Παγκόσμιες εταιρείες «κερδίζουν από τη γενοκτονία» στη Γάζα


Μια έκθεση της Francesca Albanese προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ την Πέμπτη επισημαίνει τη βαθιά εμπλοκή εταιρειών από όλο τον κόσμο στην υποστήριξη του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της 21μηνης επίθεσης στη Γάζα.

«Ενώ η ζωή στη Γάζα εξαφανίζεται και η Δυτική Όχθη δέχεται κλιμακούμενες επιθέσεις, αυτή η έκθεση δείχνει γιατί η γενοκτονία του Ισραήλ συνεχίζεται: επειδή είναι επικερδής για πολλούς», αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση του ειδικού εισηγητή έχει τίτλο « Από την οικονομία της κατοχής στην οικονομία της γενοκτονίας » και εξετάζει τη διεθνή εταιρική εμπλοκή στην προμήθεια όπλων και βαρέων μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται για την ισοπέδωση παλαιστινιακών συνοικιών στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, γεωργικές εταιρείες που πωλούν προϊόντα από παράνομους οικισμούς και επενδυτικές εταιρείες που βοηθούν στη χρηματοδότηση του πολέμου.

«Ενώ οι πολιτικοί ηγέτες και οι κυβερνήσεις αποφεύγουν τις υποχρεώσεις τους, πάρα πολλές εταιρικές οντότητες έχουν επωφεληθεί από την οικονομία του Ισραήλ, η οποία χαρακτηρίζεται από παράνομη κατοχή, απαρτχάιντ και, τώρα, γενοκτονία», αναφέρει η έκθεση.

«Η συνενοχή που αποκαλύπτεται από αυτήν την έκθεση είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ο τερματισμός της δεν θα συμβεί χωρίς να λογοδοτήσει ο ιδιωτικός τομέας, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών του.»

Η έκθεση αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός έχει επωφεληθεί από το «μεγαλύτερο πρόγραμμα αμυντικών προμηθειών που έχει γίνει ποτέ» για το μαχητικό αεροσκάφος F-35, το οποίο κατασκευάστηκε από την Lockheed Martin με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.600 άλλων κατασκευαστών και οκτώ κρατών. Αναφέρει ότι το Ισραήλ ήταν το πρώτο που πέταξε το πολεμικό αεροπλάνο σε «λειτουργία θηρίου», μεταφέροντας 18.000 λίβρες βομβών κάθε φορά.

Τη Δευτέρα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου έκρινε ότι η εξαγωγή εξαρτημάτων για το F-35 από τη Βρετανία στο Ισραήλ ήταν νόμιμη , με το σκεπτικό ότι ένα δικαστήριο δεν θα έπρεπε να παρεμβαίνει σε ένα ευαίσθητο πολιτικό ζήτημα που είναι καλύτερο να αφεθεί στην κρίση των υπουργών και του κοινοβουλίου, παρόλο που ανέφερε ότι εξαρτήματα που κατασκευάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για «τη διάπραξη σοβαρής παραβίασης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη σύγκρουση στη Γάζα».

Η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας Palantir δέχεται ιδιαίτερη κριτική στην έκθεση για τη στενή της συνεργασία με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF), με τις οποίες η εταιρεία συμφώνησε σε στρατηγική συνεργασία για την υποβοήθηση των «αποστολών που σχετίζονται με τον πόλεμο».

Η Palantir, της οποίας το λογισμικό επιτρέπει την αυτοματοποιημένη λήψη αποφάσεων στο πεδίο της μάχης, έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στα προγράμματα Lavender ή Gospel των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων για τον εντοπισμό στόχων στη Γάζα.

Η έκθεση επικρίνει επίσης κατασκευαστές βαρέος εξοπλισμού, όπως η Volvo, για την φερόμενη προμήθεια βαρέων μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται σε μαζικές κατεδαφίσεις κατοικιών, τζαμιών και υποδομών στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

«Αυτές οι εταιρείες συνέχισαν να προμηθεύουν την ισραηλινή αγορά παρά τα άφθονα στοιχεία για την εγκληματική χρήση αυτού του μηχανισμού από το Ισραήλ και τις επανειλημμένες εκκλήσεις από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων για διακοπή των δεσμών», αναφέρει η Albanese στην έκθεση. «Οι παθητικοί προμηθευτές γίνονται σκόπιμοι παράγοντες που συμβάλλουν σε ένα σύστημα εκτοπισμού».

Η Volvo δήλωσε ότι μεγάλο μέρος του εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκε είχε αποκτηθεί από την αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων, στην οποία δεν είχε καμία επιρροή. Η εταιρεία με έδρα τη Σουηδία έχει συμφωνία με μια ισραηλινή εταιρεία, την Merkavim, για τη συναρμολόγηση λεωφορείων σε σασί Volvo.

Η Αλμπανέζε επικαλέστηκε μια συμβουλευτική γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης πέρυσι, η οποία ανέφερε ότι η συνεχιζόμενη παρουσία του Ισραήλ στα κατεχόμενα εδάφη ήταν παράνομη και ότι η Merkavim περιλαμβανόταν σε μια βάση δεδομένων του ΟΗΕ με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Όχθη.

«Επομένως, η δέουσα επιμέλεια που επιβάλλεται στη Volvo είναι να αποσυρθεί αμέσως από τη συνεργασία που έχει με εταιρείες που βρίσκονται στη βάση δεδομένων και με το Ισραήλ», είπε.

Η έκθεση σημειώνει ότι το Ισραήλ έχει βοηθήσει στην κάλυψη του πολέμου και των συνεπακόλουθων βαθιών δημοσιονομικών ελλειμμάτων πουλώντας κρατικά ομόλογα. Αγοράζοντάς τα, υποστηρίζει η έκθεση, η διεθνής χρηματοδότηση έχει βοηθήσει στη συνέχιση του πολέμου.

«Μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των BNP Paribas και Barclays, παρενέβησαν για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς, αναλαμβάνοντας την εγγύηση αυτών των διεθνών και εγχώριων ομολόγων του δημοσίου, επιτρέποντας στο Ισραήλ να περιορίσει το ασφάλιστρο επιτοκίου, παρά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας», αναφέρει.

Κατονομάζει εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των Pimco (που ανήκει στην γερμανική εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Allianz) και Vanguard, ως σημαντικούς αγοραστές ισραηλινών κρατικών ομολόγων.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι το Παγκόσμιο Ταμείο Συντάξεων της Νορβηγικής Κυβέρνησης (GPFG), το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο, αύξησε τις επενδύσεις του σε ισραηλινές εταιρείες κατά 32% από τον Οκτώβριο του 2023.

Η έκθεση της Albanese επισημαίνει προηγούμενα στην απόδοση νομικής ευθύνης σε εταιρείες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επιτρέπουν, συμπεριλαμβανομένης της δίωξης κορυφαίων Γερμανών βιομηχάνων στο δικαστήριο της Νυρεμβέργης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σε αυτό που ήταν γνωστό ως δίκη της IG Farben.

Πληροφορίες από The Guardian

Πηγή: documentonews.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου