Η «κακιά η ώρα»: Ένα ρεσιτάλ πολιτικού στρουθοκαμηλισμού

 

Φέτος ο αριθμός των νεκρών εργαζομένων έχει φθάσει τους 104, όσοι δηλαδή χάθηκαν ολόκληρο το 2022!

Του Δημήτρη Κωστάκου

Στρουθοκαμηλισμός < στρουθοκάμηλος + -ισμός (συμπεριφορά παρόμοια με της στρουθοκαμήλου, η οποία κρύβει το κεφάλι της στο έδαφος όταν την κυνηγάει κάποιος εχθρός). Στρουθοκαμηλισμός (αρσενικό): η τακτική του να αγνοείς τα προβλήματα υποκρινόμενος ότι δεν υπάρχουν.

Θύελλα αντιδράσεων εκ μέρους των συνδικάτων έχουν προκαλέσει τα διαδοχικά εργατικά δυστυχήματα και οι αλλεπάλληλες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας από τους εργοδότες.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Στοϊμενίδη, πρόεδρο ΟΣΕΤΕΕ και Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, γραμματέα ΥΑΕ ΓΣΕΕ, φέτος ο αριθμός των νεκρών εργαζομένων έχει φθάσει τους 104, όσοι δηλαδή χάθηκαν ολόκληρο το 2022!

Η πρόκληση για τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες είναι τεράστια, καθώς η δραματική εργασιακή πραγματικότητα στη χώρα μας, δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε πολιτικά καλούπια και οι τραγικές επιπτώσεις της δεν είναι δυνατό να αμβλυνθούν ή -έστω- να φτιασιδωθούν με επικοινωνιακούς ακροβατισμούς.

Τι μένει, λοιπόν, στους αρμόδιους;

Να δηλώσουν τη συμπαράσταση τους προς τους εργαζόμενους (γενικώς) και να επιλέξουν την τακτική του στρουθοκαμηλισμού (ειδικώς).

Ο νεαρός εργαζόμενος, ο οποίος σέρβιρε τους πελάτες διά θαλάσσης, το επιδίωξε ο ίδιος για τα αυξημένα πουρμπουάρ. Εξάλλου, πληροφορηθήκαμε, ότι οι  εργαζόμενοι δεν έχουν παράπονο από την επιχείρηση.

Δεν έχει γίνει καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για τον ξυλοδαρμό που υπέστη ένας εργαζόμενος επειδή ζήτησε από τον εργοδότη τα δεδουλευμένα.

Δεν φαίνεται να εργάζεται ο 43χρονος διανομέας που έχασε τη ζωή του εν μέσω καύσωνα και δεν μπορούν να αναζητηθούν ευθύνες από εργοδότη. Μάλιστα, την πληροφορία ότι ο άτυχος εργαζόμενος δεν ήταν διανομέας, επιβεβαίωσε και… ιατρικό ανακοινωθέν.

Τόσο άρρωστη είναι η αγορά εργασίας, ώστε πέρασε πλέον στα χέρια της ιατρικής επιστήμης;

Ακολούθησε η κατάρρευση της γέφυρας στα Μποζαΐτικα, με τραγικό απολογισμό έναν νεκρό και οκτώ τραυματίες.

Η γέφυρα ήταν κλειστή, διότι βρίσκονταν σε εξέλιξη εργασίες, είπαν. Όμως, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, προχώρησε σήμερα σε 24ωρη Παμπατραϊκή απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9:30 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, καταγγέλλοντας «νέο έγκλημα κράτους και εργοδοσίας».

Σύμφωνα με το ΕΚΠ, το δυστύχημα σημειώθηκε τις μεσημεριανές ώρες, χωρίς να τηρείται κανένα μέτρο ασφαλείας για τις εργασίες, και ενώ υπήρχε απαγόρευση εργασιών. 

Την ίδια ώρα, η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, ζητά να πληροφορηθεί:

  • Εκτελούνταν εργασίες μέσα στο καταμεσήμερο την θερμότερη ημέρα της τελευταίας τριακονταετίας στη χώρα, παρά την σχετική απαγόρευση από την εκδοθείσα  Υπουργική Απόφαση;
  • Ήταν περιφραγμένος και φυλασσόμενος ο εργοταξιακός χώρος και πως βρέθηκαν πολίτες στο εσωτερικό του;
  • Τι θα γίνει με την προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων στη χώρα, όταν καθημερινά πληγωνόμαστε από απίστευτα περιστατικά με θύματα εργαζομένους και σήμερα και πολίτες;
Όσο για τον άτυχο «μη διανομέα», οι συνδικαλιστές επισημαίνουν ότι «έχασε τη ζωή του επειδή δούλευε στις απάνθρωπες συνθήκες του καύσωνα και μάλιστα ‘μαύρα’, ανασφάλιστος. Τη στιγμή, που λόγω των προβλημάτων υγείας του,  θα έπρεπε να έχει ουσιαστική στήριξη από κοινωνικές υπηρεσίες και διασφαλισμένο εισόδημα, αντί να είναι αφημένος στην τύχη του, δηλαδή στην εκμετάλλευση από κάθε επιτήδειο εργοδότη. Σαν να μην έφτανε αυτό, οργανώθηκε ολόκληρη προπαγανδιστική εκστρατεία για να πειστεί η κοινωνία ότι δεν ήταν διανομέας και γλιτώσει κάθε ευθύνη η εργοδοσία». 


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου