Της Αίθρας Γενναδίου *
Οι εχθρικές προθέσεις της Γερμανίας κατά της Ελλάδας με την έναρξη της λεγόμενης ελληνικής κρίσης χρέους, εκδηλώθηκαν τόσο με τον εσκεμμένο διεθνή διασυρμό του ελληνικού λαού όσο και με την παράλογη απαίτηση Γερμανίας, Γαλλίας και Ολλανδίας για την εξόφληση ολόκληρου του ελληνικού χρέους προς τις γαλλογερμανικές και ολλανδικές τράπεζες ύψους 75 δις ευρώ, το Μάη του 2010, με τοψευδές επιχείρημα ότι αν δεν το εξοφλούσε η Ελλάδα, θα κατέρρεε το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης!Ποια χώρα δεν θα χρεοκοπούσε μπροστά σε μια τέτοια παράλογη απαίτηση των δανειστών, να εξοφλήσει μονομιάς όλο το ποσό του χρέους της; Γι’ αυτό άλλωστε συμφωνούνται ετήσιες εξοφλητικές δόσεις για μεγάλα ποσά δανείων. Απόδειξη ότι τα χρεολύσια του 2010 (η ετήσια εξοφλητική δόση του χρέους), ήταν μόνο 19,5 δις ευρώ, με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ και του Προσχέδιου του Προϋπολογισμού του 2010 και όχι …75 δις ευρώ! Άρα το χρέος προς τις γαλλογερμανικές τράπεζες δεν έληγε το 2010, αλλά από το 2012 και μετά που ήταν και το λογικό.
Έτσι η τότε ελληνική κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, προφανώς, υπό το κράτος ωμών εκβιασμών των δανειστών, συνήψε, το δάνειο του Μαϊου του 2010, συνολικού ύψους 110 δις ευρώ από τα κράτη της ΟΝΕ (52,9 δις ευρώ), το ΔΝΤ (30 δις ευρώ) και Έντοκα Γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου (27,1 δις ευρώ) για την εξόφληση του χρέους προς τις γαλλογερμανικές τράπεζες που στάθηκε και η αφορμή για την επιβολή του πρώτου μνημονίου από την ΑΕ EFSF/ESM παρότι δεν ήταν ο δανειστής που είναι και αυτό δικαστικά ελέγξιμο, για την νομιμότητά του.
Για του λόγου το αληθές, το ελληνικό κράτος …δεν εξόφλησε το χρέος προς τις γαλλογερμανικές τράπεζες, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, αφού στο τέλος του 2011, το αγόρασαν από τις γαλλογερμανικές τράπεζες η ΕΚΤ και οι …ελληνικές τράπεζες, όταν οι γαλλογερμανικές τράπεζες ξεφορτώνονταν τα ελληνικά ομόλογα ενόψει του PSI του Μαρτίου του 2012. Άρα, δεν έφταιγε το ελληνικό χρέος για τον κίνδυνο χρεοκοπίας τους!Κι’ ωστόσο η Ελλάδα για την εξόφληση του χρέους προς τις γαλλογερμανικές τράπεζες μπήκε στα μνημόνια!
Πόσο μάλλον, που η Ελλάδα το Μάϊο του 2010 μπορούσε να εξαγοράσει το χρέος της προς τις τράπεζες της ευρωζώνης συνολικού ύψους 75 δις ευρώ, καταβάλλοντας μόνο, το ποσό των 13,5 δις ευρώ, καθώς τα ελληνικά ομόλογα τον Μάιο του 2010, είχαν χάσει το 82% της ονομαστικής τους τιμής (75 χ 82% = 13,5) μετά την εκτόξευση των spreads στις 1000 μ.β. Με εσωτερικό δανεισμό, με καταθέσεις στις τράπεζες 237 δις ευρώ, όσο και το ΑΕΠ του 2009!Και όλα θα τελείωναν εκεί!
Αλλά δεν τελείωσαν εκεί, επειδή δεν συνέφερε την Γερμανία που απαγόρευσε την ελληνική κυβέρνηση να αγοράσει το χρέος από τις γαλλογερμανικές τράπεζες, επειδή αφενός ήθελε να προστατέψει τις γαλλογερμανικές τράπεζες από μεγάλες απώλειες και αφετέρου, επειδή αν η Ελλάδα εξοφλούσε το χρέος της με ποιο πρόσχημα θα την οδηγούσε στα θανατηφόρα μνημόνια για τη διάσωση των γερμανικών τραπεζών;
Παρακάτω θα παρακολουθήσουμε την αλλαγή πιστωτών του χρέους προς τις γαλλογερμανικές τράπεζες, μέχρι να μετατραπεί και φυσικά, παράνομα, σε ενυπόθηκο χρέος προς τηνΑΕ EFSF/ESM που ήταν το ζητούμενο της Γερμανίας για την υποθήκευση της Ελλάδας στις γερμανικές τράπεζες.
Αρχικοί πιστωτές, μέχρι το 2009
Γαλλογερμανικέςκ.α τράπεζες Πόσο 75 δις ευρώ
Δάνειο του Μαΐου του 2010 Ποσό 110 δις ευρώ
Πιστωτές
Κράτη της ΟΝΕ 52,9 δις ευρώ
ΔΝΤ 30,0 »
Έντοκα Γραμμάτια του Δημοσίου 27,1 »
——————————–
Σύνολο 110,0 δις ευρώ
Με το δάνειο του Μαϊου του 2010 το χρέος προς τις γαλλογερμανικές τράπεζες μετατράπηκε σε χρέος προς τα κράτη της ΟΝΕ και το ΔΝΤ.
Στο τέλος του 2011 το χρέος προς τις γαλλογερμανικές τράπεζες μετατράπηκε σε χρέος προς την ΕΚΤ και προς τις ελληνικές τράπεζες που αγόρασαν τα ελληνικά ομόλογα από τις γαλλογερμανικές τράπεζες όταν αυτέςτα ξεφορτώνονταν ενόψει του PSI του Μαρτίου του 2012.
Επόμενοι Πιστωτές
ΕΚΤ + ελληνικές τράπεζες + τόκοι Ποσό 78 δις ευρώ
Το δάνειο του Φεβρουαρίου του 2012
Πιστωτής:
Α.Ε. EFSF Ποσό: 130,9 δις ευρώ
Με το δάνειο τον Φεβρουαρίου του 2012, ύψους 130,9 δις ευρώ, το χρέος προς τις γαλλογερμανικές τράπεζες, συν το διακρατικό δάνειο του Μαΐου του 2010: 78 + 52,9 = 130,9 δις ευρώ, μετατράπηκε σε ενυπόθηκο χρέος προς την ΑΕ EFSF/ESM,με ένα δεύτερο θανατηφόρο μνημόνιο!
Για ποιο λόγο το χρέος των 130, 9 δις ευρώ μετατράπηκε από απλά κρατικά ομόλογα, σε ενυπόθηκο χρέος προς την ΑΕ EFSF/ESM και δεν έμεινε στα χέρια των κρατών της ΟΝΕ, της ΕΚΤ και των ελληνικών τραπεζών;
Επειδή έτσι συνέφερε την Γερμανία για να διογκώσει το ενυπόθηκο χρέος της Ελλάδας προς την ΑΕ EFSF/ESM (το καμουφλάζ των γερμανικών τραπεζών) για την υποθήκευση της Ελλάδας στις γερμανικές τράπεζες και να δικαιολογηθεί το δεύτερο εγκληματικό μνημόνιο του Φεβρουαρίου του 2012. Επειδή μόνο οι πιστωτές με ομόλογα εγγυημένου χρέους της ΑΕ EFSF/ESM έχουν δικαίωμα κατάσχεσης δημόσιας περιουσίας και όχι οι πιστωτές με απλά κρατικά ομόλογα.
Συνεπώς, το ποσό των 130,9 δις ευρώ του δανείου του Φεβρουαρίου θα πρέπει να αφαιρεθεί από το ενυπόθηκο χρέος της Ελλάδας προς την ΑΕ ΕFSF/ESM, επειδή είναι παράνομο και έγινε με δόλο. Που σημαίνει ότι οι αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δις ευρώ, από το 2012 μέχρι το 2015, που ζήτησαν οι δανειστές για την αποπληρωμή του δανείου τους, του Φεβρουαρίου του 2012, είναι παράνομες και πρέπει να ανακληθούν.
Ως εκ τούτου, η παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέαγια την διερεύνηση της νομιμότητας του δανείου του Φεβρουαρίου του 2012, με βάση τοοικονομικό σοκ που προκάλεσε με τους χιλιάδες αυτόχειρες, είναι εθνικά και ηθικά, επιβεβλημένη!
* Η Αίθρα Γενναδίου είναι Οικονομολόγος
Πηγή: militaire.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου