Παράνοια...

Του Νίκου Βαρσάμη 

Αντί για το σχόλιο που ακολουθεί, θα έπρεπε να υπάρχει στη θέση του μια λευκή σελίδα, όπου θα μπορεί άνετα να γράψει ο Σόιμπλε και οι αδιάλλακτοι σύμμαχοί του, τι άλλα μέτρα πρέπει να υποστεί ο ελληνικός λαός, η κοινωνία και η ελληνική οικονομία. Στο πρόσφατο Γιουρογκρούπ εξαντλήθηκαν όλα τα επιχειρήματα. Η ελληνική κυβέρνηση εν τη αφέλεια της ψήφισε, πλην όμως βρίσκεται με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο.

Περιμένοντας τις 15 Ιουνίου, έχουμε αρκετά στοιχεία για να γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα οδεύει προς μια ακόμη ήττα κατά κράτος. Δεν χρειάζεται παρά να δούμε το Συμπληρωματικό Μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί με τον «μουντζούρη» στο χέρι – έχει ήδη ψηφίσει τα μέτρα, ενώ είναι άκρως απίθανο ότι θα λάβει κάτι σοβαρό στο χρέος μέχρι τις γερμανικές εκλογές. Από τον Οκτώβριο η Ελλάδα θα μπει ξανά σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, πάντα μέσα στο πλαίσιο του Γιούρογκρουπ.

Η μεσοπρόθεσμη εικόνα της Ελλάδας που αναδύεται από τα στοιχεία αυτά είναι τραγική. Μια εξουθενωμένη, γερασμένη και άνιση χώρα, με υψηλότατη ανεργία, που θα αγωνίζεται να πληρώσει ένα υπέρογκο χρέος. Ένα υποχείριο των δανειστών με περιορισμένη λαϊκή και εθνική κυριαρχία. Αυτή είναι η πραγματικότητα που προσπαθεί να καλύψει η ανόητη φιλολογία περί συμμετοχής μας στο «σκληρό πυρήνα» της ευρωπαϊκής «ολοκλήρωσης».

Εξίσου καταθλιπτική είναι και η βραχυπρόθεσμη εικόνα. Η κυβέρνηση υπολογίζει να βγει στις ανοιχτές αγορές, ίσως και φέτος, ώστε να μπορέσει να απαλλαγεί από την επιτροπεία των Μνημονίων, όταν τελειώσει το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018. Όπως και οι δανειστές, νομίζει ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα επιτρέψουν την ομαλή πρόσβαση στις αγορές. Αυτό που δεν λαμβάνουν υπόψη τους είναι η ψυχολογική επίπτωση του μεγάλου χρέους στους ιδιώτες δανειστές.
______________________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________________

Δεν υπάρχει καλόπιστος παρατηρητής που να μην αντιλαμβάνεται πια ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε παγίδα. Η κρίση της Ευρωζώνης έχει καταλαγιάσει, αλλά η Ευρώπη είναι βαθιά χωρισμένη σε κέντρο και περιφέρεια, με τη χώρα μας σε αδύναμη θέση. Το πολιτικό σύστημα και οι μηχανισμοί εξουσίας την έχουν κρατήσει με μανιασμένη επιμονή μέσα στην Ευρωζώνη, παρά το τεράστιο κόστος. Στην πράξη έχουν εγγυηθεί την ιστορική της περιθωριοποίηση.

Μετά την ιλαροτραγωδία της αξιολόγησης, τίποτε δε μπορεί κανείς να περιμένει από τους εκπροσώπους της Γερμανικής Ευρώπης.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» 29-5-2017 

Πηγή: Η ΣΦΗΚΑ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου