ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ψήφισαν το 50% του νομοσχεδίου της ΝΔ που βάζει ταφόπλακα στη λαϊκή κατοικία!

 

Σχεδόν τα μισά άρθρα του νομοσχεδίου της ΝΔ για τα «κόκκινα» δάνεια, που παραδίδει έρμαια στα «κοράκια» τα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ! 

Οι δήθεν υπερασπιστές των δανειοληπτών, παρά την «επί της αρχής» διαφωνία τους στο νομοσχέδιο, στην κατ’ άρθρο ψηφοφορία στρατεύτηκαν με την κυβέρνηση για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των τραπεζών, των funds και των servicers, κόντρα στους ανθρώπους που προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται από την περιουσία τους που έχει λεηλατηθεί διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της ψηφοφορίας που δημοσιοποιεί σήμερα ο «Ριζοσπάστης», το ΠΑΣΟΚ ψήφισε 56 από τα 121 άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε 51 από τα 121. Να σημειώσουμε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ένα από τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των πακέτων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα δοθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Καθώς φαίνεται λοιπόν και τα δύο κόμματα έχουν βαλθεί να σπάσουν τα προηγούμενα ρεκόρ τους, της περιόδου 2019 – 2023, όταν με κυβέρνηση ΝΔ το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 70% των νομοσχεδίων της κυβέρνησης και ο ΣΥΡΙΖΑ το 50%. Και για να μην ξεχνιόμαστε, σε μόλις 4 και κάτι μήνες, από τις εκλογές του Ιούνη του 2023 μέχρι και τον περασμένο Οκτώβρη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει το 47% του νομοθετικού έργου της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το 49%…

Θυμίζουμε ακόμα ότι στην ίδια ψηφοφορία η Κοινοβουλευτική Ομάδα «Νέα Αριστερά», οι βουλευτές δηλαδή που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν «παρών» και ΔΕΝ καταψήφισαν άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν τη θέσπιση περισσότερων ευνοϊκών κανόνων για τα «κοράκια», ώστε να μη «σκοντάφτει» στα δικαστήρια, από πιθανές προσφυγές δανειοληπτών, η κλοπή των σπιτιών των χρεωμένων νοικοκυριών.

Ψήφισαν τα άρθρα που αφορούν την ευρωπαϊκή Οδηγία

Πιο συγκεκριμένα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν «δαγκωτά» σχεδόν όλα τα άρθρα που αφορούν την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2021/2167 για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ).

Πρόκειται για την Οδηγία που, όπως προκύπτει και από την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, στόχο έχει να νομιμοποιήσει και να διευκολύνει την αγοραπωλησία των ΜΕΔ και τη δημιουργία μιας «δευτερογενούς» αγοράς, με περαιτέρω αγοραπωλησίες μεταξύ τέτοιων «αγοραστών πιστώσεων».

Επιπλέον, στο πλαίσιο της «εξασφάλισης κεφαλαιακής επάρκειας», αφήνεται ελεύθερο το πεδίο στους χρηματοπιστωτικούς ομίλους να προβαίνουν κατά το δοκούν και με βάση το όφελός τους σε διενέργεια αναγκαστικών εκτελέσεων και πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών και περιουσιών, για τις οποίες, μετά τη θεσμοθέτηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τη γενίκευσή τους από την κυβέρνηση της ΝΔ και τον απαράδεκτο νέο πτωχευτικό κώδικα, δεν υπάρχει πλέον καμία προστασία.

Ακόμα, προωθούνται μηχανισμοί «εξυγίανσης» με κρατικό χρήμα, που δίνουν το δικαίωμα στους ομίλους να κάνουν εκκαθάριση φορτώνοντας τα χρέη και τις ζημιές σε μια θυγατρική ή και σε άλλη εταιρεία του ομίλου.

Με τα λόγια της ίδιας της Οδηγίας…

Τι λέει όμως το ίδιο το κείμενο της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2021/2167 για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια;

Αντιγράφουμε από το κείμενο: «Οδηγία (ΕΕ) 2021/2167 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021 για τους διαχειριστές πιστώσεων και τους αγοραστές πιστώσεων και την τροποποίηση των Οδηγιών 2008/48/ΕΚ και 2014/17/ΕΕ».

Λέει λοιπόν η Οδηγία ότι «η καθιέρωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αντιμετώπιση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) αποτελεί προτεραιότητα για την Ενωση», αφού, όπως εξηγεί, «υπάρχει σοβαρή πιθανότητα δευτερογενών επιπτώσεων μεταξύ των κρατών – μελών και της Ενωσης εν γένει, τόσο σε επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης όσο και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Και συνεχίζει:

«Για να επιτευχθούν οι εν λόγω στόχοι, η Ενωση θα πρέπει να ολοκληρώσει την τραπεζική ένωση και να αναπτύξει περαιτέρω την ένωση κεφαλαιαγορών. Η αντιμετώπιση των υψηλών αποθεμάτων ΜΕΔ και της πιθανής μελλοντικής συσσώρευσής τους είναι ουσιαστικής σημασίας για την ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης, καθώς είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα, τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την ενθάρρυνση του δανεισμού…».

Και πάμε και στο διά ταύτα…

Λέει η Οδηγία που ψήφισαν με χέρια και με πόδια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ:

«Η παρούσα Οδηγία θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στα πιστωτικά ιδρύματα να αντιμετωπίζουν με αποτελεσματικότερο τρόπο τα δάνεια που καθίστανται μη εξυπηρετούμενα, βελτιώνοντας τις συνθήκες για την πώληση των πιστώσεων σε τρίτους. Επιπλέον, όταν τα πιστωτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν μεγάλη συσσώρευση ΜΕΔ και δεν διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό ή εμπειρογνωσία για την εξυπηρέτησή τους, θα πρέπει να μπορούν να προβαίνουν είτε στην εξωτερική ανάθεση της διαχείρισης των εν λόγω δανείων σε εξειδικευμένο διαχειριστή πιστώσεων είτε στη μεταβίβαση της σύμβασης πίστωσης σε αγοραστή πιστώσεων που διαθέτει την απαραίτητη πολιτική ανάληψης κινδύνων και την εμπειρογνωσία για τη διαχείρισή τους».

Τι θέλει να πει ο …ποιητής;

Οτι επειδή τα «κόκκινα» δάνεια είναι ένας σημαντικός κίνδυνος για το τραπεζικό σύστημα, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την καπιταλιστική ανάπτυξη και πρέπει άμεσα να δοθούν δραστικές λύσεις και να ξεμπερδεύουν με τα χρεωμένα νοικοκυριά.

Να «καθαρίσουν» τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών με ένταση απειλών, πιέσεων, εκβιασμών σε βάρος του λαού, που σε κάθε περίπτωση, είτε με «ρυθμίσεις» είτε χωρίς, θα βρεθεί στο έλεος των πλειστηριασμών και των εξώσεων. Πολλοί μάλιστα θα γίνουν ενοικιαστές του ίδιου τους του σπιτιού, καταβάλλοντας υπέρογκο τμήμα του εισοδήματός τους και υπονομεύοντας την ίδια τη διαβίωσή τους…

Αυτό ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, δίνοντας ακόμα περισσότερα εργαλεία στα «κοράκια» για να «στραγγαλίσουν» τα χρεωμένα νοικοκυριά. Και βέβαια, όσα ψήφισαν και προβλέπει ο συγκεκριμένος νόμος που έφερε η ΝΔ, έρχονται να συμπληρώσουν το νομικό πλαίσιο που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 έως το 2019, όταν ήταν κυβέρνηση. Για να δημιουργηθεί ένα καλύτερα θωρακισμένο πλαίσιο, σύμφωνα με τις Οδηγίες της ΕΕ, υπέρ των τραπεζών και των «κορακιών».


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου