Ελληνοτουρκικά: Ο επικίνδυνα «πρόθυμος» Μητσοτάκης και ο φιλόδοξος Δένδιας


Του Πάρη Καρβουνόπουλου

Από τη Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει «πρόθυμος να εργαστεί» και να συζητήσει «την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο». Θα την συζητήσει με την Τουρκία κι όποιος θεωρεί πως είναι η κατάλληλη συγκυρία, όπως θέλει να μας πείσει η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της, θα είναι μάλλον αφελής. Είναι η πιο…καλοπροαίρετη «κατηγορία».

Την ίδια ώρα ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας κάνει επισκέψεις σε νησιά του Αιγαίου, για τα οποία ως αξιωματική αντιπολίτευση ειρωνευόταν όταν ΥΕΘΑ άλλων κυβερνήσεων πήγαιναν σε αυτά. Ο κ.Δένδιας κάνει δηλώσεις για τα αυτονόητα , δηλαδή για την κυριαρχία, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την απαραίτητη ετοιμότητα και ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Θα ήταν πραγματικά ένα ιδανικό δίδυμο οι κύριοι Μητσοτάκης-Δένδιας, αν υποθέσουμε ότι μιλούσαν με βάση ένα σχέδιο και μια συνεννόηση. Ο πρωθυπουργός να εμφανίζεται πιο «διπλωματικός» και ο ΥΕΘΑ να εκπέμπει το απαραίτητο μήνυμα αποτροπής έναντι της Τουρκίας. Θα ήταν ιδανικό…Αλλά δεν είναι…

Οι σχέσεις Μητσοτάκη- Δένδια είναι σε πολύ κακές και μάλλον μιλάνε μόνο όταν είναι απαραίτητο. Ο Μητσοτάκης κάνει …καψόνια στον ΥΕΘΑ, αποκλείοντας τον από την λίστα «δικαιούχων υπουργών» για πτήσεις με vip αεροσκάφη. Ο ΥΕΘΑ φέρεται να έχει βάλει το χεράκι του για την ερώτηση που κατέθεσαν 11 βουλευτές της ΝΔ για τα κόκκινα δάνεια, ένα από τα πολλά θέματα όπου ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του τα έχουν πάει χάλια. Επιεικώς..

Δεν θέλουμε να σας ανησυχήσουμε αλλά οι χειρισμοί Μητσοτάκης-Δένδια στα ελληνοτουρκικά, δεν γίνονται με πρωταρχική σκέψη πως θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την Τουρκία!

Ο Μητσοτάκης είναι μάλλον ειλικρινής όταν δηλώνει «πρόθυμος» να αρχίζει να κουβεντιάζει με την Τουρκία που ειδικά μετά από τη διακήρυξη των Αθηνών, έχει περάσει σε άλλο επίπεδο συμπεριφοράς. Δεν προκαλεί απλά στο Αιγαίο. Συμπεριφέρεται σαν να το ελέγχει. Για το Κυπριακό ούτε λόγος να γίνεται. Το πρόβλημα με τον κ. Μητσοτάκη είναι ακριβώς ότι είναι πολύ…πρόθυμος! Έναντι των Αμερικανών, των Ευρωπαίων, όλων όσων μας λένε «βρείτε τα με τους Τούρκους»! Και αυτό τον κάνει πολύ πρόθυμο να συζητήσει με την Τουρκία! Κι αυτό με την σειρά του τον κάνει επικίνδυνο!

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση καλό θα ήταν να κάνουν ένα διάλειμμα στους τσακωμούς τους και να ζητήσουν σαφείς εξηγήσεις από τον κ. Μητσοτάκη για το τι έχει συζητήσει και τι ετοιμάζεται να συμφωνήσει.

Ο κ. Δένδιας από την άλλη πλευρά, προκαλεί την υποψία , ότι η διαφορετική του τοποθέτηση στα ελληνοτουρκικά οφείλεται και στις βλέψεις που έχει για να διαδεχτεί τον κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ. Επιπλέον η λεκτική έστω διαφοροποίηση του τον κάνει πιο συμπαθή στην κοινή γνώμη που στην συντριπτική της πλειοψηφία έχει καταλάβει εδώ και καιρό πως κάτι πολύ δυσάρεστο μας ετοιμάζουν στο Αιγαίο. Μπορεί κανείς να μη διαδηλώνει όπως γινόταν με τις Πρέσπες -γιατί άραγε;- αλλά ο κόσμος δεν υιοθετεί τις καθησυχαστικές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη και των υπουργών του για τα ελληνοτουρκικά.

Αδικούμε τον κ. Δένδια; Μα είναι εκείνος που ως ΥΠΕΞ υπέγραψε την συμφωνία με την Αίγυπτο και όλοι πια γνωρίζουμε ότι αυτή η συμφωνία δεν έκανε την Ελλάδα μεγαλύτερη, όπως είχε δηλώσει ο κ. Δένδιας.

Επιπλέον ο κ. Δένδιας ως ΥΕΘΑ δεν έδειξε να έχει καταλάβει πως ο χρόνος τρέχει ενάντια στην Ελλάδα. Αντί να σπεύσει να διαχειριστεί με άμεσες λύσεις τα όποια κενά έχουμε στην άμυνα μας, κάνει σχέδια για …το 2030, υπόσχεται στον Στόλο πολεμικά πλοία που θα είναι διαθέσιμα από το 2035 και μετά και προσπαθεί να μας καθησυχάσει με «κέντρα καινοτομίας» τα οποία αν υπάρξει σοβαρότητα θα αρχίσουν να έχουν αποτελέσματα επίσης μετά από χρόνια.

Συνεπώς μάλλον ο κ. Δένδιας «ανεβάζει στροφές» στα ελληνοτουρκικά όχι επειδή είναι αποφασισμένος για όλα, αλλά επειδή πιστεύει ότι έτσι κερδίζει πολιτικούς πόντους στο πολιτικό-εσωκομματικό παιχνίδι. Ελπίζει ταυτόχρονα πως το «κακό δεν θα προκύψει στη βάρδια του».

Ακόμη κι έτσι πάντως είναι καλό, θετικό και απαραίτητο να επισκέπτεται όποτε μπορεί τις ακριτικές μονάδες, να παρακολουθεί ασκήσεις για «να μπει στο νόημα» και να πηγαίνει σε νησιά όπως η Κίναρος , το νησί με τη μία και μοναδική κάτοικο.

Πηγή: militaire.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου