Ελληνοτουρκικά: Ο ...Τραμπ να βάλει το χέρι του (; )


Του Δημήτρη Μηλάκα

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται ήδη υποχρεωμένη να βρει απάντηση σε μια-- εδώ και καιρό διατυπωμένη-- δύσκολη ερώτηση; Τι θα πράξει στην περίπτωση που η Αγκυρα αμφισβητήσει έμπρακτα τα δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ του Καστελόριζου;

Το εν λόγω ερώτημα αυτές τις μέρες από υπόθεση εργασίας τείνει να μετατραπεί σε επικίνδυνη πραγματικότητα την οποία καλείται να αντιμετωπίσει η Αθήνα.

Κι αυτό γιατί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros με συνοδεία πολεμικών τουρκικών πλοίων κάνει βόλτες στο σημείο όπου εφάπτονται οι ΑΟΖ Κύπρου-Αιγύπτου και η ελληνική (Καστελόριζο) υφαλοκρηπίδα!

Είναι προφανές ότι το σημείο όπου η Αγκυρα επέλεξε να ερευνήσει αποτελεί ταυτόχρονα και την έμπρακτη απάντησή της στις δηλώσεις που έγιναν μετά από την τριμερή συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, με τις οποίες έγινε και πάλι λόγος για την ανάγκη οριοθέτησης των ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η έμπρακτη απάντηση της τουρκικής κυβέρνησης υπογραμμίζεται επίσης από τις κινήσεις του τουρκικού στόλου, καθώς τις προηγούμενες μέρες τουρκικά υποβρύχια τοποθετήθηκαν σε κρίσιμα σημεία με στόχο να αναδείξουν την αδυναμία της Αθήνας να υπερασπιστεί (και) σε στρατιωτικό επίπεδο την περιοχή.

Αυτές οι τουρκικές πράξεις στο πεδίο καλύφτηκαν πολιτικά από τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου ο οποίος υπογράμμισε τη δύναμη της χώρας του (και) στη θάλασσα σημειώνοντας με έμφαση ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο ερήμην της Τουρκίας.

Κάτι που επίσης θα πρέπει να προστεθεί στα παραπάνω είναι το γεγονός ότι στην θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου η οποία θα βρεθεί εντός της ελληνικής ΑΟΖ αν αυτή ανακηρυχθεί η Τουρκία από το 2012 έχει ήδη παραχωρήσει οικόπεδα προς έρευνα και εκμετάλλευση στην κρατικών συμφερόντων τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ).

Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει με ανακοίνωση του Υπουργείου εξωτερικών ότι δεν θα παρασυρθεί από την επιθετική ρητορική Ερντογάν. Ωστόσο, πέρα από την ρητορική του Τούρκου Προέδρου η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πως έχει να αντιμετωπίσει και συγκεκριμένες στρατιωτικού τύπου πράξεις και κινήσεις της Τουρκίας οι οποίες δημιουργούν τετελεσμένα.

Για την αποτροπή αυτών των τετελεσμένων η Αθήνα ελπίζει στην εκδήλωση της έμπρακτης αμερικανικής υποστήριξης και κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την βεβαιότητα ότι ο Τραμπ θα βάλει τελικά το χέρι του.
Ωστόσο, δεν έχει περάσει τόσος χρόνος που να δικαιολογεί κάποιον να ξεχνά με ποιον τρόπο το 1996 στην κρίση των Ιμίων οι Αμερικανοί έβαλαν το χέρι τους για να βάψουν τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο εξυπηρετώντας τα τουρκικά συμφέροντα.

Πηγή: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου