Τα τουρκικά UAV πιο επικίνδυνα και από τα τουρκικά F-16


Της Κύρας Αδάμ

Είχαν μαζευτεί πολλά: Η Τουρκία δεν θα αγόραζε καινούργια αναβαθμισμένα F-16, ούτε θα έπαιρνε τα απαιτούμενα ανταλλακτικά για τα υπάρχοντα πεπαλαιωμένα αεροσκάφη, αν προηγουμένως δεν σταματούσε τις παράνομες περπατήσεις των ελληνικών νησιών, δεν βελτίωνε το επίπεδο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αν δεν έδινε το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο πρωταγωνιστής των αμερικανικών αντιρρήσεων στην Τουρκία, μέχρι πρότινος πανίσχυρος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος, μετά τις βαριές κατηγορίες που αντιμετωπίζει για δωροληψία και παράνομες δοσοληψίες με επιχειρηματίες της Αιγύπτου. Ο Ερντογάν έσπευσε να πανηγυρίσει για την απομάκρυνση Μενέντεζ.

Όμως το πρόβλημα για την Τουρκία δεν έχει λυθεί, καθώς ο διάδοχος του Μενέντεζ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, Μπεν Κάρντιν δήλωσε ότι θα πρέπει πρώτα να κατανοήσει το πρόβλημα να έχει επαφές με την κυβέρνηση για να αποφασίσει αν θα προχωρήσει ή όχι σε άρση του βέτο Μενέντεζ για τη χορήγησή των F-16 στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν και κυρίως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ του κ. Μπλίνκεν, έχουν πολλαπλώς αναφερθεί στην αντίθεσή τους στο βέτο Μενέντεζ, που αφορούσε στη δέσμευση της Τουρκίας να σταματήσει τις υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά. Ο κ. Μπλίνκεν μάλιστα είχε σπεύσει να δεσμευθεί ενώπιον του Τούρκου συνάδελφού του, Τσαβούσογλου ότι θα βρεθεί τρόπος να παρακαμφθεί το βέτο, ακόμα και με προεδρικό Διάταγμα. Η άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αν δεν είχε προηγουμένως αρθεί το βέτο Μενέντεζ περιέπλεξε ακόμα τα πράγματα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν, θέλει δεν θέλει, θα δυσκολευθεί πάρα πολύ να απελευθερώσει τα F-16 στην Τουρκία αν προηγουμένως η Άγκυρα δεν συναινέσει στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και αντιστοίχως είναι πολύ δύσκολο για το γόητρο Ερντογάν να υπογράψει την ένταξη της Σουηδίας, αν ταυτοχρόνως η Ουάσιγκτον δεν αποδεσμεύει τα F-16. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κατά τη διάρκεια της γ’ συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, Μπάιντεν και Ερντογάν απέφυγαν ο ένας τον άλλο όπως ο διάβολος το λιβάνι.

Για την Ελλάδα, ήταν ανακούφιση το γεγονός ότι η Τουρκία έχει στερηθεί τα νέα F-16 αλλά και τα ανταλλακτικά για τα παλιά F-16. Τα δύο αυτά γεγονότα, μαζί με το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα των ελληνικών ΕΔ έχει επιτρέψει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να επιμένει ότι η Ελλάδα έχει την υπεροπλία στο Αιγαίο για μεγάλο διάστημα, και αυτό έχει επηρεάσει αρνητικά την επιθετική δραστηριότητα της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας στο Αιγαίο. Η αλήθεια είναι ότι μετά τους σεισμούς, η τουρκική πολεμική αεροπορία έχει υποστεί καθίζηση δυνάμεων, και μαζί με το γεγονός της έλλειψης ανταλλακτικών για τα εναπομείναντα F-16 η Τουρκία δυσκολεύεται το τελευταίο διάστημα να κάνει επίδειξη επιθετικών ενεργειών με τα αεροσκάφη της στο Αιγαίο.

Το γεγονός αυτό έχει επιτρέψει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να ισχυρίζεται και να πιστεύει (;) ότι υπάρχει «ηρεμία στο Αιγαίο» κάτι που επιτρέπει την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Στο Αιγαίο επικρατεί μια «βουβή αναταραχή», καθώς η Τουρκία ουδέποτε – ούτε μια ημέρα – σταμάτησε τις επιθετικές ενέργειες της εναντίον της ελληνικής κυριαρχίας – κυρίως στις ελληνικές βραχονησίδες. Προς τούτο χρησιμοποιεί τα αεροσκάφη UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη), τα οποία σε καθημερινή βάση και για 12 ώρες ημερησίως, ακολουθούν διαδρομή από το Καστελόριζο μέχρι τη Θάσο και πίσω, παραβιάζοντας συνεχώς την ελληνική κυριαρχία, με το πρόσχημα ασκήσεων Έρευνας Διάσωσης και περιβαντολλογικών ελέγχων. Παρ ότι τα τουρκικά UAV ευκόλως μετατρέπονται σε υπερ – όπλα με φόρτωση ανάλογων βομβών εναντίον στόχων, το ελληνικό σύστημα αεράμυνας δεν μπορεί να τα ανιχνεύσει και επομένως να τα αντιμετωπίσει. Έτσι η Τουρκία, ανέξοδα και χωρίς πολιτικό κόστος εξακολουθεί να παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία ακόμα και σε περίοδο μέλιτος μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Επειδή όμως το θέμα των καθημερινών ανεξέλεγκτων επιθετικών πτήσεων των τουρκικών UAV στο Αιγαίο φτάνει στο απροχώρητο, οι πληροφορίες θέλουν τον ΥΕΘΑ Ν. Δένδια να εκρήγνυται και το ΚΥΣΕΑ των προηγούμενων ημερών να ασχολείται με τα τουρκικά UAV.

Όχι, το θέμα δεν ανακοινώθηκε, ούτε υπάρχει πληροφόρηση για το αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη σκοπεύει να αντιμετωπίσει την επικίνδυνη μόνιμη τουρκική πρόκληση ή όχι.

* Η Κύρα Αδάμ είναι δημοσιογράφος


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου