Διεφθαρμένοι και αδιάφθοροι


H Transparency International, η εταιρία συντάσσει ετησίως τον πίνακα διαφθοράς, θα βοηθούσε πολύ στην κατανόηση των ευρημάτων της εάν συνέτασσε ταυτόχρονα κι ένα πίνακα για το βαθμό ανάμιξης των χωρών που είναι πρώτες στον πίνακα ως οι λιγότερο διεφθαρμένες στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών που είναι τελευταίες. Να ξέρει δηλαδή, ο πολίτης, ποιες εταιρίες, ποιων χωρών, ελέγχουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές των «διεφθαρμένων» και ποια κράτη και κυβερνήσεις των «αδιάφθορων» στηρίζουν επιλεκτικά και με έμπρακτο τρόπο τις ηγεσίες των διεφθαρμένων καθεστώτων.

Εάν η Transparency International συνυπολόγιζε κι αυτό τον παράγοντα, θα γίνονταν πολύ μεγάλες ανατροπές στη σειρά κατάταξης, αφού στις περισσότερες από τις μισές αφρικανικές χώρες κυριαρχούν οι δυτικές εταιρίες και σταθμεύουν στρατεύματα των ΗΠΑ, της Γαλλίας κ.λπ. Ακόμα και οι «πιο αδιάφθορες», π.χ. Καναδάς, Νορβηγία και Δανία, συνέβαλαν με τους βομβαρδισμούς που έκαναν τα πολεμικά τους αεροπλάνα ώστε χώρες όπως η Σερβία και η Λιβύη να βρίσκονται χαμηλά στον πίνακα της ΤΙ. Πολλά διεφθαρμένα καθεστώτα, Αίγυπτος, Σ. Αραβία, Κονγκό, Μάλι, Σομαλία κ.λπ., δεν θα κρατούσαν ούτε μία μέρα τις καρέκλες τους εάν δεν στηρίζονταν οικονομικά και στρατιωτικά από τα «αδιάφθορα» κράτη. Αν δεν ανταγωνίζονταν για τα πολύτιμα μέταλλα του Κονγκό οι «αδιάφθοροι» δεν θα απασχολούνταν καθόλου τα δυτικά ΜΜΕ με τα αποτελέσματα των εκλογών στο Κονγκό.

Με προχθεσινή ανακοίνωση η βρετανική εταιρία African Minerals Limited (AML) γνωστοποίησε ότι θα καταβάλλει αποζημιώσεις στους Αφρικανούς που σκοτώθηκαν ή βασανίστηκαν από την πληρωμένη από την εταιρία αστυνομία στα ορυχεία της στη Σιέρα Λεόνε. Αυτή είναι μία από τις περιπτώσεις που έφτασε στα βρετανικά δικαστήρια. Εάν ψάξει κανείς, π.χ. στο σάιτ της Business and Human Rights Resource Center, θα βρει κι άλλες δυτικές εταιρίες από τα «αδιάφθορα» κράτη που μηνύθηκαν γιατί χρησιμοποιούν σκλάβους, τους οποίους βασανίζουν, όπως την καναδέζικη Nevsun για τις «αδιάφθορες» πρακτικές της στην Ερυθραία με τη συμβολή πολιτικών που έχουν τις πλάτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Και στη Βραζιλία, που το φράγμα μιας ιδιωτικής εξορυκτικής εταιρίας κατέρρευσε θάβοντας στη λάσπη εκατοντάδες εργαζόμενους, ήταν γερμανική η πολυεθνική εταιρία που πριν από μερικούς μήνες είχε ελέγξει και βρει τη στατικότητα του φράγματος εξαιρετική!

Βέβαια, ακόμα κι όταν οι σκλάβοι, ζωντανοί ή νεκροί, δικαιωθούν μετά από χρόνια από κάποιο δικαστήριο, οι εταιρίες καθαρίζουν με μερικά ψίχουλα. Κι έτσι, η Βρετανία, ο Καναδάς και η Γερμανία μπορούν περήφανα να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις στον πίνακα της Transparency International.

Πηγή: e-dromos.gr


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου