Επιθετικό πολεμικό ανακοινωθέν από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους


Της Αντωνίας Πάνου

Δεν έχει περάσει ούτε μια εβδομάδα από το πέρας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους πρωτεύουσας της Λιθουανίας –πολύ κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Ήδη πολύ μελάνι έχει χυθεί από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Λίγα όμως από αυτά αναδεικνύουν τις φοβερές ιαχές του πολέμου και τις απειλές σε όλους τους λαούς που εμπεριέχει το κοινό ανακοινωθέν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που συμμετείχαν.

Για πρώτη φορά τα μέλη που συμμετείχαν ήταν 31 -με την ένταξη της Φιλανδίας και πολύ σύντομα θα είναι 32 με τη μελλούμενη ένταξη της Σουηδίας. Χάρη στην απροσδόκητη στροφή του Ερντογάν που μόνο επιφανειακά απομακρύνθηκε από τη Ρωσία και τον Πούτιν σύμφωνα με την μακραίωνα παράδοση της Τουρκίας να παίζει σε όλα τα ταμπλώ για να ασκεί προς όλους διπλωματικούς εκβιασμούς.

Ο Zelensky πρόεδρος της Ουκρανίας προήδρευσε στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας για την άτυπη μεν αλλά άμεση συμμετοχή των ΝΑΤΟϊκών στη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας.

Καμία αιδώ και καμία μνήμη σε σχέση με τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί για το απαραβίαστο των πρώην ζωνών επιρροής της Σοβιετικής Εποχής που είχαν παρασχεθεί στην πρώην Σοβιετική Ένωση τη στιγμή της διάλυσής της.

Οι κύριοι πολεμικοί στόχοι της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας

  1. Η Ρωσική Ομοσπονδία
Της αποδίδουν:

την πλήρη ευθύνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία κρύβοντας τη δική τους συμμετοχή, τα ψέματα προς τη διεθνή κοινή γνώμη και την προκλητικότητα στις κυρώσεις προς αυτή.

την πρόκληση ενεργειακής φτώχειας στην Ευρώπη και επισιτιστικής κρίσης στους φτωχούς λαούς απανταχού στον κόσμο.

την κατάφωρη παραβίαση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των δεσμεύσεων και αρχών που έχει προσυπογράψει στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ.

Θεωρούν παράνομες όλες τις ρωσικές προσαρτήσεις εδαφών της Ουκρανίας ακόμα και αυτών της Κριμαίας παραγνωρίζοντας και διαστρεβλώνοντας την ιστορία.

Της αποδίδουν ακόμα:

όλες τις θηριωδίες στον άμαχο πληθυσμό και την καταστροφή των υποδομών ακόμα και την καταστροφή του φράγματος της Κάχοβκα (βλ. άρθρο Kommon εδώ) και,

την αποκλειστική ευθύνη για τις επιπτώσεις του πολέμου στο περιβάλλον, την πυρηνική, ενεργειακή και διατροφική ασφάλεια, την παγκόσμια οικονομία και την ποιότητα ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο

Καλούν όλες τις χώρες να απέχουν από την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας στη Ρωσία και καταδικάζουν όλους εκείνους που διευκολύνουν ενεργά αυτόν τον πόλεμο. Ιδιαίτερα τη Λευκορωσία και το Ιράν.

Κατ’ αυτούς η Ρωσία πρέπει να τερματίσει μονόπλευρα και αμέσως αυτόν τον (παράνομο επιθετικό) πόλεμο και να αποσύρει πλήρως και άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον εξοπλισμό της από το ουκρανικό έδαφος, όπως αυτό οριοθετείται από τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της, που εκτείνονται στα χωρικά της ύδατα. Δεν αναγνωρίζουν καμμία προσάρτηση ούτε αυτή της Κριμαίας.

  1. Η τρομοκρατία
Ακόμα η τρομοκρατία, σε όλες οι μορφές και εκδηλώσεις της (τις περισσότερες φορές τρόποι αντίστασης των λαών στην εκ μέρους τους λεηλασία) αποτελεί για αυτούς την πιο άμεση ασύμμετρη απειλή για διεθνή ειρήνη και ευημερία.

Οι υπόλοιπες παγκόσμιας κλίμακας και αλληλένδετες ‘απειλές’ που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ:

οι συγκρούσεις, η αστάθεια, ο στρατηγικός ανταγωνισμός στη Μέση Ανατολή, την Αφρική

η Λ.Δ. της Κίνας που έχει φιλοδοξίες και επιδιώκει καταναγκαστικές πολιτικές αντίθετες με τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες του ΝΑΤΟ. Είναι γεγονός ότι τρέμουν τις επιτεύξεις της Λ.Δ. της Κίνας ως προς τις αναδυόμενες και ανατρεπτικές τεχνολογίες που σφραγίζουν το προβάδισμά της στις βιομηχανίες αιχμής, τον κυβερνοχώρο, το διάστημα κλπ.

Σχετικά με την Ουκρανία

Στο Βίλνιους επιβεβαιώθηκε ότι:

το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στο ΝΑΤΟ,

δεν υπάρχει λόγος η διαδικασία για την ένταξη να έχει δύο στάδια όπως όλες οι χώρες καθώς η Ουκρανία «έχει ήδη αυξήσει το επίπεδο διαλειτουργικότητας και πολιτικής αλληλεπίδρασης με τη Συμμαχία και έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στο δρόμο προς τη μεταρρύθμιση».

Όμως ο Ζελένσκι έφυγε με πικρία, χωρίς να έχει πετύχει ούτε πρόσκληση για την ένταξη, ούτε χρονοδιάγραμμα ένταξης, ούτε την ίδια την ένταξη. Η βασική αντίδραση ήταν του Μπάιντεν και του Όλαφ Σούλτς. Φαίνεται ότι, αυτή τη στιγμή, δεν συμφέρει να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και επιθυμούν να αποφύγουν οποιαδήποτε μορφή κλιμάκωσης με τη Ρωσία. Η σύγκρουση μαίνεται και φαίνεται ότι η περιβόητη αντεπίθεση της Ουκρανίας δεν έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα. Μάλλον το αντίθετο.

Αυτοί που ήταν σύμφωνοι με τον Ζελένσκι για την άμεση ένταξη ήταν η Πολωνία, οι Βαλτικές χώρες και τελευταία η Γαλλία. Ίσως οι κυβερνήσεις τους αντιμετωπίζουν μεγάλα εσωτερικά προβλήματα και εκτιμούν ότι ένας πόλεμος θα τους σώσει…

«Όταν οι σύμμαχοι συμφωνήσουν και όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες», που «Δεν νομίζω ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη τώρα», -δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο CNN την Κυριακή 09/06 ότι θα προχωρήσουν στην ένταξη.

Ακόμα σχετικά με την Ουκρανία:

Η Σύνοδος συμφώνησε σε ένα πακέτο τριών στοιχείων που φέρνει την Ουκρανία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ. Αυτό περιλαμβάνει ένα νέο πολυετές πρόγραμμα βοήθειας για:

τη διευκόλυνση της μετάβασης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από τα πρότυπα της σοβιετικής εποχής στα πρότυπα του ΝΑΤΟ,

τη βοήθεια στην ανοικοδόμηση του τομέα ασφάλειας και άμυνας της Ουκρανίας,

και την

κάλυψη κρίσιμων αναγκών σε καύσιμα, εξοπλισμό, αποναρκοθέτηση και ιατρικές προμήθειες.

Στα πλαίσια αυτά ήδη :

Η Γαλλία θα παραδώσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Scalp στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο υπόσχεται "αντίμετρα" στην παράδοση των γαλλικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο.

Το Βερολίνο πρόκειται να παραδώσει πρόσθετα όπλα αξίας σχεδόν 700 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία.

Την Τρίτη, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε κοινή δήλωση των χωρών της G7 σχετικά με "δεσμεύσεις ασφαλείας" για την Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι σκοπεύει να επεκτείνει την υποστήριξή της για στρατιωτική εκπαίδευση και τη χρηματοδότηση της μεταφοράς όπλων στην Ουκρανία.

Πολλές χώρες της Δύσης σκοπεύουν να προμηθεύσουν την Ουκρανική αεροπορία με F-16 που έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Έβαλαν ακόμα στόχο να αναπτύξουν τις μονάδες Ταχείας Αντίδρασης ιδιαίτερα στα Δυτικά Βαλκάνια (μέχρι 300.000) σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Το υπουργείο εξωτερικών της Ρωσίας εξέδωσε ανακοίνωση για το εμπρηστικό κοινό ανακοινωθέν στο Βίλνιους και κατηγόρησε ότι «Το νέο πακέτο υποσχέσεων για την προμήθεια στο καθεστώς του Κιέβου ολοένα πιο εξελιγμένων όπλων με ολοένα μεγαλύτερο βεληνεκές και αντίστοιχων στρατιωτικών υπηρεσιών έχει σκοπό να παραταθεί η σύγκρουση φθοράς για όσο περισσότερο είναι δυνατό»!

Παγκοσμιοποίηση της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ

Είναι σαφές. Αυτό που ενδιαφέρει το ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ και Γερμανία είναι η πρακτική πολιτική και στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία ως κάλυψη και δοθείσα αφορμή –εκτός της καταστροφής της στρατηγικής ισχύος και σημασίας της Ρωσίας– για την παγκόσμια επέκταση του ΝΑΤΟ, την υποταγή της Ευρώπης και των αναδυόμενων δυνάμεων στις ΗΠΑ, τον υποσκελισμό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και τη νομιμοποίηση από τους λαούς των επιθετικών τους ενεργειών σε όλο τον πλανήτη.

Βάλλουν ιδιαίτερα τη Ρωσία γιατί είναι ο στρατηγικός τους αντίπαλος στις περιοχές της Βαλτικής, της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου και διατηρεί σημαντικές στρατιωτικές δυνατότητες τόσο στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, όσο και στην Αρκτική, απειλώντας την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στον Βόρειο Ατλαντικό, σχετικά με τους πόρους της περιοχής και τη ναυσιπλοΐα.

Αρχίζουν να βάλλουν κατάφωρα ενάντια στη Λ. Δ. Κίνας και στην ενίσχυση της εταιρικής της σχέσης με τη Ρωσία. Αυτό συμβαίνει και με τα κράτη των οποίων οι κυβερνήσεις δεν συμμετέχουν στις κυρώσεις προς τη Ρωσία και συνασπίζονται σε ενώσεις και οργανισμούς ανεξάρτητους των ΗΠΑ και των προθύμων συνοδοιπόρων.

Κατηγορούν τη Λ.Δ. Κίνας ότι:

επιδιώκει να ελέγξει βασικούς τεχνολογικούς και βιομηχανικούς τομείς, κρίσιμες υποδομές και στρατηγικά υλικά και αλυσίδες εφοδιασμού.

Χρησιμοποιεί την οικονομική μόχλευση για να δημιουργήσει στρατηγικές εξαρτήσεις και να αυξήσει την επιρροή της.

Επιδιώκει να υπονομεύσει τη διεθνή τάξη (πρωτοκαθεδρίας τους) που βασίζεται σε κανόνες, ιδίως στον τομέα του διαστήματος, του κυβερνοχώρου και της θάλασσας.’

Και την καλούν να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να καταδικάσει τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, να ενεργήσει υπεύθυνα και να απέχει από την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής προσπάθειας με οποιονδήποτε τρόπο,

Ανάπτυξη στρατιωτικών επιχειρήσεων και δυνατοτήτων, εξοπλισμών συμβατικών αλλά επικίνδυνων όπλων διασποράς , μέχρι πυρηνικών όπλων.

Το ανακοινωθέν τονίζει:

«Οι Σύμμαχοι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά για την αντιμετώπιση των απειλών και των προκλήσεων που θέτει η Ρωσία και θα επαναβεβαιώσουν ότι η χρήση χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών ή πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία θα έχει σοβαρές συνέπειες.’ [1]

Επιτίθεται σε σχέση με την ανάπτυξη των πυρηνικών τους οπλοστασίων , στο Ιράν, στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και θέλουν να επιβάλλουν σε όλους την αποδοχή της Συμφωνίας για τον περιορισμό των πυρηνικών ενώ οι ίδιοι τα αναπτύσσουν ανεξέλεγκτα. Δεν ξεχνά το Ιράκ –όπου θα «βοηθήσουν» για την ανάπτυξη της …δημοκρατίας.

Για τα επικίνδυνα όπλα διασποράς τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία, το ανακοινωθέν δηλώνει ότι το ΝΑΤΟ τα έχει στείλει αφού οι Ουκρανοί τα χρησιμοποιούσαν ως μέρος του οπλοστασίου τους από τη Σοβιετική εποχή.

Το 2014, στη σύνοδο κορυφής της Ουαλίας, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ ανέλαβαν δέσμευση για αμυντικές επενδύσεις. Έκτοτε, όλοι έχουν αυξήσει τις αμυντικές τους δαπάνες. Στο ανακοινωθέν καταγράφεται η δέσμευση όλων των συμμετεχόντων κρατών να επενδύουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα. Πράγμα που ορισμένες χώρες ήδη έχουν υπερβεί κατά πολύ. (Ο Καναδάς, για παράδειγμα, δεσμεύει ήδη το 8,3% του ΑΕΠ του). Προβλέπεται ότι μέχρι το 2024 οι χώρες αυτές θα είναι 11.

Απειλές χρήσης εκ μέρους του ΝΑΤΟ όλων των διατιθέμενων σήμερα επιστημονικών και τεχνολογικών εξελίξεων

Στο κοινό ανακοινωθέν, οι Νατοϊκοί απειλούν απερίφραστα ότι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα, όλες τις καινοτόμες εξελίξεις και γνώσεις, σε όλα τα δυνητικά μέτωπα παντού στον κόσμο, ενάντια σε όλους όσους αρνούνται την πρωτοκαθεδρία τους.

Ακόμα, απειλούν για ανάπτυξη υβριδικών δραστηριοτήτων με «παρεμβάσεις στις δημοκρατικές διαδικασίες, πολιτικό και οικονομικό εξαναγκασμό, εκτεταμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης, παρακολούθηση στον κυβερνοχώρο και παράνομες διασπαστικές δραστηριότητες’ σε αντιπαράθεση πάντα ‘αυτών των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών’.

Η Ρωσία και η Κίνα αντιδρούν με τον τρόπο τους η καθεμία δημιουργώντας τις σχετικές τους άμυνες και τις ενώσεις και οργανισμούς με άλλες χώρες ενάντιαστην πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ. Το ίδιο και οι άλλες χώρες που είναι στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ.

(Η Κίνα π.χ. καταφέρθηκε εναντίον του ανακοινωθέντος του Βίλνιους. Σύμφωνα με το Πεκίνο τα συμφέροντα, η ασφάλεια και οι αξίες της στρατιωτικής συμμαχίας είναι αμφισβητήσιμα. Τόνισε δε ότι αντιτίθεται στην «κίνηση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού» και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε ενέργεια που απειλεί τα δικαιώματα του Πεκίνου «θα αντιμετωπίζεται αποφασιστικά»).

Το αντιπολεμικό κίνημα των λαών – μόνη αντίδραση ικανή να αναχαιτίσει τον σημερινό και τους επαπειλούμενους πολέμους –ακόμα και πυρηνικό

Όμως εδώ πρέπει να σημειώσουμε το εξής πολύ σημαντικό:

Στην όλη ιστορία της σημερινής πολεμικής σύγκρουσης του σύγχρονου ιμπεριαλισμού οι λαοί παραμένουν σε γενικές γραμμές παρατηρητές. Λίγο ως πολύ απαθείς. Ακόμα και όταν βάλλονται άμεσα. Στην Αφρική, για παράδειγμα, παρότι κατατρύχονται από τρομοκρατία, πολέμους τοπικούς, εμφύλιους, ξηρασία , πείνα, η κύρια αντίδρασή τους είναι η φυγή προς την Ευρώπη που τους θαλασσοπνίγει.

Η απογοήτευση μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και οι εξελίξεις του σύγχρονου καπιταλισμού με την κυριαρχία της πλήρους εξατομίκευσης παντού, έχουν οδηγήσει στην απουσία δυνάμεων ικανών να αποτρέψουν τον πόλεμο σήμερα. Δυνάμεων που, μέσα από τη μελέτη της επαναστατικής θεωρίας και την προσπάθεια προσαρμογής της στις σημερινές απαιτήσεις της πραγματικότητας, να βρουν από κοινού ένα δρόμο αλληλεγγύης και ενότητας των λαών ιδιαίτερα και κατ’ αρχή σε αντιπολεμικά κινήματα παντού στον κόσμο. Οι λαοί έχουν αφεθεί έρμαια των συγκρούσεων των αδηφάγων καπιταλιστών.

Παρασυρόμαστε πολλές φορές ή εν πάση περιπτώσει αντιμετωπίζουμε τους πολέμους σαν ποδοσφαιρικούς αγώνες. Τασσόμαστε υπέρ του ενός ή του άλλου ενώ μας διαφεύγει εντελώς ότι οι πόλεμοι οι σημερινοί γίνονται από όλες τις πλευρές για το κέρδος των χρηματιστηριακών και μονοπωλιακών κεφαλαίων. Και ουδόλως αφορούν τους λαούς, τους μόνους που φοβούνται τόσο ιστορικά όσο και σήμερα –αν παρακολουθήσει κανείς το πόσο θέλουν να είναι αρεστοί σε αυτούς , αμαυλίζοντας τις συνειδήσεις και …βαφτίζοντας το κρέας, ψάρι.

Σήμερα ο Ουκρανικός λαός δόθηκε και δίνεται βορρά στις ορέξεις τους, άμεσα. Ενώ έμμεσα είναι και οι Ευρωπαϊκοί λαοί και οι φτωχοί λαοί παντού στον κόσμο. Το πολεμικό σάλπισμα του Βίλνιους διαλαλεί ότι ακολουθούν άμεσα και άλλοι που «δεν συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις».

Αν δεν ξεσηκωθούμε και δεν αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα το ζήτημα της «Ενότητας» όλων όσων μπορούν να ενωθούν ενάντια αρχικά στη μέγιστη απειλή του 3ου Παγκόσμιου Πολέμου, ξεφεύγοντας από τις μικροαστικές μας πεποιθήσεις διακρίσεων και ‘ανωτερότητας’, βαδίζουμε κυριολεκτικά στο δρόμο της Αφάνισης του ανθρωπίνου είδους. Οι τεχνολογικές εξελίξεις προωθούν ταυτόχρονα τη Σωτηρία και την Καταστροφή. Μόνο ο Άνθρωπος μπορεί να αποφασίσει. Ο συνειδητός και νοήμων Άνθρωπος.

Είναι ώρα να κάνουμε τη διαφορά. Τι λέτε;

Πηγές: https://www.nato.int/cps/fr/natohq/official_texts_217320.htm

[1] Σε διεθνή μέσα ενημέρωσης έχει διαρρεύσει αίτημα της Πολωνίας να εισέλθει σε μια συμφωνία ανταλλαγής πυρηνικών όπλων με τις ΗΠΑ οι πυρηνικές βόμβες B61 της Ουάσινγκτον να αναπτύσσονται στο πολωνικό έδαφος . Το πολωνικό αίτημα λέγεται ότι προκλήθηκε από την πρόσφατη απόφαση της Ρωσίας να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, όπου θα συζευχθούν με αεροσκάφη SU-25 και πυραύλους Iskander-M που θα λειτουργούν από ειδικά εκπαιδευμένα λευκορωσικά πληρώματα. Η συμφωνία Ρωσίας-Λευκορωσίας για την κοινή χρήση πυρηνικών όπλων αποτελεί μέρος μιας συνολικής επανεκτίμησης από τη Ρωσία της πυρηνικής της στάσης απέναντι στη στρατηγική που έχουν ξεκινήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, η οποία επιδιώκει μια στρατηγική ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τον Απρίλιο του 2022 η διευθύντρια της διεύθυνσης πυρηνικής πολιτικής του ΝΑΤΟ, Τζέσικα Κοξ, ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικοί σχεδιαστές του ΝΑΤΟ επικαιροποιούσαν τους μηχανισμούς του προγράμματος πυρηνικού διαμοιρασμού του ΝΑΤΟ ώστε να ληφθεί υπόψη η απόκτηση από πολλά μέλη του ΝΑΤΟ του μαχητικού F-35A. Η Cox ανέφερε ότι οι σχεδιαστές του ΝΑΤΟ εξέταζαν το ενδεχόμενο να ενσωματώσουν τα αεροσκάφη F-35A που έχουν προγραμματιστεί να αγοραστούν από την Πολωνία, τη Δανία και τη Νορβηγία στην αποστολή πυρηνικού διαμοιρασμού (υποτίθεται ότι η Φινλανδία, η οποία προσχώρησε πρόσφατα στο ΝΑΤΟ και αγοράζει αεροσκάφη F-35A, θα ήταν επίσης μέρος αυτής της ενσωμάτωσης).

Η Πολωνία συνήψε πρόσφατα συμφωνία ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις ΗΠΑ για την αγορά 32 μαχητικών F-35A, η παράδοση των οποίων έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2024.

Παρόλο που το πολωνικό αίτημα για την ένταξη στη διευθέτηση του ΝΑΤΟ για την κοινή χρήση πυρηνικών δεν εξετάστηκε δημοσίως κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Βίλνιους, το κοινό ανακοινωθέν το υπονοεί σαφώς.

Πηγή: kommon.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου