Η χούντα των δανειστών


Η επιτροπή εποπτείας που έχει τοποθετηθεί στο Πουέρτο Ρίκο, παρόμοια με την τετραμελή Τρόικα που έχει ορισθεί για την Ελλάδα, αποτελείται από επτά μέλη – από μη εκλεγμένους υπαλλήλους που καθορίζουν τους νόμους του νησιού και τον προϋπολογισμό του, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.

Επικαιρότητα

Σε όλη την έκταση της ανάλυσης μας από το 2016 (πηγή), είχαμε επισημάνει αρκετές ομοιότητες της Ελλάδας με το Πουέρτο Ρίκο – η σχέση του οποίου με τις Η.Π.Α. μοιάζει πολύ στη σημερινή της πατρίδας μας με την Ευρωζώνη. Όπως είχαμε δε αναφέρει τότε, οι δανειστές της Ελλάδας αρνούνται να της εγκρίνουν μία αποτελεσματική αναδιάρθρωση των χρεών της, έτσι ώστε να αναβιώσει η επενδυτική διαδικασία – έχοντας επιλέξει την υφαρπαγή της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας της (άρθρο), αφού προηγουμένως την έχουν μετατρέψει σε αποικία χρέους ή/και σε προτεκτοράτο των ισχυρών κρατών της Ευρωζώνης (της Γερμανίας για να είμαστε πιο σαφείς).

Επικαλούνται δε τους Θεούς της νεοφιλελεύθερης αγοράς που δεν πρέπει να θυμώσουν, τους ιερούς και απαράβατους ευρωπαϊκούς κανόνες, καθώς επίσης τους νόμους που απαγορεύουν την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών της νομισματικής ένωσης! Μπορεί λοιπόν να κατηγορεί κανείς δίκαια τη σημερινή κυβέρνηση ή/και τις προηγούμενες για το κατάντημα της πατρίδας μας (ανάλυση), ελπίζοντας πως κάποια επόμενη θα είναι καλύτερη, αλλά κάνει πολύ μεγάλο λάθος – αφού η Ελλάδα, μετά την προδοσία του 2009 ήταν, είναι και θα είναι έρμαιο των δανειστών της, οι οποίοι επιβάλλουν και θα επιβάλλουν τη θέληση τους δικτατορικά σε όλες τις μελλοντικές κυβερνήσεις.

Η μοναδική διαφορά της Ελλάδας με το Πουέρτο Ρίκο είναι ουσιαστικά το είδος των δανειστών της – οι γύπες των αγορών δηλαδή, οι οποίοι στην περίπτωση του νησιού είναι τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, ενώ στην Ελλάδα οι ισχυροί «εταίροι» της, κυρίως η Γερμανία.

Το 2010 βέβαια οι δανειστές της Ελλάδας ήταν αντίστοιχοι με αυτούς του Πουέρτο Ρίκο – κυρίως οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες, οι οποίες ήταν εκείνες που διασώθηκαν από την υπαγωγή της χώρας μας στην Τρόικα (μαζί με το ευρώ, το οποίο διαφορετικά θα είχε καταρρεύσει).
Υπό την ηγεσία δε της Γερμανίας, το σύστημα των «οικονομικών γυπών» με τη μορφή των αποικιοκρατικών κρατών έχει τελειοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο οφειλέτης να είναι εντελώς ανίσχυρος και ταπεινωμένος – αδυνατώντας να αμυνθεί στο ξεπούλημα των περιουσιακών του στοιχείων, όταν παράλληλα στραγγαλίζεται εν ψυχρώ η οικονομία του, ενώ ο πληθυσμός οδηγείται σε μία ανθρωπιστική κρίση άνευ προηγουμένου.

Δυστυχώς όμως, δεν γίνεται κατανοητό από τους Πολίτες το πού οδηγείται η Ελλάδα και τι θα αντιμετωπίσει ακόμη – αναφέροντας μόνο το παράδειγμα της ΔΕΗ, η οποία αποτιμάται σήμερα μόλις με 327 εκ. €, όταν η καθαρή αξία της είναι περί τα 5 δις €, ενώ η αντίστοιχη πορτογαλική έχει χρηματιστηριακή αξία της τάξης των 12 δις €! Η αποτίμηση της ΔΕΗ προεξοφλεί τη χρεοκοπία και το ξεπούλημα της – ενώ οι διακοπές ρεύματος με το παραμικρό πρόβλημα, τεκμηριώνουν το τι θα συμβεί στη χώρα μας, όταν καταρρεύσουν ξαφνικά και μαζικά οι ιδιωτικές και δημόσιες υποδομές της, ως αποτέλεσμα της ραγδαίας πτώσης των επενδύσεων παγίου εξοπλισμού (γράφημα).

Επιστρέφοντας στην αμερικανική αποικία του Πουέρτο Ρίκο, δεν έλαβε τότε τη βοήθεια πού ήλπιζε από τις Η.Π.Α. – αντίθετα, παρέμεινε η επιτροπή για τη χρηματοπιστωτική εποπτεία που είχε ορισθεί ήδη από την προεδρία Obama, με την υπογραφή ενός νόμου με την ονομασία PROMESA.

Η επιτροπή αυτή, παρόμοια με την τετραμελή Τρόικα που έχει ορισθεί για την Ελλάδα, αποτελείται από επτά μέλη – από μη εκλεγμένους υπαλλήλους που καθορίζουν τους νόμους του νησιού και τον προϋπολογισμό του, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Πρόκειται επομένως για μία «χούντα» των δανειστών του, όπως την ονομάζουν οι Πολίτες του, η οποία το κυβερνά απολυταρχικά – με αποκλειστικό και μόνο στόχο την εξυπηρέτηση των χρεών του, ύψους 72 δις $.

Ουσιαστικά λειτουργεί όπως στην περίπτωση του χρεοκοπημένου Ντιτρόιτ, επιβάλλοντας θανατηφόρα μέτρα λιτότητας και τεκμηριώνοντας πως όταν δεν χρεοκοπεί επίσημα μία χώρα, τότε χρεοκοπούν οι Πολίτες της – στους οποίους δεν έχει δοθεί καν το δικαίωμα του ελέγχου των δημοσίων χρεών τους.

Περαιτέρω, όπως αναφέρουν οι Πολίτες του νησιού, η «χούντα» δεν έχει τοποθετηθεί για να τιμωρήσει εκείνους τους διεφθαρμένους πολιτικούς που το οδήγησαν στην παγίδα του χρέους – αλλά για να συμβάλλει στην υφαρπαγή όλων των περιουσιακών στοιχείων του Πουέρτο Ρίκο, όπως στην περίπτωση της ιδιωτικοποίησης της δικής του ΔΕΗ που είναι βέβαια υπερχρεωμένη και απαξιωμένη, κατ’ αντιστοιχία με τη χώρα μας. Ο μισθός όμως του υπευθύνου ενέργειας του νησιού ανέρχεται στα 500.000 $ το χρόνο, ενώ του επικεφαλής της ρυθμιστικής Αρχής στα 625.000 $ – όταν την ίδια στιγμή έχουν κλείσει πάνω από 300 σχολεία και οι Πολίτες συνεχίζουν να εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα, θέλοντας να αποφύγουν τα χειρότερα που ακόμη έρχονται.

Φάνηκε άλλωστε, όταν ο τυφώνας «Μαρία» κυριολεκτικά ερήμωσε το νησί, το οποίο δεν ήταν σε θέση να ανταπεξέλθει στη δεινή κατάσταση που βρισκόταν – ενώ το πόσο μπορούν να ευημερούν οι αριθμοί χωρίς να ισχύει το ίδιο για τους ανθρώπους διαπιστώνεται από τη θετική εξέλιξη τόσο του ΑΕΠ, όσο και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών του, τα οποία όμως οφείλονται στις ξένες επιχειρήσεις που έχουν απλά την έδρα τους εκεί, για φορολογικούς λόγους (αν και μετά το 2006 τελείωσαν τα φορολογικά προνόμια που είχαν δοθεί, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η μαζική έξοδος κεφαλαίων που, σε συνδυασμό με τη χρηματοπιστωτική κρίση, προκάλεσε τη χρεοκοπία του Πουέρτο Ρίκο λόγω του εξωτερικού του χρέους, συνεχίζουν να υπάρχουν αρκετά για τους ξένους).

Ολοκληρώνοντας, οι Πολίτες του νησιού έχουν καταλάβει τουλάχιστον ποιοί τους κυβερνούν και δεν εθελοτυφλούν, ενώ αντιστέκονται όπου και όπως μπορούν – πλημμυρίζοντας τους δρόμους, προστατεύοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία, αρνούμενοι να αποδεχτούν αμαχητί τη μοίρα τους κοκ. Δυστυχώς δεν μπορούμε να ισχυριστούμε κάτι ανάλογο για τους Έλληνες – οπότε φαίνεται πως είτε έχουν ακόμη πολλά να χάσουν, δίνοντας αυτήν ακριβώς την εντύπωση στους δανειστές, είτε δεν συνειδητοποιούν τι τους περιμένει.

Πηγή: Analyst

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου