Του Δρ. Ευάγγελου Βενέτη *
Οι ΗΠΑ χάνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όσο κι αν το κρύβουν τα δυτικά ΜΜΕ, όσο κι αν προβάλλει ο Τραμπ ως δήθεν “σκληρός,” η ουσία των λόγων και πράξεων μετράει. Το τραμπικό σύνθημα «Ας ξανακάνουμε την Αμερική μεγάλη» σημαίνει ακριβώς το αντίθετο κι αποτελεί έμμεση ομολογία ότι οι ΗΠΑ παρακμάζουν διαρκώς και δεν είναι πλέον η μόνη παγκόσμια υπερδύναμη, όπως δείχνουν τα μέτωπα στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη.
Το σκηνοθετημένο ή μη δημόσιο ξεκατίνιασμα του Τραμπ με τον Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο και η τεχνητή κρίση στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Κίεβο με την διακοπή της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι σαφής απόδειξη της αποτυχημένης πολιτικής των ΗΠΑ στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αναπροσαρμόζουν την στάση τους αποστασιοποιούμενοι από την μέχρι πρότινος πλήρη στήριξη του Κιέβου και τηρώντας πολιτική ίσων αποστάσεων έναντι του Κιέβου και της Μόσχας φιλοδοξούν να αναλάβουν ρόλο διαπραγματευτή. Ποιός; Οι ΗΠΑ οι οποίες προκάλεσαν την σύγκρουση επιδιώκοντας να εντάξουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.
Η εν λόγω κίνηση αποτελεί στροφή 180 μοιρών για την πάλαι ποτέ μοναδική υπερδύναμη και σαφή παραδοχή του Τραμπ ότι οι ΗΠΑ έχασαν τον πόλεμο στα σημεία και με αυτή την κίνηση προσπαθούν να βγουν όσο γίνεται πιο αλώβητοι με μια ισοπαλία μοιράζοντας με τους Ρώσους τον ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας και υποχωρώντας σε θέματα ασφαλείας έναντι του Κρεμλίνου.
Η κυνική για τον ουκρανικό, κι όχι μόνο, λαό, σύγκρουση στον Λευκό Οίκο έχει πέντε κύριες προεκτάσεις: α) να σηματοδοτήσει επικοινωνιακά την αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον έναντι του Κιέβου, β) να δικαιολογήσει το ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας, γ) να ετοιμάσει την «ηρωική» έξοδο της «στημένης λεμονόκουπας» που λέγεται Ζελένσκι από την πολιτική ζωή της Ουκρανίας, δ) να προετοιμάσει τους Ευρωπαίους για τον ρόλο του τοποτηρητή του ενδιάμεσου χώρου στο νέο ψυχροπολεμικό τοπίο που ετοιμάζουν, και ε) να προελκύσουν στρατηγικά οι ΗΠΑ την Ρωσία ως επιτήδειο ουδέτερο στο Μεγάλο Παιχνίδι έναντι της Κίνας.
Ο κόσμος έχει πλέον εισέλθει σε έναν πολυπολικό σύστημα με την Κίνα και την Ρωσία να διεκδικούν την δική τους «θέση στον ήλιο» στον έλεγχο της παγκόσμιας γεωπολιτικής πίτας. Συνέπεια αυτής της διαρκώς αναδυόμενης πολυπολικότητας, όπως μαρτυρούν οι εξελίξεις στις ευρω-αμερικανικές σχέσεις και ο ρόλος του ΝΑΤΟ, είναι η αντανάκλαση της εδώ και καιρό ανεπάρκειας των ΗΠΑ να διαδραματίσουν τον ρόλο της μετασοβιετικής μόνης παγκόσμιας υπερδύναμης της Νέας Τάξης Πραγμάτων των τριών τελευταίων δεκαετιών.
Η μεταπολεμική, και δη μετασοβιετική, περίοδος ηγεμονικής αδράνειας κι επανάπαυσης των ΗΠΑ στην Ευρώπη έχει παρέλθει. Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός με την Ρωσία και την Κίνα αναγκάζει τις ΗΠΑ να αυξήσουν τους ανθρώπινους κι υλικούς τους πόρους οι οποίοι όμως δεν αρκούν για να διατηρήσουν την κηδεμονία τους επί της Ευρώπης. Χρησιμοποιώντας την Ρωσία ως φόβητρο, ο Τραμπ προσπαθεί να πουλήσει «δωρεάν ηγεμονία και προστασία» στους Ευρωπαίους επιδιώκοντας να τους βγάλει από την μεταπολεμική ραστώνη ασφαλείας την οποία τους είχαν επιβάλει οι Αμερικανοί, όταν η Κίνα ήταν ακόμη «εν υπνώσει».
Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι χωρίς οικονομική στήριξη οι ΗΠΑ δεν μπορούν να διατηρήσουν μεσοπρόθεσμα τον έλεγχό τους επί της Ευρώπης. Όλα δείχνουν ότι πλησιάζει η ώρα του γεωπολιτικού απογαλακτισμού των Ευρωπαίων από την αμερικανική ηγεμονία. Μεσοπρόθεσμα πάντως οι Αμερικανοί θα βασισθούν στην Ευρώπη και σε πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι σε διάφορες κρίσεις, όπως στο Παλαιστινιακό Ζήτημα.
Σε αυτό το πλαίσιο καλείται κι η Ελλάδα με την Κύπρο από τις εξελίξεις να πάψουν να παρακολουθούν παθητικά τις εξελίξεις και να αναλάβουν εποικοδομητικές πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή. Βασικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η ουσιαστική κι επιτακτική δραστηριοποίηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ως αξιόπιστου ενδιάμεσου μεταξύ της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
* Δρ. Ευάγγελος Βενέτης, Διεθνολόγος
Πηγή: militaire.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου