Ντουφεκιές στον αέρα


Όλοι οι άλλοι οι… πονηρούληδες, θα πάψουν να έχουν ελεύθερο πεδίο για να δράσουν και αυτό πρέπει να προσμετρηθεί στα θετικά

Του Βασίλη Αγγελόπουλου

Ασφαλώς και σε μία άκρως ξεχαρβαλωμένη αγορά, όπου η εκμετάλλευση των εργαζομένων, με απλήρωτες υπερωρίες και ατελείωτη εργασία, συχνά χωρίς ρεπό, η χρήση της Ψηφιακής Κάρτας θα βοηθήσει. Εννοείται ότι η ακριβής καταγραφή της ώρας προσέλευσης και της ώρας αποχώρησης του κάθε εργαζόμενου, στο χώρο δουλειάς του, θα επιφέρει μια κάποια συγκράτηση, σε όσους επιμένουν να κάνουν κακή χρήση της εξουσίας που κατέχουν είτε ως ιδιοκτήτες είτε ως απλοί προϊστάμενοι σε μια επιχείρηση.

Στους κερδισμένους αυτής της πρωτοβουλίας, συγκαταλέγονται και όλοι οι υπόλοιποι επιχειρηματίες, δηλαδή εκείνοι που θέλουν τον υγιή ανταγωνισμό, δεν επιθυμούν να ξεζουμίζουν τους εργάτες που απασχολούν και προτιμούν να τους σέβονται, να τους πληρώνουν κανονικά τα δεδουλευμένα και τις υπερωρίες τους και να έχουν αγαστές σχέσεις μαζί τους. Όλοι οι άλλοι οι… πονηρούληδες, θα πάψουν να έχουν ελεύθερο πεδίο για να δράσουν και αυτό πρέπει να προσμετρηθεί στα θετικά.

Τώρα όμως αρχίζουν τα δύσκολα. Η επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας στο λιανικό εμπόριο και στη βιομηχανία, μοιάζει με το αναπόφευκτο «επόμενο βήμα». Δεν θα περίμενε κανείς ότι το μέτρο θα περιοριζόταν στα super market και στις τράπεζες, που λειτουργεί σχεδόν ένα χρόνο. Όμως μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική κατηγορία επιχειρήσεων. Το λιανικό εμπόριο, διαθέτει στην πλειονότητά του, μικρές επιχειρήσεις. Συνολικά, τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη, δείχνουν ότι στο συγκεκριμένο κλάδο υπάρχουν λίγο πάνω από 50.000 εταιρίες, με 300.000 εργαζόμενους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε ένα συντριπτικό ποσοστό κάθε επιχείρηση, απασχολεί λιγότερους από δέκα εργαζόμενους. Πώς αλήθεια σκέφτεται το υπουργείο Εργασίας, να ελέγξει αυτή την τεράστια αγορά;

Αν προσθέσουμε μάλιστα τις σχεδόν 17.000 επιχειρήσεις από τον κλάδο της βιομηχανίας με άλλους 200.000 εργαζόμενους, γίνεται  αντιληπτή η δυσκολία του εγχειρήματος, που πρέπει να τεθεί σε ισχύ, στις αρχές του νέου έτους. Μάλιστα, η εντολή που έχει δοθεί προς τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες είναι ότι, στον πλέον κομβικό κλάδο, σε σχέση με την παραβατικότητα στην αγορά της εργασίας, δηλαδή στην εστίαση, η Ψηφιακή Κάρτα πρέπει να έχει τεθεί σε εφαρμογή τον ερχόμενο Οκτώβριο. Άρα οι δυσκολίες έχουν και συνέχεια…

«Κλειδί» για την επιτυχημένη εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας είναι η λειτουργία του συστήματος Εργάνη και η διασύνδεσή του με την Επιθεώρηση Εργασίας. Η συγκεκριμένη Ανεξάρτητη (πια) Αρχή, είναι η στιγμή να δείξει την επάρκειά της, εάν διαθέτει. Οι έλεγχοι προφανώς θα είναι δειγματοληπτικοί, αλλά η αξιολόγηση του δείγματος θα γίνεται από την Εργάνη. Αν γίνει με σωστό τρόπο, θα παραχθεί το ανάλογο αποτέλεσμα. Διαφορετικά, οι… αετονύχιδες της αγοράς εργασίας, θα κάνουν (πάλι) πάρτι. Και θα δικαιωθούν όσοι πιστεύουν πως οι εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά… ντουφεκιές στον αέρα!

Ως τώρα πάντως, το μέτρο σε τράπεζες και σε super market, έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Ο έλεγχος στα ωράρια διεξάγεται κανονικά και δεν έχουν διαπιστωθεί φαινόμενα εξόφθαλμων παραβάσεων. Αλλά αυτοί οι κλάδοι, δεν συνηθίζουν να «παράγουν» φαινόμενα ακραίας παραβατικότητας στην αγορά εργασίας. Με το λιανικό εμπόριο, τη βιομηχανία και λίγο αργότερα την εστίαση, αρχίζουν τα δύσκολα…

Πηγή: naftemporiki.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου