«Πρωταπριλιάτικη» αύξηση μισθών, ένα ευρώ την ημέρα

Με ψέμα θα μοιάζει η αύξηση του κατώτατου μισθού

Ο νέος κατώτατος μισθός κινείται λίγο πάνω από τον κατώτατο μισθό στις αρχές της δεκαετίας του 2010.

Του Δημήτρη Κωστάκου

Με ψέμα θα μοιάζει η αύξηση του κατώτατου μισθού που προωθεί η κυβέρνηση από την Πρωταπριλιά.

Όπως εκτιμάται, η οριστική κυβερνητική απόφαση θα προβλέπει αύξηση της τάξης των 50 ευρώ (μεικτά), ώστε οι κατώτατες αποδοχές να φθάσουν στα 830 ευρώ, περίπου,  αντί των 780 ευρώ σήμερα.

Έτσι, για εργαζόμενους χωρίς προϋπηρεσία, ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 830 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 706 ευρώ καθαρά.

Η μηνιαία διαφορά, σε σχέση με σήμερα, θα έχει ως αφετηρία τα 39 ευρώ και θα φθάνει το… ιλιγγιώδες ποσό των 42 ευρώ ανάλογα με την προϋπηρεσία κάθε εργαζόμενου.

Τo  επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν μόλις 140.000 άνεργοι, από τους συνολικά ένα εκατομμύριο, θα αυξηθεί στα 509 ευρώ από 479 ευρώ που είναι σήμερα, καθώς το ύψος του είναι συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων από την πλευρά τους, εκφράζουν την πεποίθηση ότι η επικείμενη αύξηση των κατώτατων αποδοχών είναι αναντίστοιχη των αναγκών των εργαζομένων και προετοιμάζουν γενική απεργία για τις 17 Απριλίου.

Την ημέρα της κινητοποίησης, η ΓΣΕΕ καλεί στις 11 το πρωί σε συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος και το ΠΑΜΕ μισή ώρα νωρίτερα στο Σύνταγμα.

Ένα ευρώ την ημέρα!

Τόσο η Συνομοσπονδία Εργατών όσο και το ΠΑΜΕ διεκδικούν την αύξηση των κατώτατων αποδοχών τουλάχιστον στα 900 ευρώ, με παράλληλη αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Και αυτό ακριβώς είναι το διακύβευμα για τα συνδικάτα.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, οι περικοπές που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι από το 2010 σε συνδυασμό με την παρούσα αρνητική οικονομική συγκυρία, οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η αύξηση του 1 ευρώ και τριών λεπτών (καθαρά) ημερησίως που προωθεί η κυβέρνηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να στηρίξει το εισόδημα.

Αναλύοντας τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, οι συνδικαλιστές υπογραμμίζουν ότι ο νέος κατώτατος μισθός κινείται λίγο πάνω από τον κατώτατο μισθό στις αρχές της δεκαετίας του 2010, τότε που από κοινού οι σημερινοί κυβερνώντες, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, τον μείωσαν, «πάγωσαν» τις τριετίες, την υποχρεωτικότητα των συμβάσεων, την αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης και μια σειρά αντεργατικών παρεμβάσεων που παραμένουν ως σήμερα,

Ο μέσος πραγματικός μεικτός μισθός όλων των εργαζομένων είναι 1.038 ευρώ, όταν το 2010  ήταν 1.417 ευρώ. 

Πρόκειται για μείωση της τάξεως του  26,77%.

Επίσης, το 31% των εργαζομένων αμείβεται με ονομαστικό μισθό έως 800€.

Το 50% των προσλήψεων του 2023, αφορούσαν ευέλικτες μορφές απασχόλησης, με μειωμένες αποδοχές.

Παράλληλα, το 2023 περισσότεροι από 122.000 εργαζόμενοι είχαν και δεύτερη απασχόληση, όταν το 2013 δεν ξεπερνούσαν τις 36.235.

Δηλαδή, αυξημένοι κατά 338%!

Σε μια περίοδο, μάλιστα, κατά την οποία -σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat- ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στην Ελλάδα, είναι  υπερδιπλάσιος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και ο δεύτερος υψηλότερος μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε..

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι

  • Το ελαιόλαδο στο σούπερ μάρκετ από τον Ιούνιο του 2021 έως σήμερα έχει αυξηθεί κατά 135,5%.
  • Οι δαπάνες για διατροφή αυξήθηκαν κατά 30,5% σε σχέση με το 2020 και κατά 37% συγκριτικά με το 2011.
  • Η αύξηση στα νωπά λαχανικά είναι 52%, στα κρέατα 30,7% και στο ψωμί 33,4%.

Πληθωρισμός κερδών

Την ίδια ώρα, στον κλάδο των Τροφίμων-Ποτών-Γάλακτος, τον μεγαλύτερο εργοδότη στη βιομηχανία όπου απασχολούνται άμεσα  150.000 εργαζόμενοι δεν υπάρχει κλαδική σύμβαση, οι μισθοί είναι παγωμένοι εδώ και 12 χρόνια ενώ από τις επιχειρησιακές συμβάσεις δεν καλύπτεται ούτε το 10% των εργαζομένων.

Όλα αυτά συμβαίνουν όταν η  βιομηχανία τροφίμων- γάλατος – ποτών βρίσκεται ανάμεσα στους πρώτους κλάδους της μεταποίησης ως προς τα κύρια οικονομικά μεγέθη, με την αξία παραγωγής να αγγίζει τα 10,07 δις ευρώ, ενώ καταλαμβάνει την πρώτη θέση αναφορικά με τον κύκλο εργασιών στα 15,5 δισ. ευρώ. 

Τα κέρδη των επιχειρήσεων κατέγραψαν ρεκόρ 2,57 δισ. ευρώ το 2022 από 1,94 δισ. ευρώ το 2021.

Στον φαρμακευτικό κλάδο, οι συνολικές πωλήσεις φαρμάκου την περίοδο 2009-2020, κατά την οποία οι εργαζόμενοι παραμένουν χωρίς  σύμβαση, έφθασαν τα 77 δισ. ευρώ.

Ο τζίρος της φαρμακευτικής αγοράς στην Ελλάδα αυξάνεται ραγδαία, το ίδιο και οι εξαγωγές, φτάνοντας τα 2,6 δισ. ευρώ (4,7% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών).

Η παραγωγή φαρμάκου την πενταετία 2017-2022 παρουσίασε αύξηση 100%, από 953 εκ. ευρώ στα 1,876 δισ..

Για τα έτη 2024-2025, οι επενδύσεις στο φάρμακο θα φτάσουν στο 1,5 δισ., οι μονάδες παραγωγής από 72 στις 104 και τα ερευνητικά κέντρα από 27 στα 41.

Το συνολικό μέγεθος της αγοράς φαρμακαποθηκών έφτασε στα 3,4 δισ. το 2020 (αύξηση 4,3% από το 2019) και το 2021 αυξήθηκε επιπλέον 3%.  

Το «μερίδιο» των περίπου 29.000 εργαζομένων του κλάδου από αυτή την «πίτα», είναι η επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, των όρων και των συνθηκών εργασίας, η εντατικοποίηση της δουλειάς, η εργολαβική εργασία, η ανασφάλεια, οι απολύσεις, η απώλεια εργασιακών δικαιωμάτων, οι μισθοί και τα ημερομίσθια που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Οι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι αμείβονται στην πλειοψηφία τους με το κατώτατο μισθό, δηλαδή με 780 ευρώ μεικτά, όταν οι μεγάλοι παίκτες του κλάδου μετρούν κέρδη εκατομμυρίων. 

Οι μεγάλες αλυσίδες super markets το 2023 ξεπέρασαν τα 15 δισ. σε τζίρο! 

Τα πολυκαταστήματα  ΑΤΤΙΚΑ είχαν 8,4 εκατ. κέρδη το 9μηνο του 2023.  

Ο Mr JUMBO που ζήτησε λιγότερες αργίες και περισσότερη δουλειά για τους εργαζόμενους, ξεπέρασε το 1 δισ. πωλήσεις. 

Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, στον οποίο απασχολούνται σχεδόν 100.000 εργαζόμενοι, χαρακτηριστικό στοιχείο  είναι η έλλειψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, κλαδικής ή/ και επιχειρησιακών.

Συλλογική σύμβαση έχουν μόνο οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ και στην victus δηλαδή μόλις το 15%., με συνέπεια  την συμπίεση του μέσου μισθού. 

Την ίδια ώρα οι εργοδότες του κλάδου όπως Unisystems, Intracom telecom, intrasoft, OΤΕ, Vodafone, Nova, εισπράττουν  δισεκατομμύρια ευρώ από τα δημόσια έργα και τις επιδοτήσεις για την ανάπτυξη των δικτύων και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. 

Τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ την τελευταία τριετία και άλλα τόσα έως το τέλος το 2025, ανάλογα με την απορρόφηση των κοινοτικών πακέτων.

Στον κλάδο του τουρισμού επισιτισμού, την τελευταία δεκαετία οι τουριστικές αφίξεις στην Ελλάδα σημειώνουν αύξηση τουλάχιστον 100%, ενώ οι τιμές των δωματίων αυξάνονται συνεχώς όπως αντίστοιχα και τα έσοδα που πλέον υπερβαίνουν τα 20 δισ. ευρώ.

Οι μισθοί των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, υπολείπονται των αντίστοιχων αποδοχών του 2011! 

Ταυτόχρονα, έχει γίνει καθεστώς η εκ περιτροπής απασχόληση , η δουλειά μέσω εργολάβων, και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου