Το Μακεδονικό Ζήτημα

Του Κώστα Βενιού

Σε μια προσπάθεια να φανούμε χρήσιμοι στο όλο θέμα που έχει ανακινηθεί θα παραθέσουμε μερικές ερωτήσεις και απαντήσεις πιστεύοντας να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα θέματα.

Υπήρξε μακεδονική εθνότητα;

Ουδέποτε υπήρξε μακεδονική εθνότητα. Ο ισχυρισμός αυτός είναι ανιστόρητος αλλά και εγκυμονεί κινδύνους για ολόκληρη τη Βαλκανική. Η μόνη εθνότητα στην οποία συμπεριλαμβάνονται και οι Μακεδόνες (στην καταγωγή) είναι η ελληνική. Φυσικά ο Φίλιππος όπως και ο Αλέξανδρος ήταν Μακεδόνες στην καταγωγή όπως ο Σόλων ο Αθηναίος ήταν Αθηναίος, ο Θαλής ο Μιλήσιος ήταν από τη Μίλητο και ο Χίλων ο Λακεδαιμόνιος ήταν από τη Σπάρτη. Ποτέ όμως δεν υποστήριξαν ότι υπήρξε Αθηναϊκή ή Μιλήσια ή Σπαρτιατική εθνότητα. Κατάγονταν από Αθήνα, Μίλητο, Σπάρτη και Μακεδονία αλλά η εθνότητα είναι μία και μοναδική, η ελληνική.

Γιατί θέλουν να «δημιουργήσουν» μακεδονική εθνότητα;

Αν δημιουργηθεί μακεδονική εθνότητα τότε μπορούν να ισχυριστούν ότι υπήρξε μια εθνότητα (ξεχωριστή από την ελληνική) όπου είχε (και έχει) τη δική της γλώσσα, τη δική της ιστορία και τη δική της γεωγραφία. Έτσι θα στηριχθούν οι μελλοντικές αλυτρωτικές αξιώσεις των γειτόνων που θα μιλάνε για μειονότητες της εθνότητάς τους στην ελληνική επικράτεια και για περιοχές που χρήζουν απελευθέρωσης ή έστω αναγνώρισης μειονοτικών δικαιωμάτων.

Επίσης, θα έχουν κάθε δικαίωμα να ισχυρίζονται ότι καπηλευόμαστε εμείς τα σύμβολά τους (αστέρι Βεργίνας), ότι έχουμε καταλάβει εδάφη των προγόνων τους και ότι καταπιέζουμε τη «μακεδονική» μειονότητά τους που κατοικεί στις «κατακτημένες» από τους Έλληνες περιοχές! Βασικά θέτουν τις βάσεις για διαμελισμό της Ελλάδας. Ακριβώς όπως θέλουν οι Τούρκοι να μετονομάσουν την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης σε τουρκική.

Πρέπει να διαπραγματευτούμε το θέμα στην παρούσα χρονική στιγμή;

Για περισσότερο από είκοσι πέντε χρόνια έχουμε χειριστεί το Μακεδονικό Ζήτημα με το χειρότερο τρόπο. Κάθε φορά που επανέρχεται στην επιφάνεια το θέμα διολισθαίνουμε και σε χειρότερη διαπραγματευτική θέση. Ξεκινώντας το 1992 με την απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών αρχηγών για μη χρήση του ονόματος «Μακεδονία», φτάσαμε το 2008 να συζητάμε σύνθετες ονομασίες με χρήση του ονόματος «Μακεδονία».

Τώρα, μετά τις πιέσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για άρση του βέτο που έχουμε θέσει για είσοδο της γειτονικής χώρας σε αυτούς τους οργανισμούς, διαπραγματευόμαστε για άλλη μια φορά τις παραμέτρους επίλυσης. Μόνο που αυτή τη φορά η Ελλάδα βρίσκεται σε ακόμη χειρότερη θέση μιας και έχει απολέσει την εθνική της κυριαρχία με την υπογραφή του πρώτου μνημονίου και βρίσκεται σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας εξαρτώμενη οικονομικά από τις χρηματοδοτήσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ (δηλαδή μας πιέζουν για λύση στο θέμα οι οργανισμοί από τους οποίους εξαρτόμαστε οικονομικά!).

Ποια θα πρέπει να είναι τα βήματα μιας αξιοπρεπούς λύσης και για τις δύο χώρες;

Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει για να βρεθεί μια δίκαιη λύση και για τις δύο χώρες είναι η συνομολόγηση για μη ύπαρξη ξεχωριστής μακεδονικής εθνότητας. Το κρατίδιο αυτό αποτελείται από Σλάβους, Σέρβους, Βούλγαρους, Αλβανούς, Έλληνες και Ρομά (σύμφωνα με την απογραφή που έγινε το 1992 με τη δημιουργία του).

Η προσπάθεια «δημιουργίας» Μακεδονικής εθνότητας έχει ως σκοπό

    ► την ομογενοποίηση όλων αυτών των εθνοτήτων σε μία ώστε να σταματήσουν οι εσωτερικές εθνικιστικές συγκρούσεις και

    ► στην μελλοντική (ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες) στοιχειοθέτηση αξιώσεων από τις γειτονικές χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Αλβανία). Άρα στην αποσταθεροποίηση όλης της Βαλκανικής!
Το δεύτερο βήμα είναι η συνομολόγηση για σεβασμό των συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων και απάλειψη κάθε διεκδίκησης, εκατέρωθεν.

Το τρίτο βήμα είναι το θέμα της ονομασίας. Το κράτος των Σκοπίων θα μπορούσε να ονομαστεί «Δημοκρατία της Κεντρικής Βαλκανικής» και ο κάθε πολίτης της στην ταυτότητά του να αναφέρει την εθνότητά του (Σλαβική, Σερβική, Ελληνική, Αλβανική κλπ) και να λυθεί έτσι και το εσωτερικό εθνοτικό ζήτημα αλλά και το εξωτερικό.

Το τέταρτο βήμα είναι η σύναψη συμφωνιών ώστε να αρθεί κάθε δυσκολία για ανταλλαγή αγαθών, υπηρεσιών και προσώπων καθώς και κάθε συνοριακός και τελωνειακός έλεγχος μεταξύ των δύο χωρών ώστε να αρχίσει να «χτίζεται» μια βαλκανική ένωση αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης σε όλα τα επίπεδα στα πρότυπα της BENELUX (της οικονομικής ένωσης Βελγίου, Ολλανδίας και Λουξεμβούργου).

Σημειώνουμε ότι τα βήματα θα πρέπει να ακολουθηθούν με τη συγκεκριμένη σειρά και να μην εξετάζεται το επόμενο εάν προηγουμένως δεν έχει επιλυθεί το προηγούμενο. Η λύση που παρουσιάζουμε είναι και έντιμη και συμβιβαστική αλλά και στα πλαίσια της εδραίωσης της ειρήνης και συνεργασίας των λαών Ελλάδας, Σκοπίων αλλά και αυτών της υπόλοιπης Βαλκανικής.

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου