Ένας χρόνος με νόμιμη κάνναβη στον Καναδά. Ο στόχος απέτυχε!


Παρά την νομιμοποίηση το 86% της προμήθειας κάνναβης γίνεται από την μαύρη αγορά,

Του Πάνου Αλεπλιώτη

Η νομιμοποίηση της αγοράς κάνναβης έκλεισε ένα χρόνο στον Καναδά που ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο μαζί με την Ουρουγουάη και την πολιτεία Κολοράντο στις ΗΠΑ να επιτρέψει την νόμιμη αγορά και χρήση.

Με αυτό τον τρόπο διαχωρίστηκαν τα ναρκωτικά σε σκληρά και μαλακά. Η νομιμοποίηση της κάνναβης που κατά την κυβέρνηση του Καναδά είχε μεταξύ των άλλων σαν στόχο το χτύπημα της λαθρεμπορίας δεν έχει αποδώσει τους στόχους της. Η υψηλή περί τα 69% στήριξη που είχε η απόφαση αυτή στο σύνολο του πληθυσμού με νεότερες μετρήσεις έχει πέσει στο 50%.

Ο “φιλελεύθερος” πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό κέρδισε τις ψήφους των νέων με την υπόσχεση της νομιμοποίησης.


Η μαύρη αγορά κυριαρχεί 

Η απαγόρευση ισχυριζόταν δεν αποδίδει καρπούς αντίθετα ευνοεί την μαύρη αγορά και τις μαφίες των λαθρεμπόρων.

Ένα χρόνο μετά η στήριξη της νομιμοποίησης έχει μειωθεί σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του Dalhousie University. Η μαύρη αγορά δεν έχει περιοριστεί παρά την νόμιμη αγορά.

Το ρεπορτάζ της Σουηδικής τηλεόρασης στον Καναδά φιλοξενεί δηλώσεις του  υπεύθυνου του αγροκτήματος κάνναβης Joi Botanicals στην επαρχία Αλμπέρτα.

– Το 86% της προμήθειας κάνναβης γίνεται από την μαύρη αγορά, δηλώνει ο Jeff Karren.

Η καλλιέργεια της παράνομης κάνναβης γίνεται κάτω από χειρότερες συνθήκες υγιεινής αλλά η τιμή είναι 30-35% φθηνότερη, συνεχίζει.

Δύο βήματα από τα Σχολεία 

Συνολικά άνοιξαν 286 νόμιμα κέντρα πώλησης κάνναβης.

Η πλειοψηφία τους σύμφωνα με νέα έρευνα βρίσκεται σε κοινωνικά ευαίσθητες περιοχές.

Η υπεύθυνη της έρευνας γιατρός Catherine Brown αναφέρει πως η  νομιμοποίηση της κάνναβης έχει πάρει διαστάσεις “κοινωνικού πειράματος” για τον λαό του Καναδά.

-Αισθάνομαι σαν γιατρός μεγάλη ανησυχία. Δεν μπορεί το κατάστημα κάνναβης να απέχει 2 βήματα από το κτίριο του Γυμνασίου.

Όλοι γνωρίζουμε τους κινδύνους από την χρήση κάνναβης για την υγεία. Οι χρήστες είναι πιο ευάλωτοι στις ψυχικές ασθένειες όπως άγχος και διάφορες ψυχώσεις αλλά και υπαίτιοι αυτοκινητικών ατυχημάτων όταν οδηγούν κάτω από την επήρεια του ναρκωτικού.


Και γλυκίσματα 

Στους άμεσους σχεδιασμούς της Καναδικής κυβέρνησης σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι η διάθεση στο εμπόριο γλυκισμάτων με βάση την κάνναβη. Στην πολιτεία Κολοράντο των ΗΠΑ όπου τα προϊόντα αυτά επιτρέπονται έχουν τριπλασιαστεί τα κρούσματα δηλητηρίασης.

Είναι σε μορφή κέικ, γλυκά ζελατίνης και γλειφιτζούρια. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο η δηλητηρίαση, τα αναπνευστικά προβλήματα ακόμη και σε κώμα έχουν πέσει παιδιά από την κατανάλωση από λάθος  αυτών των προϊόντων.

Στο ΑΤΕΧΝΩΣ έχουμε αναρτήσει για την νομιμοποίηση της κάνναβης στον Καναδά αλλά και για τα καταστήματα προϊόντων κάνναβης στην Αθήνα που φιλοξενούσε σε χαρούμενο ρεπορτάζ η “Αυγή”.

Ένας από τους καταστηματάρχες δήλωνε πόσο πιο ευτυχισμένα θα είναι τα παιδιά μας με γλυκά από κάνναβη.

Έτσι και στον Καναδά. Ενώ οι στόχοι της νομιμοποίησης δεν πετυχαίνουν, το κυνήγι του κέρδους βάζει και άλλα προϊόντα κάνναβης στην αγορά με μεγάλους κινδύνους για την υγεία και την αποβλάκωση της νεολαίας, των παιδιών μας.

* Ο Πάνος Αλεπλιώτης εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία. Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000.

Πηγή: atexnos.gr


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου