ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ: ''Δεν μπορεί να σεβόμασθε τα ανθρώπινα δικαιώματα κατ’επιλογήν. Η Ε.Ε. οφείλει να σταματήσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων''


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΗΑIKO MASS ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΕΠΙ ΤΙΜΗ

         Αίγιο,1.9.18

Εξοχώτατε,

Σας γράφω σήμερα, για να σας συγχαρώ για την 70η επέτειο από την σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης που ολοκλήρωσε την σημαντική  εργασία της με την υιοθέτηση του Βασικού Νόμου στις 8 Μαΐου 1849, που εγγυάται επίσης την ζωή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.Ταυτόχρονα θα ήθελα να μοιρασθώ μαζί σας τις ανησυχίες της πλειοψηφίας των συμπατριωτών μου για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Ο λόγος για τον οποίον επιβλήθηκε στην Ελλάδα μνημονιακή πολιτική αυστηράς λιτότητος ήταν κυρίως για να μειωθεί το δημόσιο χρέος, που το 2010 ήταν περίπου 120% σε ποσοστό ΑΕΠ, ενώ σήμερα έχει φθάσει στο 185%. Οι λόγοι για την μαζική αποτυχία των μέτρων ήταν κυρίως γιατί δεν λήφθηκε υπόψη ο ανθρώπινος παράγων. Η ασφάλεια των τραπεζών και της Ευρωζώνης ήταν το μόνο που απασχολούσε τα κράτη-μέλη. Από την αρχή ήταν φανερό σε πολλούς ότι τα μέτρα δεν θα ήσαν αποτελεσματικά, αλλά οι υπεύθυνοι για τον προγραμματισμό και την υλοποίησή τους αρνήθηκαν να ακολουθήσουν την κοινή λογική, ακόμα και αφού αναγνώρισαν τα λάθη τους. Το ΔΝΤ ανεγνώρισε το λάθος που έκανε στον πολλαπλασιαστή και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άλλα λάθη.

Τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού της. Πολλές εκθέσεις έχουν δημοσιευθεί για τις παραβιάσεις αυτές. Η εκθεση του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα του Ο.Η.Ε. Cephas Lumina αναφορικά με τις επιπτώσεις του εξωτερικού χρέους και άλλων διεθνών οικονομικών υποχρεώσεων των Κρατών στην πλήρη απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Α/HRC/25/50/Add.1/7.3.2014 ,η έκθεση του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ Pablo Bohoslavski (A/HRC/31/60/Add.2/29.2.2016), η έκθεση της Επιτροπής Αληθείας της Ελληνικής βουλής για το δημόσιο χρέος του Αυγούστου και Οκτωβρίου 2015 κλπ. Αλλά όχι μόνο διεθνείς συμφωνίες για την προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν παραβιασθεί, όπως το Διεθνές Σύμφωνο για Οικονομικά,Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα, αλλά η ίδια η Συνθήκη της Ε.Ε. και ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. που είναι ενσωματωμένος στη Συνθήκη. Το αρθρο 2 της Συνθήκης αναφέρει “Η Ένωση βασίζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας,της ελευθερίας,της δημοκρατίας,της ισότητος και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.
Πώς όμως μπορεί κάποιος να αναφερθεί στον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, όταν ένας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός Ελλήνων ψάχνουν στα σκουπίδια για ανεύρεση τροφής ή περιμένουν υπομονετικά στην ουρά στα συσσίτια. Οι Ελληνικές κυβερνήσεις από το 2010, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, η Ε.Ε. σαν θεσμός και το Δ.Ν.Τ. είναι συνυπεύθυνοι για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν οδηγήσει στον θάνατο πολλών Ελλήνων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ το 2009 ο ετήσιος μέσος όρος θανάτων ανερχόταν σε 60,000 άτομα, το 2017 ανήλθε σε 128.000, ενώ 800.000 άτομα εγκατέλειψαν την χώρα για καλύτερες ευκαιρίες εργασίας.

Το 2017 και 2018 είχα επισκεφθεί τα Υπουργεία Εξωτερικών των Χωρών Μπενελούξ και του Βερολίνου, όπου έθεσα το θέμα με τους αρμοδίους για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται σε ένα Κράτος μέλος της Ε.Ε. από λανθασμένες οικονομικές πολιτικές. Υπέβαλλα και υπόμνημα με αναλυτική περιγραφή της κατάστασης. Εγνώριζαν το θέμα και με ρώτησαν τι μπορούσαν να κάνουν. Τους υπέδειξα να ακολουθήσουν τις συστάσεις των ανεξαρτήτων εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, οι οποίοι είπαν να μην υιοθετούνται μέτρα λιτότητος που παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα. Παρ’ολα αυτά οι παραβιάσεις συνεχίσθηκαν,  αν και πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην ομιλία σας στις 13 Ιουνίου με τίτλο “Κουράγιο για να σταθούμε για την Ευρώπη-Ενωμένη Ευρώπη” αναφερθήκατε στο ότι ”στα νότια κράτη μέλη  υποφέρουν ακόμα από τις επιπτώσεις της κρίσεως. Ενώ οι οικονομίες τους έχουν συνέλθει κατά πολλούς τρόπους, υπάρχουν περιοχές όπου το 25%, 30% ή 40% των νέων αδυνατούν να βρουν εργασία. Εμείς στην Γερμανία δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι σε αυτό.” Σε άλλο σημείο αναφέρετε “Η δημοκρατία, οι κανόνες δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα,που κάποτε ήταν αυτονόητα από την γενεά μου, τώρα αμφισβητούνται. Και για μια ακόμη φορά πρέπει να μάθουμε πως να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα αυτά και να μην μένουμε απλοί θεατές”.
Και αυτό είναι που ζητάμε. Μην παραμένετε αδιάφοροι και να αρχίσετε να σεβόσασθε τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, αν και έχει ήδη γίνει μεγάλη ζημία και πολλοί άνθρωποι έχουν πεθάνει. Θα σας παρακαλούσα να ενημερώσετε τον συνάδελφο σας Olaf Scholz για την εμπλοκή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον τομέα ευθύνης του. Σε μια συνέντευξη που έδωσε στις 25 Αυγούστου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ είπε ότι “τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρηθούν” αναφερόμενος σε περαιτέρω περικοπή συντάξεων, οι οποίες και αυτές αποτελούν παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καταλήγοντας θα ήθελα να προσθέσω ότι δεν μπορεί να σεβόμασθε τα ανθρώπινα δικαιώματα κατ’επιλογήν. Η Ε.Ε. οφείλει να σταματήσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα στην Ένωση και μετά να κατηγορεί τρίτες χώρες για αντίστοιχες παραβιάσεις. Και εδώ μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο η Γερμανία, εάν ληφθεί υπ’ όψη η σημασία που αποδίδει στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως.

Παρακαλώ δεχθείτε Εξοχώτατε την διαβεβαίωση της εκτίμησης μου,

Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος 
Πρέσβης επί τιμή

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου