με τις εξαγωγές ενώ η αιχμή της κατανάλωσης έφτασε κάποια στιγμή τα τελευταία δυο χρόνια τα 9.300 MW!
 Η αποθήκευση μέσω μπαταριών, που είναι το επόμενο «γιουρούσι» του κεφαλαίου, πέρα από τα περιβαλλοντικά και προβλήματα ασφάλειας που εγκυμονεί, δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα άμεσα επειδή μπορεί να αποθηκεύσει μόνο για κάποιες ώρες το ρεύμα.

Συμπερασματικά: Οι αριθμοί, που δεν δέχονται αμφισβήτηση αφού προέρχονται από τους ίδιους τους φορείς που είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία του Ηλεκτρικού Συστήματος, αποκαλύπτουν το τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο των ΑΠΕ και της ηλεκτρικής Ενέργειας στη Χώρα μας.

Σε μια Χώρα όπως η Ελλάδα που είναι κυρίαρχη η «ενεργειακή φτώχεια» και η αποβιομηχάνιση, η κατανάλωση είναι μ.ο στα 4.000 MW, η εγκατεστημένη ισχύς σήμερα είναι στα 25.000 MW, υπάρχουν τελειωμένα ή μισοτελειωμένα άλλα 24.000 MW ΑΠΕ αλλά δεν υπάρχουν δίκτυα για να συνδεθούν και βρισκόμαστε στα όρια ενός ολικού Blackout από την υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ! [5]

Κι όμως αντί να μπει ένα φρένο σ αυτή την παράνοια συνεχίζουν τις καταστροφικές εγκαταστάσεις ΑΠΕ αλλά και κατασκευή νέων μονάδων με καύσιμο φυσικό αέριο προσθέτοντας πολλαπλάσια ισχύ από αυτή που τα δίκτυα μπορούν να διακινήσουν.

Υπάρχει λογική; ΝΑΙ υπάρχει: Είναι η λογική του εύκολου κέρδους!

Πρώτα και πάνω από όλα του είναι τα συμφέροντα του Γερμανικού, Γαλλικού, Ισπανικού, Δανέζικου κεφαλαίου κλπ που σε εποχή ύφεσης και πληθωρισμού έχουν τεράστια άνθιση της βιομηχανίας αιολικών και Φωτοβολταϊκών που την εγκατάστασή τους στις χώρες της ΕΕ επιβάλλουν με οδηγίες, κανονισμούς και αποφάσεις χρηματοδότησης τα ίδια τα όργανα της ΕΕ.

Η ίδια λογική των, «απροσδόκητων» και χρηματοδοτούμενων από τους πολίτες, κερδών, κινεί τους ενεργειακούς Ομίλους και τις κατασκευαστικές εταιρείες στη Χώρα μας για να εγκαταστήσουν αλόγιστα τεχνολογίες βιομηχανικών ΑΠΕ αδιαφορώντας για τη χρησιμότητά τους αλλά και την καταστροφή που προκαλούν στο Περιβάλλον, τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Φυσικά όλα αυτά μπορούν να τα κάνουν επειδή τους «πατρονάρει» ανοιχτά το πολιτικό σύστημα της Χώρας μας. Πρώτη απ` όλους η Κυβέρνηση της ΝΔ αλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ακόμα και κάποιες μικρότερες πολιτικές δυνάμεις.

Ο μόνος που μπορεί να αποτρέψει αυτό το έγκλημα είναι ο ίδιος ο λαός που εκτός των άλλων έχει και δικαίωμα και υποχρέωση, με βάση το άρθρο 24 του συντάγματος, να προστατέψει το περιβάλλον και να το «μεταβιβάσει» στις επόμενες γενιές.

Μέσα από ενωτικούς, μαζικούς, σκληρούς και ανυποχώρητους αγώνες να απαιτήσουμε:

1. Να ακυρωθούν όλες οι νέες εγκαταστάσεις βιομηχανικών ΑΠΕ
2. Κατάργηση όλων των χρηματιστηρίων ενέργειας. Ρεύμα φθηνό για το λαό.
3. Μια ενιαία και αποκλειστικά δημόσια ηλεκτρική εταιρεία με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά, διανομή και εμπορία Η/Ε κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο
4. Εθνικοποίηση –κρατικοποίηση όλων εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας. Κανένας ιδιώτης στον ηλεκτρενεργειακό τομέα.

Κοζάνη 2/4/2023

* Περιφερειακός Σύμβουλος Εκπρόσωπος της «Αριστερής Συμπόρευσης για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»

Πηγή: kommon.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου