Παράγοντας αστάθειας ΗΠΑ – Αγγλία, βομβαρδίζουν Συρία και Ιράκ


Της Αντωνίας Πάνου

Οι ΗΠΑ, εκτός από την ολόπλευρη υποστήριξη, επί τέσσερις μήνες, των ανελέητων και βάρβαρων επιθέσεων του σιωνιστικού καθεστώτος, εναντίον των κατοίκων της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, με 27.000 νεκρούς αμάχους εκ των οποίων τα 11.000 περίπου παιδιά, των στρατιωτικών επιθέσεων στην Υεμένη και την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, επιδόθηκαν από το βράδυ της Παρασκευής 2/2/2024 σε επιθέσεις στη Συρία και το Ιράκ! Ως αντίποινα για το θάνατο 3 στρατιωτών.

Οι 27000 και τα 11000 παιδιά τι σημαίνουν για αυτούς ; Δεν είναι άραγε εγκλήματα πολέμου;

Επιδόθηκαν σε μια ακόμη τυχοδιωκτική ενέργεια και ένα ακόμη στρατηγικό ατόπημα της αμερικανικής κυβέρνησης που δεν θα έχει άλλο αποτέλεσμα από το να εντείνει και να κλιμακώσει την αστάθεια στην περιοχή.

Μετά την τελετή υποδοχής (02.02.2024), στην αεροπορική βάση του Ντόβερ – Ντέλαγουερ, των φερέτρων που περιείχαν τα λείψανα τριών στρατιωτών (σκοτώθηκαν σε απομακρυσμένη βάση των ΗΠΑ στην Ιορδανία στα σύνορα με τη Συρία), ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τις ολονύκτιες επιθέσεις αντιποίνων και είπε: «Η απάντησή μας άρχισε σήμερα. Θα συνεχιστεί σε χρόνους και τόπους της επιλογής μας».

Προειδοποίησε δε για περισσότερα πλήγματα για να αποτρέψει δήθεν τον υποστηριζόμενο από το Ιράν «άξονα αντίστασης», μεσούντος των εθνοκαθαριστικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα.

Όντως, οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν κύμα αεροπορικών επιδρομών σε περισσότερους από 85 στόχους. «Υπό την καθοδήγησή μου, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έπληξαν στόχους σε εγκαταστάσεις στο Ιράκ και τη Συρία. Είναι εγκαταστάσεις που το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και οι συνεργαζόμενες με αυτό πολιτοφυλακές χρησιμοποιούν για να επιτίθενται στις αμερικανικές δυνάμεις» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) επιβεβαίωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της έπληξαν τους στόχους αυτούς στις δύο χώρες «με πολυάριθμα αεροσκάφη, ακόμα και με βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς που πετούσαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες» και «χρησιμοποίησαν περισσότερα από 125 πυρομαχικά ακριβείας». Η CENTCOM δήλωσε ότι οι εγκαταστάσεις που επλήγησαν περιλάμβαναν κέντρα επιχειρήσεων διοίκησης και ελέγχου, κέντρα πληροφοριών, χώρους αποθήκευσης όπλων και άλλες εγκαταστάσεις που συνδέονται με τις πολιτοφυλακές ή τη Δύναμη Quds του IRGC, την «εκστρατευτική μονάδα της φρουράς» που χειρίζεται τις σχέσεις και τον εξοπλισμό της Τεχεράνης με περιφερειακές ομάδες.

Το Σάββατο, το Ιράκ ανακοίνωσε ότι 16 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων αμάχων, σκοτώθηκαν στο έδαφός του και μια ομάδα παρακολούθησης ανέφερε ότι 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία.

Σωρεία αντιδράσεων

Οι βομβαρδισμοί δημιούργησαν σωρεία αντιδράσεων σε όλον τον κόσμο. Τόσο λαϊκών όσο και από κυβερνητικά και ερευνητικά χείλη. Είναι χαρακτηριστικές οι αντιδράσεις των κρατών της Μέσης Ανατολής που εμπλέκονται στις επιθέσεις , των οργανωμένων δυνάμεων της παλαιστινιακής αντίστασης καθώς και των ΗΠΑ και των συν αυτώ «προθύμων» της Ευρώπης οι οποίοι υποκλίνονται γονυπετείς σε αυτές.

Το Ιράν, το Ιράκ και η Συρία καταδίκασαν έντονα τα αμερικανικά πλήγματα, λέγοντας ότι το μόνο που θα κάνουν είναι να κλιμακώσουν τις περιφερειακές εντάσεις.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Νασέρ Κανανί, δήλωσε ότι: «Οι επιθέσεις αποτελούν παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ και της Συρίας, του διεθνούς δικαίου και σαφή παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Οι επιθέσεις αυτές απλώς υποστηρίζουν τους στόχους του σιωνιστικού καθεστώτος. Τέτοιες επιθέσεις εμπλέκουν όλο και περισσότερο την κυβέρνηση των ΗΠΑ στην περιοχή επισκιάζοντας ακόμα και τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος στη Γάζα».

Σε ανακοίνωσή της η Ιρακινή κυβέρνηση ανέφερε ότι :«Αυτό το επιθετικό χτύπημα θα θέσει την ασφάλεια στο Ιράκ και την περιοχή στο χείλος της αβύσσου». Aρνήθηκε δε τους ισχυρισμούς της Ουάσινγκτον για συντονισμό των αεροπορικών επιδρομών με τη Βαγδάτη ως «ψευδείς» και «με στόχο την παραπλάνηση της διεθνούς κοινής γνώμης».

Σε ανακοίνωση δε του γραφείου του πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι τονίζεται ότι: «Η παρουσία του στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην περιοχή, έχει γίνει αιτία για την απειλή της ασφάλειας και της σταθερότητας στο Ιράκ και δικαιολογία για την εμπλοκή του Ιράκ σε περιφερειακές και διεθνείς συγκρούσεις». Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπασίμ Αλουάντι, επανέλαβε κατηγορηματικά ότι «το Ιράκ επαναλαμβάνει την άρνησή του να αφήσει τη χώρα του να γίνει αρένα για ξεκαθάρισμα λογαριασμών».

Ο δε Γιαχία Ρασούλ, εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού, δήλωσε ότι «οι επιθέσεις συνιστούν παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας, υπονομεύουν τις προσπάθειες της ιρακινής κυβέρνησης και αποτελούν απειλή που θα μπορούσε να οδηγήσει το Ιράκ και την περιοχή σε ολέθριες συνέπειες. Πρόσθεσε δε ότι τα αποτελέσματα θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στο Ιράκ και στη γύρω περιοχή».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας δήλωσε ότι τα πλήγματα εξυπηρετούν «την αναζωπύρωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή με εξαιρετικά επικίνδυνο τρόπο» και προστίθενται στο «ρεκόρ παραβιάσεων της Ουάσιγκτον κατά της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ασφάλειας του λαού της Συρίας, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι οι ΗΠΑ αποτελούν την κύρια πηγή παγκόσμιας αστάθειας».

Η δε αναφορά του στρατού τόνιζε ότι: «Η περιοχή που αποτελεί στόχο των αμερικανικών επιθέσεων στην ανατολική Συρία είναι η ίδια περιοχή όπου ο Συριακός Αραβικός Στρατός μάχεται τα απομεινάρια της τρομοκρατικής οργάνωσης Daesh (ISIL) και αυτό επιβεβαιώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι στρατιωτικές τους δυνάμεις εμπλέκονται και συμμαχούν με την οργάνωση αυτή. Εργάζονται σαφώς για την αναβίωση της, με όλα τα βρώμικα μέσα, ως βραχίονα τους στο πεδίο, τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ».

Οργανώσεις αντίστασης

Ο συνασπισμός των ένοπλων ομάδων που αντιτίθενται στις ΗΠΑ και το Ισραήλ στο Ιράκ, ο οποίος είχε «αναστείλει» τις επιθέσεις του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ότι εκτόξευσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον μιας αμερικανικής βάσης στο Ερμπίλ.

Το πρακτορείο ειδήσεων Αλ Τζαζίρα μετέδωσε από τη Βαγδάτη ότι οι ιρακινές ομάδες πραγματοποίησαν επίσης επιθέσεις με πυραύλους στοχεύοντας τη στρατιωτική βάση Αλ Τάνφ στη Συρία, στην οποία στεγάζεται προσωπικό των ΗΠΑ, καθώς και τη βάση Αΐν Αλ Άσαντ στο δυτικό Ιράκ.

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράκ και της Συρίας και θεωρούμε ότι αποτελεί επικίνδυνη κλιμάκωση, παραβίαση της κυριαρχίας των δύο αραβικών χωρών και απειλή για την ασφάλειά τους και τη σταθερότητα της περιοχής, στην υπηρεσία της επεκτατικής ατζέντας της κατοχής και της συγκάλυψης των φρικτών εγκλημάτων της εναντίον του παλαιστινιακού λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Χαμάς. «Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν φέρει την ευθύνη για τις συνέπειες αυτής της βάναυσης επίθεσης τόσο κατά του Ιράκ όσο και κατά της Συρίας, ρίχνει λάδι στη φωτιά, και επιβεβαιώνουμε ότι η περιοχή δεν θα γνωρίσει σταθερότητα ή/και ειρήνη παρά μόνο με τον τερματισμό της σιωνιστικής επίθεσης, των εγκλημάτων γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης κατά του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας και τον τερματισμό της σιωνιστικής-ναζιστικής κατοχής».

Ευρώπη

«Όλοι θα πρέπει να προσπαθήσουν να αποφύγουν να γίνει η κατάσταση εκρηκτική», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Η αναφορά του επισήμανε τον πόλεμο στη Γάζα, τη βία κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου, τους βομβαρδισμούς στο Ιράκ και τη Συρία και τις επιθέσεις κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα. «Γι’ αυτό καλούμε όλους να προσπαθήσουν να αποφύγουν την κλιμάκωση».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ είναι σταθεροί σύμμαχοι. Δεν θα σχολιάζαμε τις επιχειρήσεις τους, αλλά υποστηρίζουμε το δικαίωμά τους να απαντούν σε επιθέσεις» (!) ανέφερε σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης. «Καταδικάζουμε εδώ και καιρό την αποσταθεροποιητική δραστηριότητα του Ιράν σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης που παρέχει σε διάφορες μαχητικές ομάδες».

«Οι πληρεξούσιοι του Ιράν παίζουν με τη φωτιά εδώ και μήνες και χρόνια και τώρα τους καίει»(!), δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι στους δημοσιογράφους καθώς έφθανε για μια συνάντηση με τους ομολόγους του της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Αναλυτές

Ο Μάικ Τζόνσον, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι «εξευμενίζει» την Τεχεράνη μετά τα πλήγματα και δήλωσε ότι «για να προωθήσει την ειρήνη, η Αμερική πρέπει να προβάλλει δύναμη».

«Αντί να διεξάγει πόλεμο σε όλη τη Μέση Ανατολή, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να απαιτήσει να τερματιστεί η εθνοκάθαρση και η γενοκτονία της ακροδεξιάς ισραηλινής κυβέρνησης στη Γάζα», δήλωσε ο Εθνικός Εκτελεστικός Διευθυντής του CAIR Νιχάντ Αουάντ.

Οι ΗΠΑ αγνόησαν τις “κλιμακούμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” του Ισραήλ, διατήρησαν τα στρατεύματά τους στη Συρία, το Ιράκ και σε άλλα μέρη “όπου δεν είναι ευπρόσδεκτα” και αρνήθηκαν να επανέλθουν στην ιρανική πυρηνική συμφωνία, σημείωσε ο Νιχάντ.

«Αυτά τα τελευταία χτυπήματα στο Ιράκ και τη Συρία είναι απλώς μια ακόμη απόδειξη της πλήρους αποτυχίας της πολιτικής του προέδρου στη Μέση Ανατολή. Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα πρέπει να αλλάξει πορεία για να προστατεύσει τόσο τους Αμερικανούς στρατιώτες όσο και τον λαό της περιοχής από περισσότερη βία … Η δικαιοσύνη και η ελευθερία για τον παλαιστινιακό λαό -όχι περισσότερες βόμβες- είναι αυτό που μπορεί να οικοδομήσει ένα πιο ειρηνικό μέλλον για την περιοχή”.

Η Τρίτα Πάρσι, εκτελεστική αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Κουίνσυ για Υπεύθυνη Κρατική Στρατηγική, αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των αμερικανικών βομβαρδισμών. «Αυτή είναι τελικά μια μη βέλτιστη στρατηγική… Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον αυτών των πολιτοφυλακών είναι μέσω της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα», δήλωσε η Πάρσι. «Τίποτα στην περιοχή δεν είναι πιθανό να αποκλιμακωθεί αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση στη Γάζα. Δυστυχώς, η προσέγγιση του Μπάιντεν μέχρι στιγμής ήταν να αποφύγει να ασκήσει ουσιαστική πίεση στο Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός”.

Ο Τζοσούα Λάντις, αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Μελετών Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα ότι οι πολιτικοί στην Ουάσινγκτον πιέζουν τον Μπάιντεν για μια ισχυρότερη αντίδραση καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Ο Χέλιερ, στρατιωτικός αναλυτής στη βρετανική δεξαμενή σκέψης (Royal United Services Institute ) του Ινστιτούτου Ηνωμένων Βασιλικών Υπηρεσιών δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα ότι « ο Μπάιντεν πρέπει να απαντήσει, αλλά ταυτόχρονα έχει καταστήσει πολύ σαφές ότι δεν θέλει να κλιμακώσει και αυτό σημαίνει δύο πράγματα: μπορεί να χτυπήσει τους Σύρους, αυτό είναι εύκολο και κανείς δεν ενδιαφέρεται για τη συριακή κυβέρνηση, αλλά οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται για την ιρακινή κυβέρνηση». «Η Αμερική δεν θέλει να εκδιωχθεί από το Ιράκ, ιδιαίτερα όχι πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου. Έτσι, θέλει να είναι ισχυρή, αλλά δεν θέλει να σκοτώσει πάρα πολλούς Ιρακινούς» και τόνισε ότι «αν οι ΗΠΑ θέλουν να αποκλιμακώσουν και να μην πάνε σε πόλεμο με το Ιράν, το κλειδί για αυτό είναι η Γάζα.» Πρόσθεσε δε ότι «Η Ουάσινγκτον απέτυχε να εφαρμόσει οποιαδήποτε πραγματική επιρροή προκειμένου να επιφέρει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η οποία κατά την εκτίμησή του θα μείωνε πραγματικά τις εντάσεις στην περιοχή και θα αφαιρούσε τα καύσιμα για αυτό το είδος της κλιμάκωσης που λαμβάνει χώρα, η οποία είναι πιθανό να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες και πέραν αυτών”.

Εμείς οι λαοί και ιδιαίτερα οι λαοί της Ευρώπης και τα όποια σχήματα αντίστασης στην Ευρώπη και την Ελλάδα, τι αλήθεια κάνουμε; Αφήνουμε αδιαμαρτύρητα την ανεκδιήγητη ελληνική κυβέρνηση, να παραδίδει το στρατηγείο της αεροπορικής βάσης της Λάρισας ως Διοίκηση του εγχειρήματος της ΕΕ, ΑΣΠΙΔΕΣ; Και αυτό για την προστασία της διέλευσης φιλοϊσραηλινού ενδιαφέροντος πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα; Γιατί οι Χούτι ανατρέπουν για τις αδηφάγες ναυτιλιακές εταιρείες και τις εταιρείες logistics το μάξιμουμ κέρδος τους και το αέναο (νομίζουν) γαϊτανάκι τους των «Business as Usual»;

Υστερόγραφο

Είχε ήδη ολοκληρωθεί η συγγραφή του άρθρου όταν ανακοινώθηκε στον ελληνικό και διεθνή τύπο ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξαπέλυσαν νέες αεροπορικές επιδρομές, πλήττοντας θέσεις και εγκαταστάσεις των Χούθι της Υεμένης ως αντίποινα.
Οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες επιδρομές εναντίον στόχων των Χούθι τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν τις επιθέσεις της ομάδας.
Ο Γιαχία Σαρέα, στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, με δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είπε ότι « η επέμβαση της ομάδας μας στην Ερυθρά Θάλασσα θα συνεχιστεί.» Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο στόχαστρο μπήκαν υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων και πυρομαχικών, πυραυλικά συστήματα, εκτοξευτήρες, ραντάρ και άλλες εγκαταστάσεις.

Πρόσθεσε δε ότι «Αυτές οι επιθέσεις δεν θα μας αποτρέψουν από την ηθική, θρησκευτική και ανθρωπιστική στάση μας για την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας».

Την ίδια ώρα ανοίγει ο δρόμος για γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή καθώς ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέϊκ Σάλλιβαν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών στο εσωτερικό του Ιράν.

Πηγές : Διαδικτυακές εκδόσεις Αl Jazeera, ελληνικός τύπος.

Πηγή: kommon.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου