Του Δημήτρη Κωστάκου
Η λογική του «πάμε κι όπου βγει» σπέρνει τραγωδίες, θάνατο, πόνο, απουσίες και τελικά οργή. Σε κινητοποιήσεις, με αφετηρία την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας και συγκέντρωσης διαμαρτυρίας σήμερα στις 8 το πρωί στη κεντρική πύλη των ναυπηγείων Περάματος, προχωρούν τα συνδικάτα αντιδρώντας έντονα στο εργατικό δυστύχημα με θύμα τον 47χρονο χειριστή γερανού Γιάννη Νομικό και δύο τραυματίες, που σημειώθηκε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.
Οι νεκροί σε εργατικά δυστυχήματα από την αρχή του τρέχοντος έτους, ξεπέρασαν ήδη τους 70, ενώ το 2022 ανήλθαν στον αριθμό θλιβερό-ρεκόρ των 104. Αριθμός διπλάσιος από το 2018 και το 2019.
Όπως επισημαίνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, το τελευταίο χρονικό διάστημα, στο Πέραμα έχουν τραυματιστεί σοβαρά τρεις εργαζόμενοι, στη Σύρο ένας έχει χάσει τη ζωή του και τραυματίστηκαν δύο, ενώ στη Σαλαμίνα σημειώθηκε τραυματισμός ενός εργαζομένου.
Κατά τα συνδικάτα, πρόκειται για «προδιαγεγραμμένο έγκλημα», δεδομένου ότι τους τελευταίους έξι μήνες, το συνδικάτο Μετάλλου έχει πραγματοποιήσει τέσσερις απεργίες, δεκάδες καταγγελίες και στάσεις εργασίας για τα ζητήματα ασφάλειας, αντιδρώντας παράλληλα στην εντατικοποίηση της εργασίας.
Το ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουν να γίνουν οι χώροι εργασίας «κοιλάδες των Τεμπών» και καλεί τα συνδικάτα να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και στήριξης των εργαζομένων στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.
Η ΓΣΕΕ, ζητά την απόδοση ευθυνών και την τιμωρία των υπευθύνων για την τραγωδία, καλώντας «για πολλοστή φορά» τους υπευθύνους να προβούν στη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων και στην εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους εργασίας.
Η «ανάπτυξη», γράφεται με το αίμα των εργατών και -όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι – «με προεκλογικό αέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε στο Πέραμα αλλά είδε μόνο χαμόγελα. Τα χαμόγελα των μεγαλοεργολάβων, μπροστά στα νέα τεράστια κέρδη που βγάζουν από την απλήρωτη, ανασφαλή και επικίνδυνη εργασία μας. Δεν είδε τα πρόσωπα των δικών μας οικογενειών που αγωνιούν αν θα επιστρέψουμε ζωντανοί και υγιείς στο σπίτι μας. Αυτή είναι η ανάπτυξη για την οποία πανηγυρίζουν και κάνουν προεκλογικές φιέστες…».
Η εντατικοποίηση της εργασίας, η πίεση προς τους εργαζόμενους, εξουθενώνουν το προσωπικό επιχειρήσεων είτε απασχολείται σε υπαίθριες είτε σε εσωτερικές εργασίες.
Την ασυδοσία της εργοδοσίας, αποτυπώνουν τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας, παρά το γεγονός ότι αδυνατεί να ελέγξει αποτελεσματικά το σύνολο της αγοράς εργασίας:
Η υποδηλωμένη και η αδήλωτη εργασία αποτελούν σχεδόν μία στις τρεις παραβατικές περιπτώσεις που εντοπίζονται στους ελέγχους που διενεργούνται, ενώ αφορούν στο 50% των προστίμων που επιβάλλονται.
Η ίδια κατάσταση, επικρατεί στα επιβατικά (τουριστικά λεωφορεία / ΚΤΕΛ), αλλά και φορτηγά οχήματα.
Οι παραβάσεις που εντοπίστηκαν, αφορούσαν στην αδήλωτη εργασία, τον μη εφοδιασμό με πίνακα προσωπικού, την απόσπαση εργαζόμενων, το βιβλίο δρομολογίων, τη μη προσκόμιση στοιχείων, τη μη αναγραφή αιτιολογίας στα καταθετήρια τραπέζης και τα χρονικά όρια εργασίας (εβδομαδιαία ανάπαυση, μη καταχώριση υπερωριακής απασχόλησης, μη υποβολή στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ δήλωσης οργάνωσης χρόνου εργασίας, μη αναγγελία τροποποίησης ωραρίου σε περιπτώσεις εργαζόμενων πλήρους ή μερικής απασχόλησης).
Και η πολιτική δικαιολογία, ανατριχιαστικά γνωστή: Ό,τι κι αν συμβεί στον (ή από τον) εξουθενωμένο εργαζόμενο, θα θεωρηθεί «θυσία» προκειμένου να ληφθούν μέτρα βελτίωσης…
Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου