Θεσσαλονίκη: Δίωξη στην πρόεδρο των συμβολαιογράφων για υπεξαίρεση σε πλειστηριασμούς

Του Βασίλη Κυριακούλη

Αντιμέτωπη με κακουργηματική ποινική δίωξη βρίσκεται η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Ιωάννα Μπιλίση Χρουσαλά.

Η διερεύνηση της υπόθεσης από τις δικαστικές αρχές έγινε γνωστή έπειτα από σχετική αναφορά που υπέβαλε η ΦΑΕ Θεσσαλονίκης και η οποία σχετίζεται με καταγγελία για υπεξαίρεση χρημάτων από πλειστηριασμούς που διενήργησε η πρόεδρος των συμβολαιογράφων στη Θεσσαλονίκη.

Από τον αρμόδιο εισαγγελέα εφετών για θέματα διαφθοράς, Αχιλλέα Ζήση, ήδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για υπεξαίρεση σε βάρος του δημοσίου με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών δημόσιου χρήματος και η δικογραφία βρίσκεται στην ανάκριση προκειμένου να συνεχιστεί η έρευνα.

Υπεξαίρεση ύψους 500.000 ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες η υπόθεση αφορά σε περίπου δέκα πλειστηριασμούς ακινήτων φυσικών και νομικών προσώπων που διενεργήθηκαν το 2015 από την πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης το 2015. Όπως προκύπτει από την αναφορά που υπέβαλε η ΦΑΕ Θεσσαλονίκης το ποσό της υπεξαίρεσης υπολογίζεται σε περίπου 500.000 ευρώ και πρόκειται για χρήματα που προέρχονταν από πλειστηριασμούς και θα έπρεπε να κατατεθούν σε διάστημα τριών ημερών στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν φορολογούμενοι απευθύνθηκαν στη ΦΑΕ και έκπληκτοι διαπίστωσαν να έχουν ακόμη εκκρεμότητες με το Δημόσιο παρά το γεγονός ότι είχαν εκπλειστηριαστεί τα ακίνητά τους.

Καθυστερημένη ενημέρωση και έρευνα σε βάθος πενταετίας

Όπως έχει γίνει γνωστό ο εισαγγελέας δίωξης εγκλημάτων διαφθοράς στη Θεσσαλονίκη ενημερώθηκε με αρκετή καθυστέρηση για τη συγκεκριμένη υπόθεση και δεν αποκλείεται να διατάξει σχετική έρευνα σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από τη ΦΑΕ μετά την αποκάλυψη των παρατυπιών που διαπιστώθηκαν.

Μάλιστα ο εισαγγελέας αναμένεται να διατάξει και παράλληλη έρευνα σε βάθος πενταετίας ώστε να μπούνε στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης οι πλειστηριασμοί που έχουν διενεργηθεί στη Θεσσαλονίκης και να διαπιστωθεί αν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες.

Επιστράφηκε μεγάλο μέρος των χρημάτων

Όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι που γνωρίζουν λεπτομέρειες για την υπόθεση η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης έχει επιστρέψει ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που φέρονται να υπεξαιρέθηκαν. Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχει υποβάλει ήδη τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη συνταξιοδότησή της.

Σε «πόλεμο» με τα μέλη του Συντονισμού Συλλογικοτήτων 

Η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε «πόλεμο» με μέλη του Συντονισμού Συλλογικοτήτων που διοργανώνουν κάθε εβδομάδα συγκεντρώσεις στο δικαστικό μέγαρο προκειμένου να αποτρέψουν τη διενέργεια πλειστηριασμών. Μάλιστα χτες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης με αφορμή μήνυση που υπέβαλε η  συμβολαιογράφος Ιωάννα Μπιλίση Χρουσαλά κατά δύο μελών του Συντονισμού οι οποίοι κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, για διέγερση κατά των νόμων, παράνομη βία, παρακώλυση συναγωνισμού.

Πηγή: Dailythess

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου