Η συμφωνία για ΑΟΖ ψήθηκε, μένει το σερβίρισμα


Τι σημαίνει η ετοιμότητα της Αθήνας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών

Του Δημήτρη Μηλάκα

Το «σύνθημα» για την καλλιέργεια κλίματος που θα καταστήσει αποδεκτές τις παραχωρήσεις και τους συμβιβασμούς που απαιτούνται για μια συνολική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών δόθηκε από τον πρωθυπουργό στην ομιλία του στη ΓΣ του ΟΗΕ. Είχε προηγηθεί- στο ίδιο επικοινωνιακό πλαίσιο-  και η δήλωση του υπουργού εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη περί της εντολής που δόθηκε στους ΥΠΕΞ των δύο χωρών να προχωρήσουν τη συζήτηση γύρω από αυτήν την μείζονα εκκρεμότητα.

Οι εν λόγω τοποθετήσεις/ δηλώσεις πέραν του επικοινωνιακού τους χαρακτήρα με στόχο την καλλιέργεια της κοινής γνώμης και της προσμέτρησης τυχόν αντιδράσεων υποδηλώνουν ότι στο παρασκήνιο, στις μυστικές συνομιλίες που εξελίσσονται υπό την εποπτεία της εξωκοινοβουλευτικής υφυπουργού εξωτερικών (Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου) και έμπιστης του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχουν ήδη υπάρξει σημαντικά και κρίσιμα βήματα προκειμένου τα συμφωνηθέντα να διατυπωθούν εγγράφως και να σερβιριστούν ως Συμφωνία ή συνυποσχετικό για την παραπομπή του συνόλου των διαφορών σε κάποιο διαιτητικό δικαστήριο. Ήδη τους τελευταίους μήνες έχουμε δείγματα παρασκηνιακών συμφωνιών οι οποίες ισχύουν στην πράξη:

Οι ορατές παραχωρήσεις

  • Ικανοποιήθηκε σε απόλυτο βαθμό το τουρκικό αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών που βρίσκονται κοντά στα μικρασιατικά παράλια. Πέρα από τα ρωσικά αντιαεροπορικά που απομακρύνθηκαν (προς Ουκρανία) αποσύρθηκαν και ρωσικά άρματα κρίσιμης σημασίας για την αντιμετώπιση τυχόν αποβατικών προσπαθειών . Μάλιστα  παρά τις  κυβερνητικές διαβεβαιώσεις πως αυτά τα ρωσικά άρματα θα αντικατασταθούν από 100 νεότερης τεχνολογίας Γερμανικά κανένα απ αυτά δεν έφτασε σε κάποιο ελληνικό νησί. Τα 20 μεταφέρθηκαν στον Έβρο και τα υπόλοιπα 80 πήγαν κατ ευθείαν στην Ουκρανία και τον Ζελένσκι…
  • Συναφές με το προηγούμενο είναι και το κλείσιμο Κέντρων Κατάταξης και Εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων σε Ρόδο και Κω
Η σημαντικότερη ωστόσο παρασκηνιακή συμφωνία που φαίνεται πως ωριμάζει και δοκιμάζεται στην πράξη δημιουργώντας defacto αποτελέσματα έχει να κάνει με την απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στον αέρα και τη θάλασσα.

Για την ακρίβεια, η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί στην πράξη όριο Εθνικού Εναέριου Χώρου τα 6 και όχι τα 10 μίλια, γι αυτό και έχουν σταματήσει οι παραβιάσεις και οι αερομαχίες που ήταν συνηθισμένο καθημερινό φαινόμενο τα προηγούμενα χρόνια. Για το πούμε απλούστερα, τα ελληνικά αεροσκάφη δεν πετούν πέραν των 6 μιλίων, ούτε τα τουρκικά μπαίνουν στο χώρο μεταξύ των 6 και 10 μιλίων, γεγονός που δημιουργεί μια ακόμη γκρίζα περιοχή  αυτήν τη φορά στον αέρα- καθώς η ελληνική πολεμική αεροπορία δεν πετά σε τμήμα (από τα 6 μέχρι τα 10 μίλια) του ελληνικού εναέριου χώρου.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η ελαχιστοποίηση της δραστηριότητας της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας αποδίδεται από την κυβέρνηση στο «καλό κλίμα» και τη «διαδικασία της προσέγγισης» . Οι κυβερνώντες και οι μιντιακοί στυλοβάτες της κρύβουν την προφανή εγκατάλειψη τμήματος του ελληνικού εναέριου χώρου…

Ο (τουρκικός) στόλος

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση κρύβει (ή προσπαθεί να κρύψει) ότι η Τουρκία παρά το «καλό κλίμα» (ίσως και εξ αιτίας αυτού καθώς το καλό κλίμα προκύπτει από κρυφές προς το παρόν συμφωνίες) συνεχίζει να εγγράφει υποθήκες στη θάλασσα με κατακόρυφη αύξηση της παραβίασης των ελληνικών χωρικών υδάτων (στα 6 μίλια) σε πρωτόγνωρο μέχρι σήμερα βαθμό. Τα στοιχεία είναι πράγματι σοκαριστικά και οι αριθμοί που ακολουθούν είναι τουλάχιστον διπλάσιοι σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ (που έχει στα χέρια του το «Π») :
  • από τον Γενάρη μέχρι και τον Αύγουστο είχαμε συνολικά 1652 παραβιάσεις των 6 μιλίων στα ελληνικά χωρικά ύδατα
  • οι 889 από αυτές τις παραβιάσεις  έγιναν από πολεμικά πλοία ή ακταιωρούς του λιμενικού και οι υπόλοιπες από αλιευτικά που ψαρεύουν ανενόχλητα μέσα στα 6 ναυτικά μίλια των ελληνικών χωρικών υδάτων
  • 197 ακόμη παραβιάσεις είχαμε αυτό το διάστημα στα χωρικά ύδατα των Ιμίων που οι φωστήρες της ελληνικής διπλωματίας τοποθέτησαν σε «ειδικό καθεστώς» αποδεχόμενοι και μα αυτόν τον τρόπο  την τουρκική επιχειρηματολογία περί εκατοντάδων νησίδων αδιευκρίνιστης κυριαρχίας.
Το πλαίσιο

Από τη συνολική ναυτική δραστηριότητα των τουρκικών πολεμικών πλοίων και κυρίως από τη σιωπή της ελληνικής κυβέρνησης προκύπτουν τρία συμπεράσματα, τα οποία όπως θα εξηγήσουμε πιο κάτω περιγράφουν και το πλαίσιο της όποιας  ελληνοτουρκικής Συμφωνίας έχει στα σκαριά η κυβέρνηση:
  1. Η κυβέρνηση έχει δώσει διαβεβαιώσεις/ δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας στα 12 μίλια όπως έχει δικαίωμα από το Διεθνές Δίκαιο
  2. Έχει αποδεχτεί  (σιωπηρά αφού δεν υπάρχει ούτε μια διαμαρτυρία για τις εισόδους τουρκικών πολεμικών πλοίων ακόμη και εντός των 6 μιλίων ελληνικών χωρικών υδάτων) το τουρκικό αίτημα ότι τα νησιά απλώς επικάθονται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα
  3. Έχει αποδεχτεί την επιχειρηματολογία των γκρίζων ζωνών καθώς οι περισσότερες τουρκικές παραβιάσεις ελληνικών χωρικών  γίνονται σε νησίδες βραχονησίδες και νησιά  (εκατοντάδες) που η Άγκυρα θεωρεί (από την εποχή των Ιμίων) αδιευκρίνιστης κυριαρχίας. Και ακριβώς με τις παραβιάσεις που κάνει στα χωρικά ύδατα αυτών των νησιών δημιουργεί defacto κατάσταση που γίνεται αποδεκτή δια της σιωπής της ελληνικής κυβέρνησης
Η προθυμία που εκδήλωσε ο πρωθυπουργός για συζητήσεις με την Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών κρύβει και μια ανομολόγητη προς το παρόν παραδοχή. Για να υπάρξει οποιαδήποτε οριοθέτηση  οι προϋποθέσεις είναι προφανείς:

Πριν την ΑΟΖ
  • Με 12 ή 6 μίλια  ελληνικών χωρικών υδάτων θα γίνει ο υπολογισμός;
  • Με ελληνική ή τουρκική κυριαρχία θα γίνει η οριοθέτηση στα Ίμια και τα εκατοντάδες άλλα νησιά και νησίδες που η Τουρκία διεκδικεί;
  • Τα νησιά έχουν δικαιώματα πέραν των χωρικών τους υδάτων ή απλώς επικάθονται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα;
ΥΓ 1. όπως πληροφορείται το «Π» ο υπουργός Εξωτερικών Γ.Γεραπετρίτης (ο οποίος έτσι κι αλλιώς  είναι στην απέξω των «κρυφών» συνομιλιών έχοντας κατά νου αυτό που έρχεται έχει ζητήσει να μετακινηθεί από το «καυτό» όπως εξελίσσεται υπουργείο

ΥΓ. βλέποντας τη δημοσκοπική τουλάχιστον κατάρρευση της  ΝΔ αλλά και τους πρώην πρωθυπουργούς Καραμανλή και Σαμαρά να δηλώνουν την παρουσία τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πως το εγχείρημα  παραείναι δύσκολο αν θέλει να διασφαλίσει το πολιτικό του μέλλον ή , τουλάχιστον, την υστεροφημία του…



Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου