ΠΡΕΣΠΕΣ – STOP!


Ο λαός μόνος, αλλά ακόμα όρθιος, απορρίπτει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Του Γιώργου Πατέλη

Παρ’ όλη την «πιλάλα» του ρευστοποιημένου και ασπόνδυλου πολιτικού κόσμου και της μιντιοκρατίας που απλά διεκπεραιώνουν έξωθεν εντολές, ο λαός προσπαθεί να δείξει, με όσα μέσα έχει, την αντίθεσή του προς την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το αυριανό συλλαλητήριο στην Αθήνα θα είναι ένα πρώτο μεγάλο δείγμα διαθέσεων. Αλλά και της ελπίδας ότι μπορεί να μπει φρένο στον κατήφορο, ότι υπάρχει στην Ελλάδα πατριωτικό και δημοκρατικό φρόνημα, ότι δεν μπορούν να σχεδιάζουν αγνοώντας τον λαό.

Ξέρουμε καλά ότι ο λαός, μετά από περίπου μια δεκαετία μνημονιακών «μασάζ» και θεραπειών-σοκ, μετά από τη διάψευση ελπίδων και αυταπατών, βρίσκεται σε κατάσταση περισυλλογής. Άκρως επιφυλακτικός για τους πάντες, απομακρύνεται από το πολιτικό πεδίο. Όμως, το εθνικό ζήτημα και οι απειλές που συσσωρεύονται από τα γεωπολιτικά παιχνίδια στην περιοχή μας, δεν του είναι αδιάφορα.

Φυσικά, η κυβέρνηση συνεχίζει τις προληπτικές συλλήψεις και προσαγωγές, προχωρά σε προσχηματικές διώξεις με βάση τον νόμο για την αφισοκόλληση, και φτιάχνει καταλόγους με όσους θέλουν να ταξιδέψουν στην Αθήνα για το συλλαλητήριο της Κυριακής. Φτιάχνει κλίμα, όπως με την έκτακτη είδηση περί υπόπτου δέματος κοντά στο σπίτι του βουλευτή κ. Δανέλλη, για να αποδειχθεί ότι επρόκειτο για έναν ντελιβερά… Κυρίως, επιχειρεί να χαρακτηρίσει ακροδεξιούς και λαϊκιστές τους πάντες, όλους εκείνους που δεν συμφωνούν με την πολιτική της.


Επιτροπή για Δημοψήφισμα

Στο μεταξύ, δημιουργήθηκε πρόσφατα η «Επιτροπή για διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών». Δραστηριοποιήθηκε συλλέγοντας υπογραφές για Δημοψήφισμα, αλλά και μέσα από δράσεις τόσο κατά την επίσκεψη Μέρκελ, όσο και στη «σύναξη» των κεντροαριστερών για τις Πρέσπες στο Μέγαρο Μουσικής. Μάλιστα, στην παρέμβαση αυτή 6 μέλη της επιτροπής προσήχθησαν προληπτικά στην ΓΑΔΑ, για να αφεθούν μετά το πέρας της «σεμνής τελετής». Θυμίζουμε ότι το «Μέγαρο» έχει πλέον «κρατικοποιηθεί» και διευθύνεται από φιλοσόφους και διανοούμενους της κεντροαριστεράς…

Στο διαδίκτυο, μπορείτε να αναζητήσετε τη φόρμα για τη συλλογή υπογραφών (dimopsifismatora.wordpress.com). Το κείμενο που υπογράφεται από χιλιάδες πολίτες, έχει ως εξής:

Εμείς οι Δημοκρατικοί πολίτες που συνυπογράφουμε αυτό το κείμενο δηλώνουμε την αντίθεσή μας στη Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της ΠΓΔΜ επειδή αυτή απεμπολεί τα ύψιστα δίκαια του ελληνικού λαού στο σύνολό του και δεσμεύει το μέλλον των επερχόμενων γενεών.

Για το λόγο αυτό ζητούμε να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για την κύρωση ή όχι της Συμφωνίας των Πρεσπών, ώστε να αποφασίσει ο ίδιος ο κυρίαρχος ελληνικός λαός γι’ αυτήν. Εξάλλου δεν είναι δυνατόν οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ να έχουν ήδη εκφραστεί με δημοψήφισμα επί της συγκεκριμένης συμφωνίας και να μην παρέχεται το αντίστοιχο δικαίωμα στους Έλληνες πολίτες. Γιατί, σε τελευταία ανάλυση, το θέμα αυτό είναι εθνικό και συγχρόνως θέμα δημοκρατίας.

Η διενέργεια του δημοψηφίσματος πρέπει να προηγηθεί της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, ώστε η επίσημη θέση του ελληνικού κράτους, να διαθέτει νομιμοποίηση θεμελιωμένη στη συναίνεση του ελληνικού λαού.



Γ. Κασιμάτης, συνταγματολόγος

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι άκυρη

Ο συνταγματολόγος και ομότιμος καθηγητής της Νομικής κ. Γ. Κασιμάτης υποστήριξε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι άκυρη ως αντίθετη σε διατάξεις δημοσίου διεθνούς δικαίου και σε συνταγματικές διατάξεις». Επίσης τόνισε ότι η συμφωνία είναι άκυρη, «επειδή δεν πληροί τους όρους της διαφάνειας, της αλήθειας και της ακρίβειας του δημοσίου διεθνούς δικαίου, αλλά και διότι δεν μπορεί να υπάρξει έγκυρη συμφωνία, με την οποία να αναγνωρίζονται εθνότητα και γλώσσα, που δεν έχουν αναγνωριστεί διεθνώς. Επεσήμανε ότι ανεξαρτήτως των λοιπών νομικών κωλυμάτων δεν μπορεί να ισχύσει οποιαδήποτε συμφωνία που αναγνωρίζει μη υφιστάμενη εθνότητα, στηριζόμενη σε αποδεδειγμένα ιστορικά ψεύδη και αντεπιστημονική απόπειρα σφετερισμού της ιστορικής κληρονομίας άλλου κράτους, καθώς και ότι η Συμφωνία των Πρεσπών συνιστά ένα βήμα επιβολής των σχεδίων των ΗΠΑ για τα Βαλκάνια, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο ακόμα και την εδαφική ακεραιότητας της χώρας μας».


Στοιχεία και τάσεις

Τι δείχνουν έρευνες σχετικά με τον πατριωτισμό, αλλά και για τη γνώμη των πολιτών για τις «Πρέσπες»

Τα στοιχεία είναι συντριπτικά, αποτυπώνονται δε και σε έρευνες που έχουν γίνει πρόσφατα. Το εθνικό είναι ο παράγοντας που συνενώνει, ξεσηκώνει, κινητοποιεί τον λαό και την νεολαία. Είναι ενοποιητικός παράγοντας και δίνει ταυτότητα και υπόσταση σε έναν λαό που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια σκληρές δοκιμασίες.

Μέσα σε έναν χρόνο, το εθνικό στοιχείο έδωσε τη δυνατότητα να εκφραστεί η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια και απέχθεια για το πολιτικό σύστημα, τη διάλυση της κοινωνίες, τις απειλές για την ίδια την υπόσταση της χώρας. Τα δύο μεγάλα συλλαλητήρια, οι κινητοποιήσεις και η ευαισθησία για τους δύο στρατιωτικούς που ήταν αιχμάλωτοι στις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας, οι καταλήψεις των μαθητών για το Μακεδονικό, αποτέλεσαν ενδεικτικές στιγμές. Η προσπάθεια ακροδεξιών κύκλων να αξιοποιήσουν ό,τι μπορούν, δεν ακυρώνει φυσικά τις διαθέσεις της τεράστιας δημοκρατικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Ο κόσμος που πήγε στα συλλαλητήρια, ο κόσμος που έδειξε ενδιαφέρον και ευαισθησία για τα θέματα αυτά, γνωρίζει πως το πολιτικό σύστημα ψεύδεται, πως εκτελεί παραγγελίες των επικυρίαρχων. Δεν θέλει κομματική καπηλεία και συμμετέχει μαζικά όπου νοιώθει ότι δεν καπελώνεται, όπου στοιχειωδώς μπορεί να αισθάνεται ακηδεμόνευτος από την κομματική, μικροπολιτικάντικη καμαρίλα.

Αυτές οι τάσεις κι αυτά τα αισθήματα του λαού έχουν καταγραφεί και σε έρευνες που έχουν γίνει. Στην έρευνα Greek Social Issues 16-2018 της Public Issue «Εμπειρική μέτρηση της έννοιας του πατριωτισμού σήμερα στην Ελλάδα», αφού παρατίθενται πίνακες και στοιχεία, συμπερασματικά αναφέρονται τα ακόλουθα: «Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το «αίσθημα του πατριωτισμού» που καταγράφεται στην ελληνική κοινωνία είναι πολύ ισχυρό (89%), σχεδόν καθολικό. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αισθάνεται «αγάπη για την Ελλάδα» (93%), «υπερηφάνεια που είναι Έλληνες» (82%), αλλά και «θυμό όταν ακούν κάποιους να κατηγορούν την Ελλάδα» (80%). Περισσότερο ισχυρή, όμως, είναι η ταύτιση του ελληνικού λαού με τα εθνικά σύμβολα της πατρίδας του. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 9 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι «νιώθουν υπερήφανοι όταν ακούν τον εθνικό ύμνο» (94%) και «όταν βλέπουν να κυματίζει η ελληνική σημαία» (92%).

Σε γενικές γραμμές, είναι ασφαλές να ειπωθεί ότι το αίσθημα πατριωτισμού είναι γενικευμένο και διάχυτο σε όλες τις κοινωνικές κατηγορίες και τους πολιτικούς χώρους της ελληνικής κοινωνίας . Ταυτόχρονα, όμως, μπορούν να εντοπιστούν κάποιοι παράγοντες, που φαίνεται να συσχετίζονται περισσότερο με τον πατριωτισμό. Συγκεκριμένα, θετική συσχέτιση παρουσιάζουν:

  • Πρώτον, η ηλικία, με το ποσοστό των ερωτώμενων που δηλώνουν «πολύ υπερήφανοι» να αυξάνει μεταξύ των περισσότερο ηλικιωμένων ομάδων του πληθυσμού.
  • Δεύτερον, η συχνότητα εκκλησιασμού, με το αντίστοιχο ποσοστό να είναι υψηλότερο μεταξύ των πολιτών που εκκλησιάζονται τακτικά, δηλαδή δυο-τρεις φορές τον μήνα ή και συχνότερα.
  • Τρίτον, η ιδεολογική αυτοτοποθέτηση, με το αντίστοιχο ποσοστό να αυξάνει στους αυτοτοποθετούμενους στα δεξιά της κλίμακας «Αριστερά/Δεξιά».
Ας σημειωθεί, παρενθετικά, ότι οι εν λόγω 3 μεταβλητές δεν είναι ανεξάρτητες και από το γενικότερο κύμα ενίσχυσης του συντηρητισμού που παρατηρείται στον ελληνικό κοινωνικό σχηματισμό τα τελευταία χρόνια.

Αντίθετα, το επίπεδο εκπαίδευσης έχει αρνητική συσχέτιση με το αίσθημα του πατριωτισμού. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των ερωτώμενων που δηλώνουν «πολύ υπερήφανοι» μειώνεται μεταξύ των περισσότερο μορφωμένων τμημάτων του πληθυσμού.

Επίσης, πολύ σημαντικό εύρημα αποτελεί η διαπίστωση ότι η κοινωνική κατηγορία των ανέργων εμφανίζει χαμηλότερο αίσθημα πατριωτισμού, το οποίο μπορεί να αποδοθεί στη γενικότερη προσωπική και κοινωνική απογοήτευση, που προκαλεί το φαινόμενο της ανεργίας».

* * *

Σε πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Marc δίνονται τα ακόλουθα στοιχεία.


Α. 70% κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών

Τη Συμφωνία των Πρεσπών, το 69,6% την αξιολογεί αρνητικά και μάλλον αρνητικά τη Συμφωνία των Πρεσπών ενώ το 26,5% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι θετική ή μάλλον θετική για τα ελληνικά συμφέροντα.

Β. Σημαντική αλλαγή στην ηλικιακή κατανομή!

Σχετικά με την ηλικιακή κατανομή, βαρύνουσας σημασίας θεωρείται και το γεγονός ότι οι Έλληνες μέχρι 50 ετών τοποθετούνται πιο αρνητικά απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών σε σχέση με τις ηλικιακές ομάδες των πολιτών άνω των 50 ετών.




Γ. 65% να γίνουν πρόωρες εκλογές

Στο ερώτημα «μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, θέλετε η κυβέρνηση να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή ή να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές» ποσοστό 65,5% επί των συμμετεχόντων απαντούν «να πάμε σε εκλογές», ενώ ποσοστό 29,7% απαντούν ότι προτιμούν η κυβέρνηση να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και ένα ποσοστό 4,8% δεν απαντά.

Πηγή: e-dromos.gr



Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου