Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Ανεβαίνει η θερμοκρασία


Του Δημήτρη Μηλάκα

«Υποδοχή» με μια κορβέτα και σχηματισμούς πολεμικών αεροσκαφών που πετούσαν στην περιοχή ετοίμασε η Άγκυρα στην ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία που επισκέφτηκε την Τετάρτη το Καστελόριζο. Η εν λόγω επίδειξη δύναμης από την πλευρά της Άγκυρας ήρθε ως συνέχεια των 107 παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, οι οποίες σημειώθηκαν τις προηγούμενες μέρες. Με τον τρόπο αυτόν η τουρκική ηγεσία υπογραμμίζει στην πράξη όσα υποστηρίζει με δηλώσεις τον τελευταίο καιρό: «Τίποτε στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να γίνει ερήμην της».


«Υπενθυμίζω σε αυτούς που ονειρεύονται μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατεύματα ότι πρέπει να ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο, ας το εγκαταλείψουν, τέτοιο πράγμα δεν θα συμβεί ποτέ» δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας προ ημερών στην τουρκική εθνοσυνέλευση. Μια από τις εθνικές υποθέσεις της Τουρκίας, είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, είναι και η Κύπρος, προσθέτοντας ότι χρειάζονται ειλικρινείς προσπάθειες για μια δίκαιη και μόνιμη λύση. «Πλέον δεν τίθεται θέμα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μόνο για να γίνεται λόγος. Θα ορίσουμε τι, γιατί, σε ποιες παραμέτρους, σε ποιο πλαίσιο θα συζητήσουμε».

Για τους υδρογονάνθρακες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η θέση της Τουρκίας είναι καθαρή. Ανέφερε ότι «θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις στα πεδία που έχει προσκαλέσει η ‘‘ΤΔΒΚ’’ και στην ΑΟΖ που παλαιότερα είχε καταγραφεί στον ΟΗΕ». Τέλος, είπε ότι «πλέον έχουμε και γεωτρύπανο. Δεν κάνουμε μόνο έρευνες, λαμβάνουμε και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα εκεί με τα πλοία μας και τους ήρωες στρατιώτες μας».

Η διατύπωση του Τούρκου ΥΠΕΞ ότι η χώρα του θα προχωρήσει «σε γεωτρήσεις στην ΑΟΖ που παλαιότερα είχε καταγραφεί στον ΟΗΕ» θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την Αθήνα για δύο λόγους: πρώτον, γιατί περιγράφει ως τουρκική ΑΟΖ θαλάσσιες περιοχές που αφαιρούν το Καστελόριζο από τον χάρτη και, δεύτερον, γιατί κατά κανόνα η Άγκυρα όσα διατυπώνει με λόγια τα κάνει (ή επιχειρεί να τα κάνει) πράξη.

Η έντονη στρατιωτική δραστηριότητα άλλωστε γύρω από το Καστελόριζο υπογραμμίζει τις τουρκικές προθέσεις, οι οποίες έμπρακτα δημιουργούν το υπόβαθρο για την υλοποίηση μιας τελικής κίνησης, η οποία θα φέρει την όποια ελληνική κυβέρνηση μπροστά σε ένα σκληρό δίλημμα: Τι θα πράξει η Ελλάδα αν κάποια στιγμή τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο επιχειρήσει να «τρυπήσει» σε θαλάσσιες περιοχές οι οποίες ορίζουν την ελληνική ΑΟΖ στο Καστελόριζο; Έχει άραγε απαντήσεις που μπορούν να αποτρέψουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς η ελληνική ηγεσία; Ή μήπως θεωρεί ότι για την προστασία των ελληνικών συμφερόντων θα «ματώσουν» Ευρωπαίοι, Αμερικανοί, Ισραηλινοί και λοιποί «σύμμαχοι» και «φίλοι»;΄

Πηγή: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου