Με 165 ψήφους πέρασε το πολυνομοσχέδιο που σαρώνει εργασιακά δικαιώματα


Με 165 ψήφους υπέρ και 122 κατά, ψηφίστηκε επί της αρχής από την Ολομέλεια της Βουλής, το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις». Υπερψήφισαν η Νέα Δημοκρατία και η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου. Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ 25. Η κυβέρνηση πέρασε σειρά φωτογραφικών διατάξεων, λίγες ώρες πριν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, καθώς περιλαμβάνονται σε αυτήν αρκετά «δώρα» προς διάφορους παραλήπτες.
Από τη φωτογραφική διάταξη για χρεωμένα ΜΜΕ, τις αυξήσεις μισθών μετακλητών υπαλλήλων, τις «κινέζικες» Golden Visa μέχρι την ισοπέδωση νομοθεσίας, ελέγχων και εργασιακών για την ανάπτυξη επενδύσεων «δημοσίου συμφέροντος». Ειδικότερα:

Εργασιακές εξαιρέσεις «για να ορθοποδήσει» η επιχείρηση

Το πολυνομοσχέδιο φέρνει σαρωτικές ανατροπές στα εργασιακά, καθώς ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο σε επιχειρήσεις να εξαιρούνται από την εφαρμογή των εθνικών, τοπικών ομοιοεπαγγελματικών και κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αποδομώντας την ισχύουσα νομοθεσία.

Προβλέπεται «ρήτρα εξαίρεσης» για τα εργατικά δικαιώματα που προβλέπονται στις κλαδικές συμβάσεις, για επιχειρήσεις «που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, δηλαδή επιχειρήσεις σε καθεστώς προπτωχευτικής διαδικασίας, ή πτώχευσης ή εξωδικαστικού συμβιβασμού ή εξυγίανσης, επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας και νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού σκοπού», ενώ περιορίζεται η πρόσβαση και στη Διαιτητική Απόφαση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Διάταξη του νομοσχεδίου ορίζει ότι «η εθνική κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική συλλογική σύμβαση δεν υπερισχύει αντίστοιχης τοπικής», που σημαίνει ότι μια κλαδική θα μπορεί να ξηλώνεται προς όφελος της εργοδοσίας και με την υπογραφή μιας αντίστοιχης τοπικής.

Σχετικά με τις κλαδικές συμβάσεις, θα πρέπει να υπάρχει «τεκμηρίωση των επιπτώσεων της επέκτασης στην ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση και κοινοποίηση αυτής στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας», που σημαίνει ότι μια κλαδική σύμβαση θα παραμένει ανενεργή και επί της ουσίας άκυρη, αν υπάρχει εκτίμηση από τα «δεσμευόμενα μέρη» ότι η υποχρεωτική επέκτασή της μπορεί να πλήξει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου.

Έλεγχος των συνδικάτων και ηλεκτρονικό φακέλωμα

Ακόμα, τίθενται επιπλέον όροι στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, πέρα από το να εκπροσωπούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις το 50%+1 των εργαζομένων του κλάδου, καθώς προωθείται η ακόμα μεγαλύτερη παρέμβαση του κράτους στις διαδικασίες των συνδικάτων και στις ίδιες τις Γενικές τους Συνελεύσεις, ενώ παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για ενίσχυση του φακελώματος των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, προωθείται η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις «αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και λοιπών οργάνων διοίκησης» των συνδικάτων, «συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων κήρυξης απεργίας», αφήνοντας σε δεύτερο χρόνο τον ορισμό «κάθε λεπτομέρειας για την εφαρμογή της παρούσης διάταξης» με απόφαση του υπουργού Εργασίας.

Ακόμα, προωθείται η δημιουργία «Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων» στο υπουργείο Εργασίας, με πρόσχημα «την αντιμετώπιση του κατακερματισμένου οργανωτικού συνδικαλιστικού συστήματος της χώρας μας» και των «σωματείων -σφραγίδων». Το νομοσχέδιο παραπέμπει σε απόφαση του υπουργού Εργασίας «κάθε θέμα σχετικά με τη δημιουργία του Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών, τη δημοσιότητα των στοιχείων του και κάθε αναγκαία τεχνική λεπτομέρεια καθώς και τη χορήγηση πληροφοριών σε σχέση με τα στοιχεία του μητρώου και με την τήρηση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων».

Ειδικές οικονομικές ζώνες

Παράλληλα, εισάγονται στη νομοθεσία προϋποθέσεις για τη δημιουργία Ειδικών Ζωνών Εργασίας σε περιοχές που κρίνεται πως έχουν χτυπηθεί από την κρίση, με στόχο πάντα την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων.

«Κατ’ εξαίρεση στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και βρίσκονται σε καθεστώς προπτωχευτικής ή παραπτωχευτικής ή πτωχευτικής διαδικασίας ή συνδιαλλαγής ή εξωδικαστικού συμβιβασμού ή οικονομικής εξυγίανσης, η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας υπερισχύει της κλαδικής, εφόσον στην κλαδική δεν προβλέπονται εξαιρέσεις από την εφαρμογή όρων της σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 3 του Ν1876/1990», αναφέρεται στο άρθρο 51. Σημειώνεται πως εισάγονται ακόμα προϋποθέσεις που περιορίζουν σημαντικά την μονομερή προσφυγή στη Διαιτησία.

Χρυσή φωτογραφικής διάταξη για τα POS και τις «κινεζικές» Golden Visa

Μία ακόμα φωτογραφική τροπολογία της τελευταίας στιγμής που περιλαμβάνεται στο αφορά τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας αγοροπωλησίας ακινήτων μέσω POS για την απόκτηση Golden Visa, στέλνοντας στις καλένδες την υπόθεση των POS που χρησιμοποιούσε ο πρώην νο2 των Jumbo για τη χορήγηση Golden Visa σε Κινέζους επενδυτές.

«Πήραμε γνωμοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν παραβιάζεται καμία ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία από τη χρήση POS, οπότε με την τροπολογία θα επανανομοθετηθεί τη χρήση POS» υπερασπίζεται την τροπολογία ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ περιλαμβάνεται και άλλη ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στον ίδιο και τον υπουργό Οικονομικών να θεσπίσουν ανώτερο πλαφόν ανά περιοχή, «με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και σε άλλες περιοχές πλην της Αττικής και της Αθήνας».

«Το 90% των αγοραπωλησιών ακινήτων γίνονταν στην Αττική. Η κατεύθυνση όλων των ανθρώπων, που θέλουν να επενδύσουν στα ακίνητα κυρίως στην Αθήνα, είχε πολύ μεγαλύτερη του φυσιολογικού αύξηση τιμών ακινήτων σε αυτή την περιοχή, ανέβαζε τα ενοίκια κλπ. Έτσι δίνουμε το δικαίωμα στους Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών, να καθορίζουμε όχι κατώτερο ποσό – οι 250.000 ευρώ παραμένουν – αλλά ανώτερο ποσό για παράδειγμα στην Αθήνα, για να κατευθύνουμε αγοραστές και σε άλλες περιοχές της χώρας και να αποφορτίσουμε την Αττική, που αρχίζει να έχει τις αρνητικές διαστάσεις ενός κατά τα άλλα θετικού μέτρου» δήλωσε ακόμα ο υπουργός Ανάπτυξης.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθήνα 984, βασικοί πελάτες του προγράμματος της Χρυσής Βίζας είναι οι Κινέζοι, αφού από τις 4.154 άδειες διαμονής που έχουν δοθεί μέχρι τον περασμένο Μάιο, οι 2.416 ή περίπου το 56% έχουν δοθεί σε πολίτη της Κίνας. Δεύτεροι έρχονται οι Ρώσοι με μόλις 428 άδειες, ενώ ακολουθούν οι Τούρκοι με 402 άδειες διαμονής και ακολούθως οι Λιβανέζοι με 122 άδειες.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως η διάταξη προβλέπει αναδρομική ισχύ ώστε να καλύπτει και τις αγοροπωλησίες που έχουν γίνει από την 1η Ιανουαρίου 2017, «φωτογραφίζοντας» την υπόθεση Παπαευαγγέλου με τις κινεζικές Golden Visa που ξέσπασε τον περσινό Οκτώβριο, και είχε ως αποτέλεσμα την αποπομπή του αντιπροέδρου των Jumbo, αλλά και την αποπομπή τραπεζικών στελεχών που εμπλέκονταν στις παράνομες συναλλαγές.

«Πραξικόπημα» για Τεχνικό και Οικονομικό Επιμελητήριο

Ανάμεσα στις δεκάδες τροπολογίες που κατατέθηκαν λίγο πριν την ψήφισή του την Πέμπτη στη Βουλή, περιλαμβάνεται και διάταξη που αλλάζει τις εκλογικές διαδικασίες στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΟΕΕ), αυξάνοντας πραξικοπηματικά τη θητεία των διοικήσεων.

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις της τροπολογίας που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη, ο χρόνος διενέργειας εκλογών για την ανάδειξη των διοικητικών οργάνων του ΤΕΕ και του ΟΕΕ επανακαθορίζεται, προβλέποντας πως η εκλογή των μελών της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων (ΣιΑ), της Κεντρικής Διοίκησης και των Τοπικών Διοικήσεων θα διεξάγεται κάθε τέσσερα (4) χρόνια, από τρία (3) χρόνια που ισχύει σήμερα.

Παράλληλα, αναφορικά με το ΤΕΕ, προβλέπεται ακόμα η αύξηση του αριθμού των εγγεγραμμένων από 25 σε 50 για τη δημιουργία εκλογικού τμήματος, καθώς και μείωση των εκλογικών τμημάτων στη χώρα και κυρίως στα νησιά.

Νομιμοποίηση εξόδων Πατούλη

Με διάταξη του πολυνομοσχεδίου «μαυρίζονται» χιλιάδες ευρώ εξόδων των συλλογικών αυτοδιοικητικών οργάνων. Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Ενωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) θα δουν έξοδα κίνησης αιρετών και προσωπικού έως το τέλος του προηγούμενου έτους να νομιμοποιούνται, σε μια διάταξη που θεωρείται εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, και δη του πρώην επικεφαλής της ΚΕΔΕ και νυν περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη.

Αυξήσεις μισθών για το «επιτελικό κράτος» της κυβέρνησης

Με σειρά διατάξεων που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, που βρίσκεται στην ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί εντός της ημέρας προβλέπεται αύξηση του μισθολογικού κόστους της Προεδρίας της κυβέρνησης και των διευθυντών των ιδιαίτερων γραφείων υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων υπουργείων.

Συγκεκριμένα, κατά το δημοσίευμα, με τις διατάξεις του άρθρου 177 τροποποιούνται οι διατάξεις του Ν. 4354/2015 και πλέον προβλέπεται ότι οι διευθυντές των ιδιαίτερων γραφείων των μελών της κυβέρνησης, των υφυπουργών και των γενικών γραμματέων κατατάσσονται στο καταληκτικό ΜΚ της ΠΕ κατηγορίας και λαμβάνουν και επίδομα θέσης ευθύνης ύψους 450 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο επιβαρύνεται επιπλέον ο κρατικός προϋπολογισμός, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως στην περίπτωση των γενικών γραμματέων είναι η πρώτη φορά που θεσπίζεται η θέση του διευθυντή γραφείου με τα αντίστοιχα μισθολογικά προνόμια.

Παράλληλα, με τη διάταξη της παρ. 6 του άρθρου 175, αυξάνεται περαιτέρω το μισθολογικό κόστος της Προεδρίας της κυβέρνησης, καθώς χορηγούνται σε όλους τους προϊσταμένους της Γενικής Διεύθυνσης του Εθνικού Τυπογραφείου οι αποδοχές των ειδικών θέσεων 1ου βαθμού.

Επίσης, στο ίδιο άρθρο με τη διάταξη της παρ. 18 αποσαφηνίζεται ότι τα τυχόν κωλύματα που υπάρχουν για τους μετακλητούς συνεργάτες δεν εφαρμόζονται για όσους υπηρετούν ως άμισθοι ειδικοί σύμβουλοι. Όπως αναφέρει η «Εφ.Συν.», έτσι, θα μπορεί κάποιος να διορίζεται ως άμισθος ειδικός σύμβουλος ακόμη και αν είναι συγγενής α’ βαθμού με τον υπουργό που τον διορίζει.

Τέλος, στο άρθρο 116, παρ. 5 προστίθεται εδάφιο σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για την κάλυψη όλων των θέσεων ευθύνης της Προεδρίας της κυβέρνησης (πέραν των θέσεων προϊστάμενων γραφείων ή υπαγόμενων σε αυτά τμημάτων που ούτως ή άλλως προβλέπονταν) από μετακλητούς υπαλλήλους. Εφεξής ο πρωθυπουργός θα έχει την απόλυτη ευχέρεια να στελεχώνει τις υπηρεσίες της Προεδρίας της κυβέρνησης και να κατανέμει το αντίστοιχο προσωπικό κατά το δοκούν.

Αυξήσεις μισθών και για τους επικεφαλής των μεγάλων ΔΕΚΟ

Εκτός από τους μετακλητούς υπάλληλους της κυβέρνησης, τον δρόμο για την αύξηση των αποζημιώσεων θα πάρουν και στελέχη των μεγάλων ΔΕΚΟ. Ένα άρθρο του σχεδίου νόμου εξαιρεί τις ΔΕΚΟ που είτε έχουν έσοδα άνω των 100 εκατ. ευρώ είτε απασχολούν πάνω από 3.000 εργαζομένους από τη διάταξη που θέτει ως ανώτατο πλαφόν αμοιβών για τα στελέχη τους τις αμοιβές που λαμβάνει ο γενικός γραμματέας ενός υπουργείου.

«Δώρα» σε ιδιώτες για το «εμβληματικό» ξεπούλημα στο Ελληνικό

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», διατάξεις για την «εμβληματική» επένδυση στο Ελληνικό έχουν ενταχθεί στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο. Με την πρώτη κυρώνεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με την οποία η κυβέρνηση έσπευσε να παραχωρήσει στον μελλοντικό επενδυτή για άγνωστο χρονικό διάστημα όλους τους κοινόχρηστους χώρους, που με βάση τη ρύθμιση του 2018 περιέρχονται στον Φορέα Διαχείρισης, στον οποίο την πλειοψηφία έχει η αυτοδιοίκηση. Η αρμοδιότητα θα παραμείνει στην «Ελληνικόν Α.Ε.», που θα περιέλθει στη Lamda Development ώς την ολοκλήρωση των έργων διαμόρφωσης των κοινόχρηστων χώρων.

Με τη δεύτερη ρύθμιση απομακρύνονται μέσα σε έναν μήνα από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι εγκαταστάσεις του κεντρικού σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων, που λειτουργεί για περισσότερα από δέκα χρόνια σε μια μικρή έκταση του Ελληνικού. Οι δήμοι της ευρύτερης περιοχής αξιοποιούν τη μονάδα για να κάνουν συμπίεση των ποσοτήτων που συγκεντρώνονται από τους κάδους και να μειώσουν τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων προς τη Φυλή.

Οι εγκαταστάσεις προβλέπεται να μεταφερθούν… προσωρινά σε έκταση 3,3 στρεμμάτων του νεκροταφείου Ελληνικού-Αργυρούπολης, επί της οδού Αθανασίου Διάκου. Η οριστική τους θέση θα καθοριστεί από πολεοδομική μελέτη, επιτρέπεται όμως να λειτουργήσει στη συγκεκριμένη θέση για μια πενταετία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Lamda Development, η εταιρεία αναμένει μέσα στην πρώτη τετραετία έσοδα ύψους 400 ευρώ από το επιχειρηματικό σχήμα που θα αναλάβει το καζίνο.

Επέκταση συμβάσεων με ιδιώτες για τους δήμους

Σε άλλη διάταξη, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα των δήμων να συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις με ιδιώτες για υπηρεσίες καθαρισμού, πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού. Μία διάταξη που τροποποιεί προηγούμενη διάταξη νόμου που ήδη προέβλεπε τη σύναψη σχετικών συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρείες για τις υπηρεσίας συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών η οποία και διατηρείται, παρά το πάγιο αίτημα της ΠΟΕ-ΟΤΑ για την κατάργησή της.

Στον ιδιωτικό τομέα οι έλεγχοι

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ακόμα «απλοποίηση» της αδειοδότησης βιομηχανικών δραστηριοτήτων, καθώς πλέον δεν απαιτείται έγκριση εγκατάστασης για τις δραστηριότητες που εγκαθίστανται, εκσυγχρονίζονται ή επεκτείνονται σε περιοχές στις οποίες καθορίζονται χρήσεις γης βιομηχανίας – βιοτεχνίας με βάση τον πολεοδομικό σχεδιασμό οποιουδήποτε επιπέδου. «Οι δραστηριότητες αυτές υπάγονται στο καθεστώς γνωστοποίησης» και εδώ.

Ένα επιπλέον σημαντικό σημείο του «Αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου είναι η ουσιαστική παράδοση των ελέγχων των επενδυτών και των επιχειρήσεων σε ιδιώτες, καθώς προβλέπεται πως η πιστοποίηση και η αξιολόγηση της συμμόρφωσης με συγκεκριμένα πρότυπα πραγματοποιείται από ανεξάρτητους οργανισμούς, ενώ ακόμα πιο ειδικά εξηγείται στο άτυπο σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου.

«Η έλλειψη ανθρωπίνων πόρων οδηγεί πολλές φορές σε λιγότερους ελέγχους ή σε μη στοχευμένους ελέγχους (π.χ. ελέγχονται μόνο μικρές επιχειρήσεις αντί μεγάλων ή επικίνδυνων μονάδων). Γι’ αυτό, προβλέπεται ότι ελεγκτές μπορούν να είναι και φυσικά ή νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα» αναφέρει η κυβέρνηση συγκεκριμένα, και μάλιστα με παραχώρηση ή ανάθεση και «πάντα με τις νόμιμες διαδικασίες».

«Προβλέπεται ότι κάθε καταγγελία θα είναι ηλεκτρονική. Αυτό χρειάζεται π.χ. για να μπορεί να γίνει μια σωστή χαρτογράφηση των καταγγελιών των πολιτών για επιχειρήσεις και να μπορούν οι ελεγκτικές αρχές να δουν το ιστορικό μιας επιχείρησης σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν υποβληθεί. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ηλεκτρονική τους καταχώριση. Επίσης, προβλέπονται υποχρεωτικά πρωτόκολλα συνεργασίας των ελεγκτικών αρχών. Σήμερα, παρατηρείται το φαινόμενο να ελέγχονται οι επιχειρήσεις από διαφορετικές αρχές για τον ίδιο λόγο» αναφέρει ακόμα το Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα, προβλέπονται λιγότερες πράξεις για το οποίες το Γενικό Εμπορικό Μητρώο διενεργεί έλεγχο και πλέον καταχωρούνται και δημοσιεύονται αυτόματα από τις εταιρείες. Κεφαλαιουχικές εταιρείες εξαιρούνται από την αυτόματη δημοσίευση εταιρικών πράξεων που αφορούν την λύση, την διαγραφή, την αναβίωση και τους εταιρικούς μετασχηματισμούς, ενώ για τις προσωπικές εταιρείες, εξαιρούνται οι πράξεις εταιρικών μετασχηματισμών.

Κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε αρχαιολογικούς χώρους και νοσοκομεία

Αίσθηση προκαλούν επίσης περί τα 20 άρθρα του νομοσχεδίου που αναφέρονται στη λειτουργία κεραιών κινητής τηλεφωνίας, που μεταξύ άλλων, επιτρέπουν τόσο την τοποθέτηση κεραιών κοντά σε σχολεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς, καταργώντας διάταξη που όριζε ζώνη προστασίας 100 μέτρων, ενώ αναφορικά με νοσοκομεία, επιτρέπεται να τοποθετηθεί κεραία «ύστερα από προηγούμενη απόφαση της διοίκησής τους», και μάλιστα, εξαιρώντας τις εν λόγω κεραίες από την υποχρέωση αδειοδότησης.

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία πάρκων κεραιών σε ακίνητα από 10 έως και 50 στρέμματα, καθώς και κατασκευή οικίσκων έως 25 τετραγωνικά μέτρα για τις ανάγκες των εγκαταστάσεων, προβλέποντας παράλληλα τη λειτουργία κεραιών σε αρχαιολογικούς χώρους, ζώνες NATURA και περιοχές που προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία, καθώς και σε ιστορικά κέντρα πόλεων, κατόπιν σχετικής έγκρισης από τον αρμόδιο υπουργό.

Βολεύοντας ημέτερους

Μία ακόμα προκλητική για το κοινό περί δικαίου αίσθημα διάταξη του πολυνομοσχεδίου αφορά την φωτογραφική διάταξη που έρχεται να σώσει τον γαλάζιο δήμαρχο Γληφάδας, Γ. Παπανικολάου. Ο συγκεκριμένος δήμαρχος, αντιμετωπίζει διώξεις για «διά περιφοράς» συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, και την λήψη αποφάσεων με πρακτικές που μέχρι σήμερα θεωρούνται παράνομες.

Η διάταξη του πολυνομοσχεδίου νομιμοποιεί πλέον την πρακτική των «διά περιφοράς» συνεδριάσεων, «εφόσον ανακύπτουν θέματα κατεπείγοντος χαρακτήρα, για τα οποία είναι αναγκαία η άμεση λήψη απόφασης και βάσιμα πιθανολογείται κίνδυνος εκ της αναβολής». Προϋπόθεση είναι η συμμετοχή τουλάχιστον των δύο τρίτων των μελών του Δημοτικού ή του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ακόμη, όπως διαπιστώνει η ΕΦΣΥΝ, νομιμοποιούνται αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί διά περιφοράς, «εφόσον δεν πάσχουν από άλλους λόγους νομιμότητας», δίχως καν να προσδιορίζεται το χρονικό βάθος της λήψης τους.

Επίσης, «ασκηθείσες ποινικές και πειθαρχικές διώξεις σε βάρος αιρετών προσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης που αφορούν αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα αποκλειστικώς σχετιζόμενα με την διά περιφοράς σύγκληση συλλογικών οργάνων […] παύουν οριστικά». Όπως σημειώνει το ίδιο δημοσιεύμα, η υπόθεση της Γλυφάδας αφορά το κόστος που ελήφθησαν.

Αρχική Πηγή: thepressproject.gr

Πηγή: ημεροδρόμος



Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου