Συζήτηση με εκπρόσωπο της Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες με αφορμή τον αγώνα τους για την διεκδίκηση ελεύθερου αιγιαλού.
Της Ηλιάνας Τεβουνά
Μιλώντας μας τηλεφωνικά πριν λίγες μέρες, ο Δαμιανός Γαβαλάς μάς εξήγησε ότι η Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες είναι μία συλλογικότητα πολιτών που συστάθηκε αυθόρμητα τον Ιούνιο του 2023 μετά από κάλεσμα που απηύθυνε δημοσίως στην κοινωνία του νησιού ο συνταξιούχος λυκειάρχης Παροικιάς, ποιητής και ενεργός πολίτης, Χρίστος Γεωργούσης. Τόνισε πως η Κίνηση αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς καθώς η υπόθεση των παραλιών απασχολεί μεγάλο μέρος όχι μόνον των ντόπιων κατοίκων της Πάρου αλλά και των ξένων που έχουν επιλέξει να διαμείνουν εκεί.
Πείτε μας λίγα πράγματα για την κίνηση πολιτών Πάρου
Όχι μόνο στη Ρόδο, όχι μόνο στην Πάρο, αλλά ευρύτερα υπάρχει μία κινητοποίηση των πολιτών ως φυσική αντίδραση στα προβλήματα που δημιουργεί η αλόγιστη, μη βιώσιμη και χωρίς όραμα τουριστική ανάπτυξη.
Όπως θα έχετε δει, υπάρχει έχει δημιουργηθεί μια ομάδα της κίνησής μας στο Facebook που ενώ άνοιξε πριν δύο μόλις μέρες (σ.σ. η συνομιλία έγινε στις 11 Ιουλίου), αριθμεί ήδη πάνω από 700 μέλη και συνεχώς προστίθενται κι άλλα.
Είμαστε μία «από τα κάτω» συλλογικότητα πολιτών του νησιού που συστάθηκε αυθόρμητα, μετά από κάλεσμα που έγινε μέσω Facebook. Κατά την άποψή μου πρόκειται για μια αυθεντική έκφραση της Κοινωνίας των Πολιτών. Το κάλεσμα το απηύθυνε ένας άνθρωπος που χαίρει γενικότερα εκτίμησης στο νησί, ο Χρίστος Γεωργούσης.
Έχει κάνει σειρά αναρτήσεων σχετικά με τις παραλίες, ακολουθείται και εμπνέει πάρα πολλούς ανθρώπους. Το κάλεσμα το απηύθυνε εκείνος.
Η ιδιότητά του;
Είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός. Είχε διατελέσει λυκειάρχης στο Λύκειο της Παροικιάς με ενεργό παρουσία και δράση στον πνευματικό και δημόσιο βίο. Είναι υπόδειγμα ενεργού πολίτη. Επίσης, είναι ποιητής, συγγραφέας και γενικότερα ενεργός στα πολιτιστικά δρώμενα. Το κάλεσμά του ήταν μία σπίθα που έπεσε πάνω σε άφθονη καύσιμη ύλη, από όλη αυτή την αγανάκτηση που έχει σωρευτεί στο νησί. Οπότε πήραμε φωτιά!
Η ανταπόκριση του κόσμου φαίνεται πως ήταν πολύ θερμή, σωστά;
Μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα πραγματοποιήθηκαν δύο ανοικτές συνελεύσεις με μαζική προσέλευση. Εκατοντάδες άτομα προσήλθαν, κάτι πολύ δύσκολο για το νησί μας κατά την θερινή περίοδο, λόγω της ενασχόλησης της πλειονότητας των ντόπιων με απαιτητικά τουριστικά επαγγέλματα.
Ποια ήταν η πιο συνηθισμένη απορία όσων συμμετείχαν στις ανοικτές συνελεύσεις; Ποια είναι η αγωνία του κόσμου; Υποθέτω το να μπορεί να έχει την επιλογή να κάνει ελεύθερα το μπάνιο του χωρίς να πληρώνει τον κάθε επιχειρηματία…
Το ζήτημα δεν είναι το αν και τι πληρώνει ο κόσμος. Αλλά το ίδιο το δικαίωμα και η ελευθερία μας να υπάρχουμε και να κινούμαστε στον δημόσιο χώρο. Είναι θεμελιώδες το ζήτημα! Στο νησί μας είναι διάχυτη η ανομία και η ασυδοσία που υποθάλπονται από την προφανή ανεπάρκεια (αν όχι ανυπαρξία) των ελέγχων. Πολύ περισσότερο, είναι εμφανής η αδυναμία εφαρμογής του νόμου και αποκατάστασης της νομιμότητας, όπου βεβαιώνονται παραβάσεις. Οι άνθρωποι προσέρχονται, λοιπόν, στις ανοικτές συζητήσεις μας με μία γνήσια αγωνία. Ο καθένας με την προσωπική του ιστορία, για τη δική του κοντινή ή αγαπημένη παραλία, καθώς αντιλαμβάνεται ότι διώκεται από τη γη και τον τόπο του…
Το θέμα των παραλιών είναι απλά ένα σύμπτωμα του υπερ-τουρισμού, μιας τουριστικής ανάπτυξης χωρίς έλεγχο και χωρίς φρένα. Είναι ωστόσο ένα θέμα που μας αγγίζει και μας θίγει όλους. Οι μόνοι που δε θίγονται είναι οι λίγοι που καταπατούν τις παραλίες μας. Παρότι, κατά τη γνώμη πολλών, και αυτοί θα θιχθούν μεσοπρόθεσμα, καθώς πολλοί λάτρεις του νησιού μάς γυρίζουν την πλάτη και δεν επιστρέφουν. Πως θα μπορούσε άλλωστε, σε έναν τόπο στον οποίο υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής του ντόπιου, να αναβαθμίζεται η ποιότητα της εμπειρίας του επισκέπτη;
Οι επιχειρηματίες δείχνουν να μην συγκινούνται ιδιαίτερα από τις αντιδράσεις του κόσμου ενώ και οι κατά τόπους δημοτικές αρχές δείχνουν μία βραδύτητα στο να ανταποκριθούν στις αντιδράσεις του κόσμου ενώ βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν τις επικείμενες δημοτικές εκλογές…
Για να είμαι ειλικρινής, δεν περιμέναμε να παύσει η ανομία ή έστω να συγκινηθούν οι κοινωνικά ανεύθυνοι επιχειρηματίες επειδή εμείς φωνάξαμε και δημιουργήσαμε μία κίνηση που έχει ζωή λίγων μόλις εβδομάδων. Μιλάμε για προβλήματα που επικάθονται και διογκώνονται επί χρόνια.
Όμως για εμάς είναι σημαντικό από μόνο του ότι έχει ανοίξει η κουβέντα, είναι σημαντικό ότι μαζευόμαστε, αυτο-οργανωνόμαστε, ενεργούμε συλλογικά. Επειδή διαμορφώνεται η επίγνωση πως δεν μπορούμε να περιμένουμε από τις αρχές να κάνουν τώρα κάτι που δεν έχουν κάνει εδώ και πολλά χρόνια…
Στόχος μας να ασκήσουμε πίεση στους αρμόδιους φορείς για να πράξουν κατά το ρόλο τους. Και στους παραβατικούς επιχειρηματίες για να μαζευτούν. Ζητάμε το εξής εξόχως επαναστατικό: την εφαρμογή του νόμου.
Δεν έχουμε σκοπό να πάρουμε το νόμο στα χέρια μας ή να αυτοδικήσουμε. Αλλά να πράξουμε αυτό που ο ίδιος ο νόμος μας δίνει το δικαίωμα: να διεκδικήσουμε και να επανακαταλάβουμε αυτό που μάς έχουν στερήσει: Το δημόσιο χώρο. Περί αυτού πρόκειται.
Ωστόσο, οι επιχειρηματίες και οι αρμόδιες αρχές «πατούν» στα κενά που αφήνει το υπάρχον νομικό πλαίσιο και πολλές φορές έχουμε δει π.χ. τις δημοτικές αρχές της Ρόδου που επικαλούνται «νομικά κενά» για να δικαιολογήσουν την απραξία.
Οι επιχειρηματίες εκμεταλλεύονται την ανεπάρκεια των ελέγχων και την αδυναμία επιβολής της νομιμότητας. Από την άλλη, οι ελεγκτικές αρχές κρύβονται πίσω από μία πολύ βολική αναρμοδιότητα. Πάρα πολύ εύκολα επικαλούνται κάποιες ασάφειες του νόμου, αναφορικά με το πως αντιμετωπίζεται μια καταγγελία, πώς διαπιστώνεται και ελέγχεται μία παράβαση, πώς επιβάλλεται στον επιχειρηματία που παρανομεί να συμμορφωθεί με όσα προβλέπει η νομοθεσία. Αυτός ο μη καταλογισμός είναι που υποθάλπει την ανομία. Και, πιστέψτε με, ζούμε το «μαρτύριο του βατράχου»: Κάθε χρόνο το νερό είναι πιο ζεματιστό …
Ξέρετε, ούτε στην Πάρο, ούτε σε κάποιο άλλο νησί, προσγειωθήκαμε ξαφνικά στη σημερινή κατάσταση με παρά πολλές παραλίες του νησιού στο 100% κατειλημμένες. Η ασυδοσία παγιώνεται όσο οι θρασείς δεν ελέγχονται και δεν αντιμετωπίζουν συνέπειες.
Πότε άρχισε αυτό το φαινόμενο με την εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου στις παραλίες;
Η Πάρος αναπτύσσεται τουριστικά από τη δεκαετία του ’70. Κατά περιόδους, και ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες, η τουριστική ανάπτυξη είναι φρενήρης. Σταθερά άναρχη, χωρίς όραμα και προοπτική, στον αυτόματο πιλότο. Με την ευθύνη να μη βαραίνει φυσικά μόνο τις διοικήσεις του Δήμου αλλά και την κεντρικές κυβερνήσεις, ελλείψει εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό.
Εγώ έχω μεγαλώσει στο νησί. Οι ομπρέλες είναι ένα φρούτο που εμφανίστηκε πριν αρκετά χρόνια, ταυτόχρονα με την εμφάνισή του και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς. Από μόνες τους οι ομπρέλες δεν είναι πρόβλημα. Αναγνωρίζουμε ότι αποτελούν ένα είδος υπηρεσίας που ζητούν πολλοί επισκέπτες. Οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τις παραλίες δεν δημιουργούν πρόβλημα εφόσον λειτουργούν στα νόμιμα πλαίσια. Όπως δηλαδή λειτουργούσαν πριν αρκετά χρόνια στο νησί. Όταν ακόμα γίνονταν έλεγχοι και υπήρχε καταλογισμός για τους παραβάτες.
Βαθμιαία, τα τμήματα των παραλιών που εκχωρούνται από το Δήμο και την Κτηματική Υπηρεσία διευρύνονται και ο κοινόχρηστος χώρος συρρικνώνεται. Ακόμα κι αυτός όμως που απομένει καταπατάται με την απουσία ελέγχων να τροφοδοτεί τη θρασύτητα. Και όσο μεγεθύνεται η τουριστική πίτα τόσο μεγαλώνει και το οικονομικό κίνητρο για όποιον παρανομεί.
Αυτό όμως που δεν έχει αξιολογηθεί σοβαρά είναι οι συνέπειες αυτής της απληστίας στο ίδιο το τουριστικό προϊόν που υποτίθεται ότι «πουλάει» το νησί και, τελικά, στους ίδιους τους τουριστικούς επιχειρηματίες. Φαίνεται πως πριονίζουμε το κλαδί στο οποίο καθόμαστε. Παράδοξο για έναν τόπο με οικονομία προσανατολισμένη αποκλειστικά στον τουρισμό, να αποδέχεται φαινόμενα που στοχεύουν στον εφήμερο πλουτισμό των λίγων έναντι της ευημερίας των πολλών με όρους βιωσιμότητας. Κάποιοι φαντασιώνονται ότι οι επισκέπτες μας απολαμβάνουν αυτό που συναντούν εδώ, αν και κανείς δεν έχει μπει στον κόπο να τους ρωτήσει και να καταγράψει πως πραγματικά αισθάνονται με την εικόνα που αντικρύζουν. Πολύ φοβάμαι πως δε θα αργήσει η στιγμή που οι τουρίστες θα μας γυρίζουν μαζικά την πλάτη. Ας συνειδητοποιήσουμε πως δεν είμαστε μόνοι μας στον κόσμο! Υπάρχουν πολλοί ανταγωνιστικοί προορισμοί, αλλού.
Έχουν εκδηλωθεί φαινόμενα εκβιασμών σε βάρος πολιτών που δυσανασχετούν και κινητοποιούνται ενάντια στην εμπορευματοποίηση των παραλιών και τον περιορισμό του ελεύθερου δημόσιου χώρου; Είχαμε π.χ. περιπτώσεις ξυλοδαρμών όπως είδαμε πρόσφατα σε Μύκονο και Ρόδο;
Ευτυχώς δεν είμαστε ακόμα εκεί. Αλλά ξέρετε κάτι; Και η Μύκονος δεν έφθασε στο σημείο αυτό σε μία χρονιά. Πρόκειται για καταστάσεις που «κτίζονται» χρόνο με το χρόνο. Το ζήτημα είναι να μην ξυπνήσεις ένα ωραίο πρωί διαπιστώνοντας πως στον τόπο σου κουμάντο κάνει η μαφία. Και στην Πάρο υπάρχει διάχυτη η ανησυχία ότι πηγαίνουμε κατευθείαν προς τα εκεί, χωρίς πηδάλιο.
Πρόσφατα δεν άλλαξε ο νόμος για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες σε σχέση με την ανάθεση εκμετάλλευσης παραλιών;
Υπάρχει ένας νόμος που δεν έχει αλλάξει στα βασικά του σημεία τα τελευταία έτη. Μία πρόσφατη, (εκδόθηκε) το Μάρτιο του 2023, Κοινή Υπουργική Απόφαση περιλαμβάνει όλα τα βασικά σημεία σε σχέση με την «απλή παραχώρηση χρήσης αιγιαλού»: ποιοι είναι οι δικαιούχοι για την άδεια παραχώρησης, ποιοι περιορισμοί διέπουν τη χρήση αιγιαλού, ποιες είναι οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, ποιες είναι οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες των Δήμων… Βασικοί περιορισμοί που προβλέπονται στη νομοθεσία είναι ότι σε καμία παραλία δεν γίνεται να παραχωρηθεί ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του αιγιαλού (το άλλο 50% είναι κοινόχρηστος χώρος), η πρώτη σειρά από ξαπλώστρες πρέπει να απέχει τουλάχιστον 5μ από την ακτογραμμή, πρέπει να υπάρχουν πλατιοί οριζόντιοι και κάθετοι διάδρομοι ανάμεσα στις ξαπλώστρες, κλπ.
Στην Πάρο, σχεδόν στο σύνολο των παραχωρήσεων υφίστανται παραβάσεις. Πολλές παραλίες είναι κατειλημμένες στο 100% (με ξαπλώστρες μέχρι το κύμα, ακόμα και πάνω στα βράχια) ενώ αφθονούν οι υπερβάσεις σε έκταση πολλαπλάσια εκείνης που έχει νόμιμα παραχωρηθεί. Και δεν είναι μόνο αυτό. Σε πολλές περιπτώσεις χτίζονται αυθαίρετες μόνιμες ή ημιμόνιμες κατασκευές στον αιγιαλό, φράσσεται ολότελα η πρόσβαση προς τον αιγιαλό από ιδιοκτήτες παραθαλάσσιων εκτάσεων (κάτι που ο νόμος ρητά απαγορεύει), τοποθετούνται πινακίδες που ανακηρύσσουν παραλίες ως ιδιωτικές, κλπ.
Επομένως ο νόμος δεν τηρείται…
Ασφαλώς και δεν τηρείται. Αντιθέτως οι θρασείς επιβραβεύονται. Μιλάμε για περιπτώσεις επιχειρηματιών που «νοικιάζουν» μια μικρή έκταση (π.χ. 50τμ) και καταλαμβάνουν τη 10πλάσια. Αποδίδουν όμως ενοίκιο μόνο για τα 50τμ.
Φέτος, έχουμε και περίπτωση παραλίας που έχει καταληφθεί 100% χωρίς να υφίσταται καν άδεια παραχώρησης, αφού το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου αποφάσισε να μην δημοπρατήσει τμήμα της συγκεκριμένης παραλίας. Σε αυτή την παραλία ο «επιχειρηματίας» εισπράττει έως και 100 € το σετ τις ξαπλώστρες! Χωρίς να αποδίδει το παραμικρό τίμημα στο Δημόσιο. Και κανείς δεν φαίνεται να του ζητάει το λόγο!
Πώς σχολιάζετε την πρόσφατη αντίδραση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς τους εισαγγελείς όλης της χώρας για τη διαφύλαξη της ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες;
Είναι αναμφίβολα θετικό. Φαίνεται πως οι εισαγγελικές αρχές αφουγκράζονται το κοινό αίσθημα και το θυμό των πολιτών και κινούνται πιο αποφασιστικά τελευταία. Κρίμα που αυτό άργησε τόσο πολύ να συμβεί.
Σε κάθε περίπτωση, παραμένει ασαφές στον πολίτη πώς πρέπει να κινηθεί ο ίδιος για να προκαλέσει την επέμβαση των αστυνομικών ή εισαγγελικών αρχών.
Βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές. Φαντάζομαι θα θέσετε ως Κίνηση Πολιτών το ζήτημα της ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες; Είναι στα σχέδιά σας;
Στην πρώτη συνέλευση που κάναμε ήταν παρών ο ίδιος ο Δήμαρχος, ο επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης και ο Έπαρχος. Είναι σαφώς ενήμεροι για το τι συζητάμε και τι μας προβληματίζει. Είναι ενήμεροι για τις αγωνίες των πολιτών.
Θα απαιτήσετε μία σαφή απάντηση για όσα γίνονται στις παραλίες και απασχολούν τους πολίτες από τους υποψήφιους συνδυασμούς εκείνων που θα κατέβουν στις δημοτικές εκλογές;
Οι πολίτες έχουν τοποθετηθεί ήδη. Οι υποψήφιοι οφείλουν να αφουγκραστούν τις ανησυχίες τους και να καταθέσουν ένα ξεκάθαρο σχέδιο αντιμετώπισης των φαινομένων ανομίας.
Ο Δήμαρχος ισχυρίζεται πως έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης που εξαντλούνται στην καταγγελία παραβάσεων στην Κτηματική Υπηρεσία, η οποία δεν στέλνει κλιμάκια για αυτοψίες. Άρα, αδιέξοδο! Στην τελευταία ανοικτή μας συνέλευση όμως, πρώην αντιδήμαρχος (προηγούμενης δημοτικής αρχής) κατέθεσε πως ο Δήμος είχε αντιδράσει δυναμικά σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν. Είχε φτάσει δε, μετά από δύο προειδοποιήσεις προς τον επιχειρηματία που παρανομούσε, να στέλνει το φορτηγό του Δήμου που μάζευε όποια ομπρέλα και ξαπλώστρα έβρισκε εκτός των ορίων παραχώρησης. Ο τωρινός Δήμαρχος θεωρεί πως μια τέτοια ενέργεια θα ήταν παράνομη.
Ακόμα κι έτσι αν είναι όμως, εφόσον ένας Δήμαρχος τάσσεται με το μέρος των πολιτών και υπερασπίζεται το δικαίωμά τους στο δημόσιο χώρο, το ελάχιστο που μπορεί να κάνει είναι να αναδείξει το θέμα, να καταγγείλει τους παρανομούντες και, μαζί με τους πολίτες, να απαιτήσει από αυτούς να ελευθερώσουν τον δημόσιο χώρο. Έ, αυτό δεν έχει γίνει! Οπότε είμαστε πλέον συνειδητοποιημένοι πως πρέπει εμείς να υπερασπιστούμε ό,τι δεν υπερασπίζονται οι εκλεγμένοι μας εκπρόσωποι. Και σε αυτό το πνεύμα έχουμε λάβει δύο αποφάσεις.
Για πείτε μας…
Ασφαλώς και δεν τηρείται. Αντιθέτως οι θρασείς επιβραβεύονται. Μιλάμε για περιπτώσεις επιχειρηματιών που «νοικιάζουν» μια μικρή έκταση (π.χ. 50τμ) και καταλαμβάνουν τη 10πλάσια. Αποδίδουν όμως ενοίκιο μόνο για τα 50τμ.
Φέτος, έχουμε και περίπτωση παραλίας που έχει καταληφθεί 100% χωρίς να υφίσταται καν άδεια παραχώρησης, αφού το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου αποφάσισε να μην δημοπρατήσει τμήμα της συγκεκριμένης παραλίας. Σε αυτή την παραλία ο «επιχειρηματίας» εισπράττει έως και 100 € το σετ τις ξαπλώστρες! Χωρίς να αποδίδει το παραμικρό τίμημα στο Δημόσιο. Και κανείς δεν φαίνεται να του ζητάει το λόγο!
Πώς σχολιάζετε την πρόσφατη αντίδραση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς τους εισαγγελείς όλης της χώρας για τη διαφύλαξη της ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες;
Είναι αναμφίβολα θετικό. Φαίνεται πως οι εισαγγελικές αρχές αφουγκράζονται το κοινό αίσθημα και το θυμό των πολιτών και κινούνται πιο αποφασιστικά τελευταία. Κρίμα που αυτό άργησε τόσο πολύ να συμβεί.
Σε κάθε περίπτωση, παραμένει ασαφές στον πολίτη πώς πρέπει να κινηθεί ο ίδιος για να προκαλέσει την επέμβαση των αστυνομικών ή εισαγγελικών αρχών.
Βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές. Φαντάζομαι θα θέσετε ως Κίνηση Πολιτών το ζήτημα της ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες; Είναι στα σχέδιά σας;
Στην πρώτη συνέλευση που κάναμε ήταν παρών ο ίδιος ο Δήμαρχος, ο επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης και ο Έπαρχος. Είναι σαφώς ενήμεροι για το τι συζητάμε και τι μας προβληματίζει. Είναι ενήμεροι για τις αγωνίες των πολιτών.
Θα απαιτήσετε μία σαφή απάντηση για όσα γίνονται στις παραλίες και απασχολούν τους πολίτες από τους υποψήφιους συνδυασμούς εκείνων που θα κατέβουν στις δημοτικές εκλογές;
Οι πολίτες έχουν τοποθετηθεί ήδη. Οι υποψήφιοι οφείλουν να αφουγκραστούν τις ανησυχίες τους και να καταθέσουν ένα ξεκάθαρο σχέδιο αντιμετώπισης των φαινομένων ανομίας.
Ο Δήμαρχος ισχυρίζεται πως έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης που εξαντλούνται στην καταγγελία παραβάσεων στην Κτηματική Υπηρεσία, η οποία δεν στέλνει κλιμάκια για αυτοψίες. Άρα, αδιέξοδο! Στην τελευταία ανοικτή μας συνέλευση όμως, πρώην αντιδήμαρχος (προηγούμενης δημοτικής αρχής) κατέθεσε πως ο Δήμος είχε αντιδράσει δυναμικά σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν. Είχε φτάσει δε, μετά από δύο προειδοποιήσεις προς τον επιχειρηματία που παρανομούσε, να στέλνει το φορτηγό του Δήμου που μάζευε όποια ομπρέλα και ξαπλώστρα έβρισκε εκτός των ορίων παραχώρησης. Ο τωρινός Δήμαρχος θεωρεί πως μια τέτοια ενέργεια θα ήταν παράνομη.
Ακόμα κι έτσι αν είναι όμως, εφόσον ένας Δήμαρχος τάσσεται με το μέρος των πολιτών και υπερασπίζεται το δικαίωμά τους στο δημόσιο χώρο, το ελάχιστο που μπορεί να κάνει είναι να αναδείξει το θέμα, να καταγγείλει τους παρανομούντες και, μαζί με τους πολίτες, να απαιτήσει από αυτούς να ελευθερώσουν τον δημόσιο χώρο. Έ, αυτό δεν έχει γίνει! Οπότε είμαστε πλέον συνειδητοποιημένοι πως πρέπει εμείς να υπερασπιστούμε ό,τι δεν υπερασπίζονται οι εκλεγμένοι μας εκπρόσωποι. Και σε αυτό το πνεύμα έχουμε λάβει δύο αποφάσεις.
Για πείτε μας…
Η πρώτη απόφαση αφορά μία καταγγελία της Κίνησης Πολιτών προς κάθε αρμόδιο φορέα: τον Δήμο Πάρου, την αστυνομική διεύθυνση και λιμεναρχείο Πάρου, την Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου και την Εισαγγελία Εφετών Αιγαίου. Μα αυτή αιτούμαστε να πράξουν κατά τα καθήκοντά τους για την αποκατάσταση της νομιμότητας. Η καταγγελία αυτή υπογράφεται από 100άδες πολίτες και κατατίθεται συνοδεία αποδεικτικού υλικού: φωτογραφίες, περιγραφή παράβασης και υπόδειξη του σημείου όπου έχει γίνει η παρανομία.
Πολύ βοηθητική στην τεκμηρίωση των καταγγελλόμενων παραβάσεων είναι η χαρτογραφική τους αποτύπωση στη διαδικτυακή πλατφόρμα digitalparos. Είναι μία υπέροχη, συστηματική δουλειά από μέλη της ομάδας που έκαναν κάτι πολύ χρήσιμο: Έχουν αλιεύσει από τη «Διαύγεια» τις συμβάσεις παραχώρησης και αποτύπωσαν σε χάρτη τα ακριβή όρια των περιοχών των παραλιών για τις οποίες υπάρχει μισθωτήριο. Υπερθέτοντας στο χάρτη αερο-φωτογραφία που έχει ληφθεί από drone, προκύπτει αδιάψευστα η αυθαίρετη υπέρβαση των ορίων και η κατάληψή τους από επιπλέον σετ ομπρελών και ξαπλωστρών.
Αποτύπωση νόμιμα παραχωρημένου τμήματος παραλίας (πράσινη ζώνη) πάνω σε αεροφωτογραφία που παρουσιάζει την παραλία Μοναστήρι 100% κατειλημμένη από ομπρέλες και ξαπλώστρες (περυσινή εικόνα).
Πρέπει να υπάρχουν μία-δύο μόλις επιχειρήσεις που σέβονται τα όριά τους. Οι περισσότερες έχουν κάνει εξόφθαλμες παραβάσεις.
Μπείτε για παράδειγμα και αναζητήσετε το Μοναστήρι, τις Κολυμπήθρες ή τη μικρή Σάντα Μαρία στον κόλπο της Νάουσας. Παραλίες κατειλημμένες 100%, μέχρι τα βράχια. Είναι σαφές ότι ο κάτοικος του νησιού έχει εκδιωχθεί από τις παραλίες αυτές αφού ξαπλώστρες τοποθετούνται πια ακόμα και κάτω από τα αρμυρίκια!
Η δεύτερη απόφαση ποια είναι;
Η δεύτερη απόφαση είναι να δράσουμε σύμφωνα με το δικαίωμα που ο ίδιος ο νόμος μας δίνει δηλαδή να διεκδικήσουμε τον παράνομα κατειλημμένο κοινόχρηστο χώρο. Να συγκεντρωθούμε στις παραλίες που χρόνια στερούμαστε, να ξαπλώσουμε στην άμμο και, φυσικά, να κάνουμε το μπάνιο μας!
Και εάν ασκηθεί βία απέναντί σας, πώς θα αντιδράσετε;
Έχει σημασία να είμαστε πολλοί! Η διαμαρτυρία μας θα είναι ειρηνική, πολιτισμένη, χαρούμενη. Δε θα αφήσουμε περιθώρια σε βίαιες καταστάσεις. Θα δημιουργήσουμε και θα διανείμουμε πληροφοριακό υλικό. Θα εξηγήσουμε στους επιχειρηματίες και στους εργαζομένους ποιοι είμαστε και τι διεκδικούμε. Θα διανείμουμε υλικό και στους πελάτες τους, ώστε να γνωρίζουν πως πληρώνουν για μία παράνομα τοποθετημένη ξαπλώστρα που στερεί δημόσιο χώρο από τους πολίτες.
Κλείνοντας, πώς βλέπετε την κατάσταση;
Η κίνησή μας είναι φρέσκια και ελπιδοφόρα. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες απογοήτευσης, ιδιώτευσης και απαξίωσης της συμμετοχής στα κοινά. Αυτό από μόνο του είναι ελπιδοφόρο, ειδικά σε ένα νησί όπως η Πάρος που είναι βαθιά τραυματισμένο από την άναρχη ανάπτυξη. Το γεγονός λοιπόν πως ξεκινάει μια κίνηση από τη βάση των πολιτών, έστω με αφορμή το θέμα των παραλιών, το γεγονός πώς ξεκινά ένας διάλογος για τα κοινά αγαθά, το δημόσιο χώρο, και τη διεκδίκηση της ελεύθερης πρόσβασης σε αυτόν, μια συζήτηση -στην τελική- για τα δικαιώματα των επόμενων γενιών από τις οποίες δανειστήκαμε αυτό τον τόπο, νομίζω ότι από μόνο του είναι σημαντικό και ελπιδοφόρο.
Ελπίζουμε η προσπάθεια να μη «προδοθεί», να μην υπονομευτεί και να αποδώσει!
Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου