Το εμπόριο της κατοχής και το ανοικτό τραύμα: Όταν μία Ευρωπαία Επίτροπος λέει βλακείες και η Ε.Ε. στηρίζει οικονομικά τους Αττίλες…

 
Elisa FERREIRA, European Commissioner for Cohesion and Reforms. Copyright: European Union

Του Αρίστου Μιχαηλίδη

Αν ήταν αφέλεια θα είχε και μια δικαιολογία, μια εξήγηση, έστω και ψυχολογικής υφής.

Τόσοι άνθρωποι με μυαλό, με καίρια πόστα, να είναι σε θέση να γνωρίζουν την ουσία και τη ρίζα του προβλήματος κι όχι μόνο την εύκολη επιφάνεια, και να κάνουν αναλύσεις για να εξηγήσουν ότι «το ανοικτό τραύμα της διχοτόμησης της Κύπρου» θα επουλωθεί και η λύση θα έρθει μέσω της ανάπτυξης του εμπορίου και της οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων; Δεν γίνεται να είναι αφέλεια, κάποιο σχέδιο θα υπάρχει.

Δημοσίευσε ολόκληρη ανάλυση η Ευρωπαία Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα (στην Καθημερινή και στην YeniDuzen), για να εξηγήσει πόσο σημαντικές είναι, καθοριστικές και καταλυτικές, «οι μεταξύ των κοινοτήτων συναλλαγές και η τακτική ανθρώπινη αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο κοινοτήτων».
 
  • «Το εμπόριο δίνει ώθηση για περαιτέρω βήματα προς την επανένωση στην πράξη», γράφει η κ. Φερέιρα.

Και εξηγεί ότι ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής «επέτρεψε στις τουρκοκυπριακές επιχειρήσεις να αρχίσουν να εμπορεύονται τα προϊόντα τους», ότι «το εμπόριο αυτό αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου, σημειώνοντας νέο ρεκόρ το 2022 με συναλλαγές αξίας 14,6 εκατ. ευρώ», ότι μέσω του προγράμματος βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τουρκοκυπριακή κοινότητα η Ε.Ε. έχει επενδύσει σχεδόν 700 εκατομμύρια ευρώ με πρωταρχικό στόχο την εξομάλυνση της πορείας προς την επανένωση».

Αν, όμως, ο πρωταρχικός στόχος είναι η εξομάλυνση της πορείας προς την επανένωση, δεν υπάρχει λογική να δίνει η Ε.Ε. €700 εκατομμύρια και να μην την απασχολεί κατά πόσο εξυπηρετήθηκε όλα αυτά τα χρόνια ο «πρωταρχικός στόχος».

Ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής και οι εμπορικές συναλλαγές, η οικονομική βοήθεια και πολλά άλλα, όπως και το χαλλούμι/hellim, αφορούν πρωτίστως την προώθηση της λύσης του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου. Καθώς, όπως γράφει η Επίτροπος, «ολόκληρη η Κύπρος είναι έδαφος της Ε.Ε.. Οι Τουρκοκύπριοι είναι πολίτες της ΕΕ».

Όταν έγραφε το άρθρο της να το στείλει από τις Βρυξέλλες, ενημερώθηκε καθόλου τι γινόταν στην Κύπρο; Είδε τον Ερντογάν και άκουσε τις δηλώσεις του; Είδε τον στρατό κατοχής να παρελαύνει στο ευρωπαϊκό έδαφος της Κύπρου;

  • Ενημερώνεται καθόλου για τις διχοτομικές δηλώσεις του Τατάρ, που εισπράττει τα εκατομμύρια της ΕΕ, αλλά ούτε την ΕΕ θέλει, ούτε την επανένωση; Γνωρίζει όσα κάνει η Άγκυρα που μετατρέπει τα κατεχόμενα ευρωπαϊκά εδάφη σε τουρκική επαρχία; Είδε όσα γίνονται σε βάρος των Τουρκοκυπρίων, που «είναι πολίτες της ΕΕ»;
Χτες, ήταν στην Κύπρο η Μόνιμη Εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους Αγνοουμένους, Ευρωβουλευτής Ιζαμπέλ Σάντος. Συναντήθηκε με τους ανθρώπους που ασχολούνται με το πρόβλημα, αλλά ο Τουρκοκύπριος μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής, αρνήθηκε να την συναντήσει.

Διότι, είπε, η κ. Σάντος «δεν συμφώνησε να συναντηθεί με Τουρκοκύπριους αξιωματούχους παρά τις εντατικές προσπάθειες».

Αυτή είναι η συμπεριφορά του κατοχικού καθεστώτος προς την Ευρώπη, προς τους Ελληνοκύπριους και προς την πορεία της επανένωσης.

Όταν, λοιπόν, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δίνουν τα εκατομμύρια για την επανένωση οφείλουν να ελέγχουν αν ο σκοπός εξυπηρετείται. Οφείλουν να απαιτήσουν να εξυπηρετηθεί ο σκοπός και από τους Τουρκοκύπριους. Ιδίως, όμως, οφείλουν κάποια στιγμή, έστω κι αν πέρασαν 20 άγονα προς τούτο χρόνια, με την Κύπρο στην ΕΕ, να αρχίσουν να αναρωτιούνται τι φταίει; Για να αντικρίσουν, επιτέλους, την ωμή αλήθεια.

  • Ότι ενόσω υποβαθμίζουν και αγνοούν τον καταλυτικό ρόλο της Τουρκίας –κάνουν πως αγνοούν ακόμα και το ολοφάνερο γεγονός πως στο ευρωπαϊκό έδαφος της Κύπρου συνεχίζεται ο εποικισμός και η γενοκτονία- δεν είναι λογικό να περιμένουν να αλλάξουν οι συνθήκες και να αποτραπεί η διχοτόμηση.
«Η αύξηση του εμπορίου προωθεί την ολοκλήρωση και την οικονομική ανάπτυξη και συμβάλλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων», γράφει η Ελίζα Φερέιρα.

Έτσι είναι. Τα λένε αυτά τα έξυπνα και πολλοί δικοί μας. Αυτό που δεν λένε είναι ότι ταυτόχρονα συμβάλλει με τον πιο τελεσίδικο τρόπο και στην ανάπτυξη της συμβίωσης δίπλα – δίπλα. Και σίγουρα δεν επηρεάζει στο ελάχιστο την δράση της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

Αν κάνουμε πως δεν την βλέπουμε δεν σημαίνει ότι δεν είναι εκεί.

Πηγή: hellasjournal.com

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου