Του Παύλου Δερμενάκη
Δυστυχώς σήμερα στην κατάσταση που βρίσκεται το λαϊκό κίνημα, με ευθύνη όλης της αριστεράς, ο λαός δεν φαίνεται να έχει διέξοδο και δεν έχει προτάσεις και στόχους που να τον συνεγείρουν και να τον κινητοποιούν. Έτσι αποδέχεται τις διάφορες μικροπαροχές σε μια προσπάθεια να τη «βολέψει» – οικονομικά τουλάχιστον για την τρέχουσα περίοδο. Η κυβέρνηση αξιοποιώντας αυτή την κατάσταση συνεχίζει με τη λογική των pass αλλά σε συρρικνωμένη μορφή και των μελλοντικών αυξήσεων από 1/1/2024.
Ειδικότερα:
- Επέκταση market pass λόγω τεράστιας ακρίβειας στα τρόφιμα. Η Ελλάδα πέτυχε «επίσημο» πληθωρισμό τον Ιούνιο, όπως καταγράφεται από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στο 1,8%, που ήταν ο χαμηλότερος στην ευρωζώνη. Όμως ο πραγματικός πληθωρισμός είναι τελείως διαφορετικός. Στα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά ήταν 12,2%, δηλαδή 6 φορές πάνω από τον ΔΤΚ. Έτσι η κυβέρνηση έδωσε παράταση στο market pass μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Από το 2024, σύμφωνα με κοινοτική οδηγία, δεν μπορεί να υπάρχει επιδότηση. Συνεπώς θα πάρουν, όσοι πάρουν μέχρι τον Οκτώβρη και από εκεί και μετά ο καθένας μόνος του.
- Συνέχιση του Youth Pass για τους νέους που γίνονται 18 ετών. Παίρνουν ετησίως το ποσό των 150 ευρώ μέχρι να συμπληρώσουν το 20ο έτος ηλικίας.
- Μείωση φόρου εισοδήματος για φορολογούμενους με παιδιά αλλά για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2024. Ενδεικτικά το όφελος μιας οικογένειας με δύο παιδιά θα είναι της τάξης των 220 ευρώ ετησίως.
- Μηδενική δαπάνη συμμετοχής, από 1/1/2024, στα φάρμακα για τους συνταξιούχους που τους κόπηκε στην περίοδο 2016-2019 το ΕΚΑΣ.
- Αύξηση στις συντάξεις από 1/1/2024 που υπολογίζεται λίγο πιο κάτω από 4% και συνέχιση του ειδικού επιδόματος για όσους δεν λαμβάνουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς. Φυσικά γίνεται κατανοητό ότι μόνο με τα στοιχεία του πραγματικού πληθωρισμού που προαναφέραμε αθροιστικά οι αυξήσεις του 2023 (7,75) και 2024 (3,8% εκτιμάται) υπολείπονται της ακρίβειας και συνεπώς συνεχίζεται για δύο ακόμα χρόνια η πραγματική μείωση των εισοδημάτων των συνταξιούχων.
- Αυξήσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων από 1/1/2024 οι οποίες όμως θα πρέπει να τύχουν προηγούμενα της γενικότερης αποδοχής από την Κομισιόν, για να τηρηθεί η λιτότητα στο δημόσιο τομέα και η δημιουργία πλεονασμάτων. Σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας θα πρόκειται για αύξηση της τάξης του 14% για τις χαμηλότερες αμοιβές. Η όποια αύξηση θα δοθεί είναι μετά από 14 χρόνια! Και θα είναι χαμηλότερη από τον ΔΤΚ των ετών 2021-2023 που θα είναι 15,3%. Φυσικά δεν λαμβάνεται υπόψη η αύξηση του ΑΕΠ ούτε άλλα κριτήρια.
Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν αυξηθεί τέσσερις φορές από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι και σήμερα, με τη συνολική αύξηση να φτάνει ακόμα και το 50%. Παράλληλα μόνο για την πανδημία οι ακτοπλοϊκές εισέπραξαν ενίσχυση 79 εκατ. ευρώ ενώ η σταθερή χρονιάτικη επιδότηση για το ακτοπλοϊκό δίκτυο που εισπράττουν έχει φτάσει τα 139 εκατ. ευρώ και την ίδια στιγμή κερδίζουν έμμεσα εκατ. ευρώ από την επιδότηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Ακόμα προβλέπεται να πάρουν και 370 εκατ. ευρώ για ανανέωση του στόλου από τα ΕΣΠΑ και άλλα 300 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Νέαρχος». Παρόλα αυτά οι εκπτώσεις που ανακοίνωσαν οι εταιρίες αποτελούν μια κοροϊδία αφού έχουν ειδικές προϋποθέσεις και δεν αφορούν όλα τα δρομολόγια. Παράλληλα η κυβέρνηση «πετάει χαρταετό» αφού ο αρμόδιος υπουργός Μ. Βαρβιτσιώτης, σε δηλώσεις του, έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνουν κυβερνητικές παρεμβάσεις στις τιμές των ναύλων γιατί απλούστατα «η ακτοπλοϊκή αγορά είναι μια απελευθερωμένη αγορά». Από ό,τι φαίνεται το ξαφνικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα ακριβά ακτοπλοϊκά θέλει να προετοιμάσει το έδαφος για νέες, μεγάλες επιδοτήσεις προς τις εταιρίες. Και όλα αυτά τη στιγμή που θα έπρεπε άμεσα να μειωθούν κατά 50% τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και τα ναύλα για όλους και να ισχύσουν ακόμα μεγαλύτερες παροχές για τις ειδικές κατηγορίες.
Το κερδοσκοπικό πάρτι φουντώνει
Aτά που προσπαθούν να κρυφτούν από την ατζέντα στον οικονομικό τομέα ενδεικτικά και συνοπτικά είναι τα ακόλουθα:
- Το πάρτι που έχει στηθεί με τις επιδοτήσεις για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Εδώ έχουν δοθεί ή δίνονται κάποια μικροποσά στα λαϊκά νοικοκυριά για αλλαγή του εξοπλισμού (ψυγεία κ.λπ.) τον ηλιακό θερμοσίφωνα ή ακόμα και σημαντικά ποσά για φωτοβολταϊκά και ηλεκτρικά οχήματα. Όμως αυτά αφ’ ενός δεν αλλάζουν τη γενικότερη οικονομική κατάσταση του λαού, αφ’ ετέρου πηγαίνουν κατ’ ευθείαν στο εξωτερικό (επιδείνωση ισοζυγίου για το οποίο φωνάζει ο κ. Στουρνάρας) αφού τα προϊόντα αυτά είναι κυρίως εισαγόμενα. Μέσα από αυτές τις επιδοτήσεις ξεχνιούνται, μένουν στο απυρόβλητο, κερδοσκοπικά παιγνίδια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με αναθέσεις, επιδοτήσεις επενδύσεων, καταστροφή της αγροτικής παραγωγής και της φύσης για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες κ.λπ.
- Η κερδοσκοπία των τραπεζών που αυξάνουν συνεχώς τα επιτόκια, το καπέλο στα επιτόκια (spread), τις πάσης φύσεως προμήθειες ενώ μειώνουν το λειτουργικό κόστος με τη συνεχή μείωση του προσωπικού και του δικτύου τους. Την ίδια στιγμή κρατούν τα επιτόκια καταθέσεων στο ναδίρ. Αποτέλεσμα να δανείζουν 18 φορές ακριβότερα από το κόστος που έχουν για τις καταθέσεις. Με αυτό τον τρόπο μεγιστοποιούν τα κέρδη τους και ετοιμάζονται να δώσουν παχυλά μερίσματα στους ξένους μετόχους που τις εξαγόρασαν για ένα κομμάτι ψωμί, σε σχέση με τα 60 και πλέον δισ. ευρώ που πλήρωσαν οι Έλληνες φορολογούμενοι με τις ανακεφαλαιοποιήσεις.
- Το όργιο πιέσεων, εκβιασμών, κατασχέσεων και πλειστηριασμών στο οποίο έχουν επιδοθεί τα funds με τα κόκκινα δάνεια. Πρακτικά από τώρα και στα επόμενα 2-3 χρόνια προβλέπεται να οδηγηθούν σε πλειστηριασμό και φυσικά να αλλάξουν ιδιοκτήτη, το μεγαλύτερο μέρος από τα 700.000 ακίνητα που είναι προσημειωμένα ως εγγυήσεις σε δάνεια.
- Η πώληση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) των συμμετοχών στις συστημικές τράπεζες. Ουσιαστικά θα πωληθούν σε ιδιώτες, πρακτικά σε ξένους, η Εθνική και η Πειραιώς καθώς σε Alpha Bank και Eurobank η συμμετοχή του ΤΧΣ είναι πλέον μικρή αφού αυτές ξεπουλήθηκαν νωρίτερα, στην 3η ανακεφαλαιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτή τη διαδικασία της πώλησης θα καταγραφεί και η οριστική ζημιά του δημοσίου, δηλαδή όλων μας, της τάξης των 60 δισ. ευρώ από τις ανακεφαλαιοποιήσεις.
- Η ένταση του ρυθμού των ιδιωτικοποιήσεων κάθε περιουσιακού στοιχείου του δημοσίου. Όλα λιμάνια, αεροδρόμια, επιχειρήσεις, ακίνητα, γη ετοιμάζονται για πώληση. Ενδεικτικά για την έκταση που θα λάβουν οι ιδιωτικοποιήσεις σε νέους τομείς: α) το συνεχές κλείσιμο καταστημάτων από τα ΕΛΤΑ, για να αποδοθούν στον ιδιώτη με τα ελάχιστα αναγκαία ώστε να μην έχει προβλήματα, β) η «ενοικίαση» χώρων των δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιώτες γιατρούς για «ιατρικές πράξεις» και όπως αυτό θα μετεξελιχθεί στη συνέχεια, γ) η μετατροπή των μουσείων αρχικά σε αυτόνομα ΝΠΔΔ και μετά θα έρθει η συνέχεια, δ) η πρόσφατη τοποθέτηση του πρωθυπουργού για το «αδιανόητο μονοπώλιο στην εκπαίδευση» από το κράτος κ.λπ.
Τέλος η επιδότηση στο ρεύμα
Καταργείται, μετά από απόφαση σε επίπεδο Ε.Ε., η όποια επιδότηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Συνεπώς ο χειμώνας αναμένεται πάρα πολύ δύσκολος. Αν αναλογιστεί κάποιος ότι μόνο πέρσι είχαμε 400.000 εντολές διακοπής ρεύματος, με 100.000 από αυτές να υλοποιούνται. Αν ακόμα αναλογιστεί ότι το 65% των νοικοκυριών «κόβει» από άλλες βασικές ανάγκες για να αποπληρώσει το ρεύμα και το 86% δηλώνει ότι περιόρισε τη θέρμανση και τη ψύξη, με ό,τι σημαίνει αυτό για το χειμώνα αλλά και για τον καύσωνα που διανύουμε.
«Αντίδωρα» συνεκμετάλλευσης
Η παρούσα κυβέρνηση, μετά και τα αποτελέσματα των διπλών εκλογών, είναι σαφές ότι δεν απειλείται άμεσα πολιτικά από κάποια αντιπολίτευση. Επίσης είναι σαφές ότι στην εκλογική επιτυχία της κυβέρνησης τα Μέσα Ενημέρωσης συνέβαλαν τα μέγιστα, προβάλλοντας το λόγο και τα επιχειρήματά της. Συνεπώς πρέπει να βλέπουμε με καχυποψία την εικόνα που παρουσιάζουν μετ’ επιτάσεως τα ΜΜΕ με τις διάφορες μικροπαροχές προς το λαό. Η καχυποψία δημιουργείται καθώς α) μπαίνομε, μέσω των αποφάσεων της ΕΕ, στην περίοδο συρρίκνωσης των διαφόρων επιδοτήσεων προς τα λαϊκά στρώματα, β) από το 2024 επανέρχονται τα μέτρα για τη «δημοσιονομική πειθαρχία» και συνεπώς για την Ελλάδα τα πλεονάσματα της τάξης 2-2,5% επί του ΑΕΠ, γ) η κυβέρνηση έχει θέσει ως κεντρικό στόχο την επενδυτική βαθμίδα και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν εντός του 2023. Με όλα αυτά χωρίς να υπάρχει πολιτική πίεση και μάλιστα αμέσως μετά τις εκλογές μπαίνει ένα ερώτημα «τι τους έπιασε και εστιάζουν στις μικροπαροχές;». Βεβαίως ο λαός υποφέρει οικονομικά αλλά δεν έχει φτάσει στο σημείο να απειλείται η πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ. και του ίδιου του πρωθυπουργού προσωπικά. Συνεπώς η απάντηση πρέπει να αναζητηθεί σε άλλες κατευθύνσεις και όχι στις άμεσες λαϊκές ανάγκες και στην ευαισθησία της κυβέρνησης γι’ αυτές.
Λαμβάνοντας υπόψη την γεωπολιτική και διεθνή συγκυρία αλλά και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και την εξειδίκευση των οικονομικών θεμάτων από τον αρμόδιο υπουργό κ. Χατζηδάκη τα συμπεράσματα είναι δύο. Η λογική των μικροπαροχών γίνεται για να καλυφθούν δύο «χοντρά» θέματα: 1) οι δυσμενείς εξελίξεις στο γεωπολιτικό τοπίο σε σχέση με την Τουρκία και τις παραχωρήσεις που ξεκίνησαν να γίνονται και θα έχουν μακρά συνέχεια (βλέπετε σχετικά άρθρα σε άλλες σελίδες του «Δρόμου»), και 2) το οικονομικό πάρτι για την ολιγαρχία που έχει στηθεί και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.
Πηγή: edromos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου