Οπαδική βία και μαφία

 

Του Γιώργου X. Παπασωτηρίου

Δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη από οπαδούς του ΠΑΟΚ. Δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή στη Φιλαδέλφεια από Κροάτες χούλιγκαν. Και τώρα φονικό χτύπημα κατά αστυνομικού με ναυτική φωτοβολίδα σε αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού. Είναι η πρώτη φορά που χούλιγκαν των «οπαδικών στρατών» χτυπούν τόσο σοβαρά αστυνομικό.

Θα ακολουθήσουν οι καθιερωμένες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου και η ανακοίνωση «μέτρων» μέχρι την επόμενη φορά.

Και πάλι οι οπαδικοί «στρατοί» και τα ισχυρά αφεντικά τους θα μείνουν στο απυρόβλητο.

Γιατί πρόκειται για τους «στρατούς» των «επιχειρηματικών μαφιών» που ελέγχουν την οικονομία, την κοινωνία και την πολιτική. Ελέγχουν μίντια, δημοσιογράφους, ποδοσφαιρικές ομάδες, πολιτικούς, κυβερνήσεις… το εμπόριο ναρκωτικών, τσιγάρων, προϊόντων μαϊμού, όπλων, το λαθρεμπόριο πετρελαίου, τα πλυντήρια μαύρου χρήματος (όπως κέντρα διασκέδασης, αλυσίδες φούρνων, μικρομάγαζα, τράπεζες, ποδοσφαιρικές ομάδες, πρατήρια καυσίμων…) αλλά και τον παράνομο τζόγο και την πορνεία. Γιατί η νόμιμη οικονομία διαπλέκεται με την παράνομη, ο κόσμος της μέρας με τον κόσμο της νύχτας.

Δεν είναι τυχαία η απότιση φόρου τιμής στα γήπεδα σε δολοφονημένους μαφιόζους (όπως του Βασίλη Ρουμπέτη από τη Θύρα 7).

Όλα αυτά δείχνουν πως το πρόβλημα είναι πιο βαθύ απ’ ό,τι νομίζεται ή αφήνεται να εννοηθεί. Οι σύνδεσμοι είναι ένα θέμα, αλλά το πρόβλημα είναι δομικό, είναι η επιβολή της "μαφιόζικης" οικονομίας στην πολιτική. Είναι τέλος η διάχυση της μαφιόζικης πολιτιστικής τάξης σε ολόκληρη την κοινωνία και κυρίως στους νέους. Η ελληνική κοινωνία «ζέχνει» πλέον μαφία τύπου νότιας Ιταλίας. Η βία και η δύναμη, η αυτοδικία και το χρήμα, η ματσίλα και ο τσαμπουκάς, η μαγκιά και η ομερτά καθώς και το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» είναι η πολιτιστική τάξη, που αναπαράγεται από την τηλοψία και τα άλλα ελεγχόμενα μίντια, όπου βρίσκει έδαφος ο νέος φασισμός.

Πηγή: artinews.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου