«Αναπτυξιακές» διατάξεις αδιαφάνειας για καναλάρχες


Μια διάταξη, που κάθε άλλο παρά …αθώα είναι και σε καμία περίπτωση δεν είναι ενισχυτική της διαφάνειας, φαίνεται πως… παρείσφρησε στις εκατοντάδες διατάξεις του λεγόμενου «αναπτυξιακού» νόμου που έφερε προς ψήφιση στην Βουλή η κυβέρνηση.

Αφορά εταιρείες που επιθυμούν να επενδύσουν στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Το βασικό χαρακτηριστικό του άρθρου 158 του νομοσχεδίου προβλέπει την εξαίρεση τους από -το όποιο- καθεστώς υποχρέωσης έχουν στο εσωτερικό της χώρας να ονομαστικοποιούν τις μετοχές τους: Δηλαδή διευρύνεται το καθεστώς εξαίρεσης που νομοθετήθηκε το 2015, με τον περίφημο νόμο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών γνωστό και «Νόμο – Παππά».  Επίσης – όπως προκύπτει από τις διατάξεις- φυσικά πρόσωπα που θα εμπλακούν σε τέτοιου είδους επενδύσεις εξαιρούνται από την υποχρέωση δήλωσης «Πόθεν Έσχες»

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου στόχος είναι η άρση των αντικινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων στα ΜΜΕ από το εξωτερικό.


Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προβλέπεται σαφέστατα καθεστώς εξαίρεσης από την ονομαστικοποίηση μετοχών.
Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι οι διατάξεις με πρόσχημα την προσέλκυση επενδύσεων ενισχύουν ακόμη περισσότερο το καθεστώς αδιαφάνειας στα Μέσα Ενημέρωσης. Δίνουν την δυνατότητα στους μεγάλους ομίλους (ακόμη και εκ των υστέρων) να θολώσουν το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς ακόμη περισσότερο. Σε μία περίοδο που το τοπίο των Μέσων Ενημέρωσης είναι διαρκώς μεταβαλλόμενο.

Πηγή: ημεροδρόμος


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου