Η κυβέρνηση «έθαψε» τις υπογραφές για τα Τέμπη, το Σύνταγμα και τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία


Εάν η κυβέρνηση Μητσοτάκη σεβόταν το Σύνταγμα οι 1.358.896 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία της Μαρίας Καρυστιανού και αίτημα «την τροποποίηση της ποινικής ευθύνης υπουργών και της βουλευτικής ασυλίας» θα είχε κατατεθεί επισήμως στη Βουλή υπό μορφή σχεδίου νόμου και θα είχε εισαχθεί προς επεξεργασία από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Μόνο που το Μαξίμου δεν σέβεται το Σύνταγμα και μάλιστα ούτε τις αλλαγές που έγιναν επί κυβέρνησης Μητσοτάκη το 2019 και  γι΄αυτό και έχει πετάξει στα σκουπίδια τη συνταγματική πρόβλεψη για τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία και την πρώτη προσπάθεια για άμεση δημοκρατία στην πράξη.

Στην τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος το 2019 θεσμοθετήθηκε με μεγάλη συναίνεση η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία με το άρθρο 73 παρ. 6.

Η παράγραφος 6 του άρθρου 73 προβλέπει ότι: «Με υπογραφή πεντακοσίων χιλιάδων – 500.000 – πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου, μπορούν να κατατίθενται έως δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο προτάσεις νόμων στη Βουλή, οι οποίες με απόφαση του Προέδρου της παραπέμπονται στην οικεία κοινοβουλευτική επιτροπή προς επεξεργασία και εν συνεχεία εισάγονται υποχρεωτικά προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια του Σώματος».

Η διάταξη βάζει περιορισμούς καθώς μέσω της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας δεν μπορούν να κατατεθούν σχέδια νόμου που να αναφέρονται σε θέματα δημοσιονομικά, εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ενώ έχουν περάσει 5,5 χρόνια από την αναθεώρηση του Συντάγματος και την θεσμοθέτηση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας μετά από συγκέντρωση 500.000 υπογραφών από πολίτες που έχουν το δικαίωμα ψήφου, συνεχίζει να διατηρεί ανενεργή την συνταγματική επιταγή καθώς δεν έχει φέρει προς ψήφιση τον απαιτούμενο εκτελεστικό νόμο.

Γιατί είναι απαραίτητος ο εκτελεστικός νόμος

Η ψήφιση εκτελεστικού νόμου για την ουσιαστική ενεργοποίηση του θεσμού της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι άκρως απαραίτητη καθώς θα πρέπει να διευκρινιστούν καίρια ζητήματα όπως για παράδειγμα:

– Πώς θα γίνεται η διαδικασία συγκέντρωσης των υπογραφών

-Ποια θα είναι η διαδικασία πιστοποίησης και ελέγχου των υπογραφών

– Πώς θα οριστεί το όργανο της Πολιτείας που θα πιστοποιεί και θα ελέγχει τις υπογραφές

– Πώς θα εξασφαλίζεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εδώ και 5,5 χρόνια δεν έχει κάνει τίποτα καταδεικνύοντας ότι συμφώνησε και προχώρησε σε αλλαγές του Συντάγματος που προωθούν την άμεση δημοκρατία μόνο στα χαρτιά.

Τι προβλέπεται στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δύο εργαλεία τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι πολίτες προκειμένου να συμμετάσχουν στη χάραξη πολιτικών.

Το πρώτο εργαλείο είναι η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για την υποβολή νομοθετικής πρότασης μέσω της οποίας οι ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να ωθήσουν την ΕΕ να αναλάβει δράση σε ένα συγκεκριμένο θέμα και να ζητήσουν από την Κομισιόν να προτείνει νέα νομοθεσία.

Προκειμένου να εξεταστεί μια νομοθετική πρόταση θα πρέπει να έχουν υπογράψει το σχετικό κείμενο 1.000.000 πολίτες από όλη την ΕΕ.

Το δεύτερο εργαλείο είναι η υποβολή αναφοράς στο Ευρωκοινοβούλιο. Κάθε πολίτης της ΕΕ και όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που διαμένουν ή είναι εγκατεστημένα στην ΕΕ έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη μορφή καταγγελίας ή αιτήματος, για θέματα που εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αν γίνει αποδεκτή η αναφορά, μέσω της αρμόδιας Επιτροπής Αναφορών  μπορεί να διενεργείται ένας διαρκής συνεχής έλεγχος των πραγματικών συνθηκών εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και να μετρά τον βαθμό στον οποίο τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ανταποκρίνονται στις ανησυχίες των πολιτών.

Η Μαρία Καρυστιανού εκ μέρους των συγγενών των θυμάτων στα Τέμπη κατέθεσε την αναφορά με το κείμενο των 1.358.896 υπογραφών, αναφορά η οποία έγινε δεκτή και όχι μόνο συζητήθηκε στο ΕΚ αλλά παραμένει ανοικτή.

Πηγή: neostrategy.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου