Και οι εκλογές αυτές δεν είναι οι αμερικανικές που διεξάγονται τον Νοέμβριο 2024
Η Ουκρανία θα συνεχίσει να υφίσταται μια στρατηγική ήττα το 2024, ενώ οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να βρεθούν εμπλεκόμενες σε σύγκρουση με την Κίνα για την Ταϊβάν.
Εξαιρετικά κρίσιμες όχι μόνο για την περιοχή του Ειρηνικού αλλά για ολόκληρο τον κόσμο είναι οι εκλογές της 13ης Ιανουαρίου στην Ταϊβάν που με ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα μπορούν να πυροδοτήσουν την οργή της Κίνας.
Καθώς το 2024 είναι πλέον πραγματικότητα η ισραηλινοπαλαιστινιακή κρίση και η ουκρανική σύγκρουση κυριαρχούν, προκαλώντας ερωτήματα για το τι επιφυλάσσει η νέα χρονιά στη διεθνή κοινότητα.
Ουκρανία: Η Ρωσία είναι αποφασισμένη να επιτύχει στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους
Ο ουκρανικός στρατός θα συνεχίσει να υφίσταται μια στρατηγική ήττα το 2024 καθώς έχει εξαντληθεί σε ανθρώπινο δυναμικό, πυρομαχικά και όπλα.
Εξαρτάται από τη Μόσχα και τον επιχειρησιακό ρυθμό των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων εάν η σύγκρουση θα διαρκέσει μέχρι το 2025.
Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας για την αποστρατιωτικοποίηση και την απομάκρυνση της ουκρανικής ηγεσίας δεν σήμαινε ποτέ αστραπιαία επίθεση.
H σύγκρουση θα τελειώσει όταν εκπληρωθούν οι πολιτικοί και στρατιωτικοί στόχοι που έθεσε η ρωσική ηγεσία.
Επί του παρόντος, η Ρωσία συνεχίζει να «αλέθει» τον ουκρανικό στρατό και να απελευθερώνει σταθερά τα νέα της εδάφη, ολοκληρώνοντας έτσι το έργο της αποστρατιωτικοποίησης.
Όσον αφορά τους πολιτικούς στόχους της Μόσχας, είναι σημαντικό να εξαλειφθούν οι δυνάμεις πίσω από το πραξικόπημα του 2014 που έφερε υπερεθνικιστές και νεοναζί, συμπεριλαμβανομένου του τάγματος Azov, του Svoboda και άλλων ιδεολογικών κληρονόμων του συνεργάτη των Ναζί Stepan Badera στην εξουσία.
H Ρωσία άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στον σύγχρονο πόλεμο με την επιχείρηση στην Ουκρανία.
Η τεχνολογία των drones του σήμερα έχει αλλάξει το σύγχρονο πεδίο μάχης με κάθε τρόπο που το πολυβόλο άλλαξε τον πόλεμο κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ή το τανκ τον άλλαξε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα drones άλλαξαν το πρόσωπο του σύγχρονου πολέμου και νομίζω ότι όλοι οι στρατοί σε όλο τον κόσμο θα μελετήσουν ή θα έπρεπε να μελετήσουν τι συμβαίνει στο πεδίο της μάχης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας σήμερα»
Οι ισχυρισμοί του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden και του υπουργού Άμυνας Lloyd Austin ότι, έχοντας κερδίσει την ουκρανική σύγκρουση, η Ρωσία θα προχωρήσει στην αντιμετώπιση των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.
Η ρητορική της Ουάσιγκτον είναι «φοβική» με στόχο να δικαιολογήσει περαιτέρω στρατιωτικές δαπάνες.
Αφού επιτύχει τους στόχους της στην Ουκρανία, η Ρωσία θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση του στρατού της και στην ενίσχυση της προστασίας των συνόρων της στη Δύση, την Αρκτική και την Ανατολή, όπου απειλούνται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον στρατιωτικό ειδικό.
Η σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024
Το Ισραήλ δεν αντιμετωπίζει τίποτα άλλο από μια στρατηγική ήττα ενάντια στη Hamas, μια ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση που είναι μέρος ενός «Άξονα Αντίστασης» υπό την ηγεσία του Ιράν, σύμφωνα με τον Ritter.
Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ διεξάγει μια επιχείρηση 70 ημερών κατά της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας με την υποστήριξη των ΗΠΑ, οι Παλαιστίνιοι μαχητές απέχουν πολύ από το να καταστραφούν είτε στρατιωτικά είτε πολιτικά
Η Hamas κατάφερε να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) και κέρδισε λαϊκή υποστήριξη μεταξύ των Παλαιστινίων.
Κάλλιστα μπορεί να υποθέσει κανείς ότι αν γίνονταν εκλογές σήμερα στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη, η Hamas θα κέρδιζε θριαμβευτικά ανοίγοντας την πόρτα στον σχηματισμό του παλαιστινιακού κράτους.
Η Hamas έχει υποστηριχθεί από τη Hezbollah, τους Houthi και τις σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τη Συρία, αναγκάζοντας το Ισραήλ να πολεμήσει σε πολλαπλά μέτωπα.
Παρά το γεγονός ότι το Τελ Αβίβ απειλεί τη Hezbollah με μια επανάληψη του Πολέμου του Λιβάνου του 2006, το Ισραήλ δεν μπορεί να νικήσει τη λιβανέζικη σιιτική oργάνωση.
Ούτε το Ισραήλ μπορεί να την αντίσταση των Houthi που κερδίζει δυναμική στην Ερυθρά Θάλασσα.
Οι ΗΠΑ σχημάτισε πρόσφατα έναν διεθνή συνασπισμό για να προστατεύσουν το πέρασμα της Ερυθράς Θάλασσας.
Ωστόσο, ο συνασπισμός θα μπορούσε να καταλήξει παγιδευμένος με τους Houthi και τους Ιρανούς να κλείνουν τα στενά Bab al – Mandab και Hormuz με την Ουάσιγκτον να μην μπορεί να το κάνει.
Επιπλέον, τα πολεμικά πλοία του συνασπισμού θα μπορούσαν να γίνουν εύκολοι στόχοι για πυραύλους και drones των Houthi και του Ιράν.
Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι οι Houthi κατάφεραν να επιβιώσουν από τον πόλεμο του συνασπισμού της Σαουδικής Αραβίας εναντίον της Υεμένης που ξεκίνησε το 2015.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ παρείχαν πληροφορίες και υλικοτεχνική υποστήριξη για την εκστρατεία στη Σαουδική Αραβία.
Επιπλέον, οι Houhti κατάφεραν όχι μόνο να αποκρούσουν επιθέσεις, αλλά να πραγματοποιήσουν βαθιά πλήγματα με στόχο τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της Σαουδικής Αραβίας.
Θέατρο πολέμου μετά από …εκλογές
Και ο Ινδο-Ειρηνικός θα μπορούσε να μετατραπεί σε θέατρο πολέμου εάν οι ΗΠΑ και η Κίνα συγκρουστούν για την Ταϊβάν.
Στις 13 Ιανουαρίου του 2024, οι Ταϊβανέζοι θα ψηφίσουν στις εξαιρετικά κρίσιμες γενικές εκλογές.
Το διακύβευμα είναι υψηλό δεδομένου ότι το φιλοαμερικανικό κυβερνόν Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP) θα μπορούσε να ανατραπεί από την αντιπολίτευση Kuomintang (KMT).
Ενώ ο αντιπρόεδρος του KMT Jaw Shau-kong έχει καταστήσει σαφές ότι ο ίδιος και ο υποψήφιός του Hou Yu-ih δεν θα συζητήσουν με την Κίνα για ενοποίηση εάν εκλεγούν, οι δυο τους υποστηρίζουν την επανέναρξη του διαλόγου και την αποκατάσταση των δεσμών με τη Λαϊκή Δημοκρατία.
Από την πλευρά του, το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ DPP έχει υιοθετήσει μια πολεμική στάση κατά του Πεκίνου, με την κυβέρνηση Biden να εξοπλίζει όλο και περισσότερο το νησί.
Πρόσφατα ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping προειδοποίησε συγκαλυμμένα την Ουάσιγκτον για ανάμειξη στις κινεζικές υποθέσεις.
Το Πεκίνο βλέπει την Ταϊβάν ως κυρίαρχο έδαφός του, με τον Xi να λέει στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Κίνα θα επανενωθεί τελικά με την Ταϊβάν.
Εάν το DPP κερδίσει τις εκλογές, μια σύγκρουση θα μπορούσε ενδεχομένως να ξεσπάσει μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, η οποία θα είχε δραματικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά και θα παρασύρει τον κόσμο σε ύφεση.
Θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να διεξάγουν έναν πολυμέτωπο πόλεμο;
Ενώ οι ΗΠΑ έχουν ήδη εμπλακεί σε μια σειρά από συγκρούσεις αντιπροσώπων, το πρόβλημά τους έγκειται στο ότι είναι απροετοίμαστες για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με την Κίνα ή τη Ρωσία.
Η ουκρανική σύγκρουση κατέδειξε ότι η λεγόμενη στρατιωτική τεχνολογική υπεροχή των ΗΠΑ έχει σε μεγάλο βαθμό υπερεκτιμηθεί.
Ο πόλεμος έχει γίνει μια «διαδικασία αργής πλοκής», όπου οι αριθμοί σημαίνουν πολλά, σημείωσε.
Η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση έχει μετατραπεί σε «κρεατομηχανή» και «πόλεμο φθοράς» στον οποίο ο ρωσικός στρατός επέδειξε υψηλή ανθεκτικότητα και ευελιξία.
Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ο μόνος στρατός στον κόσμο που μπορεί να συμμετάσχει σε μεγάλης κλίμακας μάχες και να αντικαταστήσει ό,τι έχει χάσει.
«Αν η Ρωσία έπαιρνε τον στρατό της και κινούνταν εναντίον οποιουδήποτε στρατού του ΝΑΤΟ, δεν θα ήταν ένας πόλεμος φθορά αλλά μία απόλυτη κυριαρχία στο πεδίο της μάχης» έχει δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ο πρώην αξιωματικός της CIA, Scott Ritter.
«Δεν είναι σοκ και δέος το τι έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες στις ιρακινές δυνάμεις.
Οι αμερικανικές δυνάμεις μπορεί να πολεμήσουν καλά στα πρώτα στάδια της μάχης.
Αλλά θυμηθείτε, καμία από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν έχει εμπειρία μάχης και καμία από αυτές δεν έχει απορροφήσει αποτελεσματικά τα διδάγματα της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης» είχε σημειώσει ο Αμερικανός ειδικός.
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να διεξάγουν πόλεμο φθοράς και δεν έχουν τη δυνατότητα αναπλήρωσης των απωλειών.
Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις απώλειες
Εάν οι ΗΠΑ υποστούν τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό, δεν θα είναι σε θέση να τις αντικαταστήσουν με νέα στρατεύματα, καθώς το στρατολογικό της σύστημα διαφέρει πολύ από αυτό της Ρωσίας και βασίζεται σε ένα περιορισμένο σύνολο επαγγελματιών στρατιωτικών που εντάσσονται στις τάξεις του οικειοθελώς.
«Κανείς στο ΝΑΤΟ δεν είναι προετοιμασμένος για σύγχρονο πόλεμο γιατί δεν μπορεί να τον αντέξει σε διάστημα μιας εβδομάδας», είχε αποφανθεί ο Ritter.
«Αυτές οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα εξαντλούνταν σε σημείο που δεν θα ήταν πλέον μια συνεκτική μονάδα μάχης.
Άρα η μαχητική τους αποτελεσματικότητα θα είχε πέσει στο μηδέν.
Και τότε θα βλέπαμε τη Ρωσία να περνά από πάνω τους» είχε εξηγήσει ο Αμερικανός ειδικός.
Η αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις, καθώς πολλές εγκαταστάσεις έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό με την παραγωγή και τους ειδικούς να ανατίθενται σε εξωτερικούς συνεργάτες.
Γι’ αυτό η Αμερική δεν μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα πυροβολικού της αφού προμήθευσε στην Ουκρανία πυρομαχικά.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν πρόσφατα πυραύλους Patriot από την Ιαπωνία.
Γενικά, οι ΗΠΑ έχουν γίνει «αιχμάλωτοι του συστήματος στρατιωτικών προμηθειών» που στοχεύει όχι στη βελτίωση της ασφάλειας του έθνους, αλλά στο να κερδίσει χρήματα.
Η ικανότητα των ΗΠΑ να διατηρήσουν την τεχνολογική τους ηγεσία μπορεί επίσης να τεθεί σε κίνδυνο.
Έχοντας πυροδοτήσει εντάσεις με την Κίνα, οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν έλλειμμα ορυκτών σπάνιων γαιών, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την κατασκευή ηλεκτρονικών, ηλεκτρικών οχημάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού.
Το 2022, η Κίνα αντιπροσώπευε το 70% της παγκόσμιας παραγωγής σπάνιων γαιών σε ορυχεία. Για λόγους σύγκρισης, οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν μόλις 14% μερίδιο της ίδιας αγοράς πέρυσι.
Συμπέρασμα: Κλονίζεται η ηγεμονία των ΗΠΑ
Εν κατακλείδι οι ΗΠΑ δεν έχουν την ικανότητα να διατηρήσουν την παγκόσμια ηγεμονία τους και να εμπλακούν σε συγκρούσεις υψηλής έντασης παγκοσμίως.
Ο κόσμος στρέφεται ενάντια στις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες των ΗΠΑ, επιδιώκοντας να δημιουργήσει ένα πολυπολικό περιβάλλον όπου όλες οι χώρες αντιμετωπίζονται ισότιμα και με τον δέοντα σεβασμό.
Η Κίνα, η Ρωσία και πράγματι μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου έχουν αποφασίσει ότι οι συνεχιζόμενες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτές τις γραμμές θα ήταν επιζήμιες για αυτές, δεν θέλουν την αμερικανική ηγεμονία. Αναζητούν έναν πολυμερή κόσμο όπου όλοι λειτουργούν ως ίσοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου