Σύμφωνα με τις μετρήσεις του τελευταίου «Ευρωβαρόμετρου» οι 6 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, ενώ 2 στους 3 πολίτες έχουν τη άποψη ότι η γενική κατάσταση κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Ακόμα το 74% των Ελλήνων απάντησε ότι έχει πέσει το βιοτικό επίπεδό τους τα τελευταία πέντε χρόνια. Ενάμιση μήνα πριν από τις ευρωεκλογές τα μηνύματα που στέλνονται από τους Έλληνες πολίτες προς την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι μηνύματα δυσαρέσκειας και απογοητεύσεις για την πολιτική που ακολουθούν.
Πιο συγκεκριμένα, το 60% των Ελλήνων και το 42% των Ευρωπαίων πολιτών συνολικά δηλώνουν «όχι πολύ» ή «καθόλου» ικανοποιημένοι σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στη χώρα τους. Η Ελλάδα και η Κροατία έχουν τις πρώτες θέσεις στη δυσαρέσκεια στον συγκεκριμένο ερώτημα. Ακόμα το 66% των Ελλήνων και το 60% των Ευρωπαίων συνολικά έχουν την άποψη ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση στη χώρα τους. Πάνω από τους Έλληνες είναι μόνο οι Γάλλοι (76%) και οι Κύπριοι (67%) σε αυτό το ερώτημα.
Ακόμα το 68% των Ελλήνων και το 37% πανευρωπαϊκά έχουν τη γνώμη πως η φωνή τους δεν μετράει εντός της χώρα τους. Το 48% των Ελλήνων και το 32% των Ευρωπαίων πολιτών πιστεύουν πως το βιοτικό επίπεδο τους θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Επιπλέον, το 59% των Ελλήνων πολιτών και το 29% πανευρωπαϊκά θεωρούν πως η φωνή της χώρας τους δεν μετράει στην Ε.Ε.
Πηγή: www.tanea.gr
Τα ευρωπαϊκά ζητούμενα και η κατάσταση στην Ελλάδα
Στην πορεία προς τις ευρωεκλογές ο Ευρωπαίοι πολίτες θα ήθελαν να μπουν στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης το ζήτημα της καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (33% πανευρωπαϊκά έναντι 55% στην Ελλάδα), το ζήτημα της δημόσιας υγείας (32% πανευρωπαϊκά έναντι 56% στην Ελλάδα), το ζήτημα της υποστήριξης της οικονομίας και της δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (31% πανευρωπαϊκά έναντι 55% στην Ελλάδα) καθώς και το ζήτημα της άμυνας και της ασφάλειας της Ε.Ε. (31% πανευρωπαϊκά έναντι 22% στην Ελλάδα). Ακόμα για τους Έλληνες πολίτες πρέπει να δοθεί χώρος και στα αγροτικά ζητήματα (35% στην Ελλάδα έναντι 23% πανευρωπαϊκά). Όπως βλέπουμε οι Έλληνες θέλουν τα κοινωνικά θέματα να αποκτήσουν μεγαλύτερη ορατότητα και ουσία μέσα στην προεκλογική συζήτηση λόγω της χειροτέρευσης του βιοτικού επιπέδου και της υποβάθμισης της υγείας και της παιδείας στην Ελλάδα.
Αυτό μπορούμε να το διακρίνουμε και μέσα από διάφορα αποτελέσματα της έρευνας όπου οι Έλληνες πολίτες δηλώνουν ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ακρίβεια, με τη δυσκολία να πληρώσουν τους λογαριασμούς και την πτώση του βιοτικού επιπέδου τους. Ποιο συγκεκριμένα, το 74% των Ελλήνων απάντησε ότι το βιοτικό επίπεδο τους έχει πέσει κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. Ακόμα των 28% των πολιτών της χώρας μας δήλωσε ότι αντιμετωπίζει δυσκολία για να πληρώσει τους λογαριασμούς στο τέλος του μήνα ενώ το 51% των πολιτών απάντησε ότι δυσκολεύεται κατά καιρούς. Επίσης το 52% των Ελλήνων πιστεύει ότι σε έναν χρόνο από σήμερα η κατάσταση της οικονομίας θα είναι χειρότερη.
Το ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές και την Ε.Ε.
Στα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται ότι οι Έλληνες ενδιαφέρονται λιγότερο για τις ευρωεκλογές συγκριτικά με τους Ευρωπαίους, σε ποσοστό 56% έναντι 60%. Επίσης οι Έλληνες έχουν λιγότερο θετική εικόνα για την Ε.Ε. σε ποσοστό 39% έναντι των Ευρωπαίων πολιτών σε ποσοστό 47%. Ακόμα οι Έλληνες είναι λιγότερο αισιόδοξοι για το μέλλον της Ε.Ε. σε ποσοστό 53% έναντι των Ευρωπαίων σε ποσοστό 61%.
Πηγή: edromos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου