Το Τοτέμ που λέγεται Τράπεζα της Ελλάδας και οι ψευτομαγκιές


Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Και τελικά τι μένει από την τριήμερη φασαρία για το δάνειο του Παύλου Πολλάκη, το τηλεφώνημα που έκανε στον Γιάννη Στουρνάρα, τις εισαγγελικές παρεμβάσεις και όλες τις σχετικές κόντρες κυβέρνησης αντιπολίτευσης;

Ότι η Τράπεζα της Ελλάδας είναι «Τοτέμ». Κανείς δεν μπορεί να την αγγίζει για οποιονδήποτε λόγο. Ότι έχει την υψηλότερη δυνατή προστασία γιατί είναι ο βραχίονας της Ε.Ε στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και μέσω αυτού στην ελληνική οικονομία.
  • Μας το είπε πρώτος ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας τονίζοντας πως «εκ της θέσεως της Τράπεζας της Ελλάδος ως μέλους του Ευρωσυστήματος, υποχρεούμαι να ασκώ την εποπτεία μέρους του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η πρωτοφανής, ωστόσο, ενέργεια εκπροσώπου της εκτελεστικής εξουσίας να επιχειρήσει με τρόπο ανήκουστο να επηρεάσει τον τρόπο που ασκώ τα καθήκοντά μου».
  • Μας το είπε η Νέα Δημοκρατία εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι «μετέτρεψε την Ελλάδα σε Μπανανία»
  • Μας το είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημειώνοντας ως έγκριτος νομικός πως όποιος ασχολείται με την ΤτΕ «παραβιάζει συστηματικά την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σχετική διάταξη του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η οποία ισχύει από το 2010, το άρθρο 171 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας»
  • Μας το είπε ακόμη και το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου αφού στην ανακοίνωσή του σημειώνει πως «η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει εδώ και 4 ολόκληρα χρόνια ότι σέβεται απολύτως την κείμενη νομοθεσία που προβλέπει την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος».
  • Ως επιστέγασμα όλων μας το είπε και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Μαργαρίτης Σχοινάς. Τόνισε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει την εκ της Συνθήκης υποχρέωση όλων για σεβασμό της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών και των κεντρικών τραπεζιτών να κάνουν τη δουλειά τους».
Τι είναι η ΤτΕ;

Αυτό που κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να αναφερθεί, είναι το ποιά είναι αυτή η «δουλειά», ο «ρόλος» και η «λειτουργία» της Τράπεζας της Ελλάδας. Τι είναι αυτό που κάνει και πρέπει όλοι να το σεβόμαστε; Αν μάλιστα το αμφισβητήσουμε θίγουμε τα …ιερά και τα όσια των θεσμών;

Ας θυμηθούμε λίγο τι έχει κάνει η Τράπεζα της Ελλάδας εκπροσωπούμενη τα τελευταία χρόνια από τον επικεφαλής της Γιάννη Στουρνάρα:
  • Ήταν μόνιμος υποστηρικτής των μνημονίων. Οπαδός της δημοσιονομικής προσαρμογής, του «κλεισίματος» των αξιολογήσεων και των αντιλαϊκών μέτρων που αυτές είχαν ως προαπαιτούμενα. Όποιο μέτρο περικοπής μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών αποφάσισαν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ είχε την στήριξη και το χειροκρότημα της ΤτΕ και του Γιάννη Στουρνάρα.
  • Ήταν μόνιμος κινδυνολόγος για την «ευρωπαϊκή προοπτική» της χώρας σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτές οι συμφωνίες και τα μέτρα που πρότειναν οι δανειστές. Ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας άλλωστε το καλοκαίρι του 2015 λίγο πριν το δημοψήφισμα μιλούσε και τα περίφημα capital controls. Στην συνέχεια ήταν υπέρμαχος της περίφημης «πιστοληπτικής γραμμής», ένα σχέδιο που πάντα υπάρχει ως εναλλακτικό για τις πολιτικές εξελίξεις.
  • Λειτουργούσε και λειτουργεί σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας σε σχέση με την δράση της ακόμη και το μετοχικό της κεφάλαιο. ‘Όταν το 2015 της ζητήθηκαν στοιχεία για το δημόσιο χρέος της χώρας από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής αρνήθηκε να τα παράσχει. Ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας αρνήθηκε να καταθέσει στην επιτροπή επικαλούμενος και το ευρωπαϊκό δίκαιο αλλά και έναν χουντικό νόμο του 1971 για την ανεξαρτησία του θεσμού.
  • «Καθάρισε» εκ μέρους του συνόλου του τραπεζικού συστήματος για τα περίφημα θαλασσοδάνεια ύψους πολλών δίσεκατομμυρίων σε καναλάρχες, μιντιάρχες και κόμματα. ‘Ηταν ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας αυτός που κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής δηλώνοντας ότι δεν υπήρξαν τραπεζικές πράξεις δανεισμού εκτός των κριτηρίων που έχει θέσει η ΤτΕ. Σημείωσε μάλιστα ότι δεν εντοπίστηκαν ζητήματα τέτοιου είδους κατά την άσκηση του εποπτικού ρόλου της Ε.Ε.
Γιατί όμως τα έκανε όλα αυτά η ΤτΕ;
  • Γιατί ο Γιάννης Στουρνάρας είναι δεξιός (ως πρώην υπουργός οικονομικών της Ν.Δ), παλιοχαρακτήρας και διαπλεκόμενος με το «παλιό καθεστώς»;
  • Η μήπως γιατί αυτός ο θεσμός είναι στημένος έτσι ώστε οι πολιτικές της Ε.Ε στην οικονομία να έχουν έναν μόνιμο θεματοφύλακα. Ανεξάρτητο από τα τερτίπια των εκάστοτε κυβερνήσεων. Να υπάρχει δηλαδή μια αδιαμεσολάβητη σχέση με το επιτελείο των Βρυξελλών;
Προφανώς ισχύει το δεύτερο. Αυτός είναι και ο λόγος που η συνολική στάση της κυβέρνησης απέναντι στην ΤτΕ συνιστά «ψευτομαγκία».
  • Είτε εκφράζεται με τις αγαρμποσύνες του Παύλου Πολλάκη και του συριζαικού μιντιακού συστήματος που θέλει να μας πείσει ότι το πρόβλημα δεν είναι οι σκανδαλώδεις πολιτικές επιλογές που στήριξε η Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του Γ.Στουρνάρα.
  • Είτε εκφράζεται με την πιο «κυριλέ» εκδοχή της κυβερνητικής κριτικής. Αυτής που κατηγορεί τον Γιαννη Στουρνάρα για πολιτικές παρεμβάσεις και «αποστάσεις» από τους «εθνικούς στόχους» για την ελληνική οικονομία. Λες και αν ο επικεφαλής ήταν άλλος αυτό θα διαφοροποιούσε τον πραγματικό ρόλο της ΤτΕ.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ασκήσει ουσιαστική κριτική στην ΤτΕ. ούτε στον τωρινό διοικητή της. Ακριβώς γιατί έχει αποδεχθεί την λογική του ευρωμονόδρομου. Έχει συνυπογράψει συμφωνίες που δένουν την οικονομική πολιτική της χώρας με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε και την επιβολή λιτότητας για τα επόμενα 40 χρόνια, κι έχει αποδεχθεί την ΤτΕ ως ένας από τους τοποτηρητές της εφαρμογής τους.

Πηγή: ημεροδρόμος



Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου