Στην Ελλάδα, εν έτη 2024, μόλις ο ένας στους δέκα εργαζόμενους λαμβάνει μισθό άνω των 1.450 ευρώ
Του Βασίλη Αγγελόπουλου
Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, αρέσκονται στην διαφήμιση της είδησης ότι είναι εφικτός ο στόχος το 2027 ο μέσος μισθός θα έχει ανέλθει στα επίπεδα των 1.500 ευρώ.
Μοιάζει πολύ όμορφο το νούμερο και φυσικά, οι πολίτες είναι λογικό να νιώθουν προσμονή μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Οι πολίτες – εργαζόμενοι όμως, δεν μπορούν να γνωρίζουν ότι οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά: Δεν πρόκειται όλοι να έχουν έναν τέτοιο πραγματικό μισθό το 2027. Ούτε καν οι περισσότεροι. Μάλλον οι πιο λίγοι. Αλλά πράγματι, ο μέσος μισθός ίσως είναι 1.500 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό;
Την απάντηση έδωσε πριν από μερικές μέρες, πολύ εύστοχα, η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος (ΕΕΚΕ), βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους. Στην Ελλάδα, εν έτη 2024, μόλις ο ένας στους δέκα εργαζόμενους λαμβάνει μισθό άνω των 1.450 ευρώ!
Άρα με την όποια αύξηση και αν συντελεστεί την επόμενη διετία, είναι δύσκολο αυτό το ποσοστό να ανατραπεί σημαντικά προς το καλύτερο. Ακόμα χειρότερα, που η ΕΕΚΕ γνωστοποίησε με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, πως σήμερα, το 50% των εργαζομένων λαμβάνει καθαρό μηνιαίο μισθό (χωρίς κρατήσεις και εισφορές) μικρότερο των 800 ευρώ, ενώ οι επτά στους δέκα έχουν αποδοχές έως 950 ευρώ.
Τι σημαίνει αυτό; Με δεδομένο ότι ο σημερινός «μέσος μισθός» είναι 1.252 ευρώ (πάντα μεικτές αποδοχές), η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων, αμείβεται με μισθούς έως και 300 ευρώ χαμηλότερους!
Όταν μάλιστα, υπάρχει και το δεδομένο της περιορισμένης, έως ανύπαρκτης αξιοποίησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μοιάζει τουλάχιστον ουτοπικό να πιστεύουν οι πολίτες ότι μπορεί να φτάσουν στα 1.500 ευρώ το μηνιάτικό τους. Αν καταφέρουν να πιάσουν τα 1.000 ευρώ, μάλλον πρέπει να νιώθουν ευχαριστημένοι…
Το ζητούμενο όμως είναι ξεκάθαρο και αφορά την επιβίωση των πολιτών, άρα και των νοικοκυριών, που βλέπουν το εισόδημα που κάθε μήνα έχουν στη διάθεσή τους για να καταναλώσουν, να βρίσκεται πολύ πιο κάτω από το μέσο μισθό. Άλλωστε, ο «μέσος μισθός» δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για τα ψώνια στο super market, ούτε για να καλυφθούν οι πρακτικές ανάγκες των παιδιών μιας οικογένειας σε εκπαίδευση, ψυχαγωγία και άθληση, ούτε χρησιμεύει για τις καλοκαιρινές διακοπές. Όλα τα ανωτέρω, πρέπει να προκύψουν από τον «πραγματικό μισθό», που για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών είναι πολύ μικρότερος από το «μέσο». Γι’ αυτό και τα στοιχεία της ΕΕΚΕ δείχνουν ότι φτάνει στο 32,3% το ποσοστό εκείνων που αδυνατούν να καταναλώσουν κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι κάθε δεύτερη μέρα.
Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας, πρέπει να πάψουν να παίζουν με την Στατιστική. Πέντε εργαζόμενοι που λαμβάνουν μισθό 800 ευρώ ο καθένας και ένα μεγαλοστέλεχος που εισπράττει 5.000 ευρώ μηνιαίες αποδοχές, βγάζουν όλοι μαζί «μέσο μισθό» 1.500 ευρώ. Σίγουρα όμως οι πέντε πρώτοι πρέπει να μάθουν να ζουν με τα 800 ευρώ και απλώς να προσμένουν τα 1.500 ευρώ, που μάλλον θα αργήσουν να τα δουν στην τσέπη τους.
Πηγή: naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου